Ruokatorven kunto:  NERD vs ERD 

             

NERD - nonerosiivinen (endoskopianegatiivinen) refluksitauti

nort.jpgSuurin osa refluksikoista (jopa 70%) sairastaa nk.  endoskopianegatiivistä eli ei-erosiivistä refluksitautia (engl. NERD, non-erosive reflux disease). Käytännössä tämä tarkoittaa, että vatsatähystyksen yhteydessä ruokatorven limakalvolta ei löydetä tulehdusmuutoksia tai ärsytystä. 

Vatsatähystyksen jälkeen hieman tarkempaa tietoa refluksista tuo 24h pH-mittaus. Kaasumaista refluksia se ei kuitenkaan  pysty havaitsemaan; sitä puolestaan voidaan mitata (yhdistetyllä  24h pH-) impedanssitutkimuksella, joka ei ainakaan vielä Suomessa ole kovinkaan yleinen.  

Endoskopianegatiivisillä refluksikoilla oireet tai taudin vaikeusaste voivat olla yhtä vaikeita kuin ruokatorventulehduksissa. Vaikkakaan tulehdusta ruokatorvessa ei ole, tautimuoto ei ole lievempi tai vähemmän hoitoa vaativampi kuten usein saatetaan luulla. Omat lisäongelmansa tuovat tautiin mukaan ruokatorven ulkopuoliset oireet, joita esiintyy usein tällä ryhmällä.

Diagnosoinnin ja hoidon kannalta endoskopianegatiivisistä refluksikot muodostavat yleensä huomattavasti haasteellisemman potilasryhmän. Heistä löytyy mm. refluksitaudin vaikeimmiten hoidettava(t) alaryhmä(t), joilla happosalpaajalääkitys ei tehoa tai tehoaa vain osittain. Tämä saattaa viitata esim. siihen, että oireet saattavat syntyä muistakin tekijöistä kuin haposta. Ei- erosiivisen refluksitaudin kokonaiskuvan hahmottamiseen tarvitaan vielä paljon tutkimusta.

 

ERD - erosiivinen (endoskopiapositiivinen) refluksitauti 

 

lievtulehdus.jpgToisilla refluksikoilla voidaan puolestaan havaita ruokatorvessa eroosiota eli  ruokatorven limakalvo  on jonkinasteisesti ärsyyntynyt, tulehtunut tai vaurioitunut. Tällöin on kyse erosiivisestä eli endoskopiapositiivisesta refluksitaudista (engl. ERD, erosive reflux disease). 



Ruokatorven tulehdus (esofagiitti) voidaan luokitella nk. Los Angelesin (LA) - luokituksen mukaisesti 4 vaikeusasteeseen:


  • Aste A: yksi tai useampi limakalvon rikkoutuma poimun päällä (pituus < 5 mm)
  • Aste B: yksi tai useampi limakalvon > 5 mm:n rikkoutuma poimun päällä, ei kuitenkaan yhtenäisenä poimujen välissä
  • Aste C: kahden tai useamman pitkittäisen poimun välissä yksi tai useampia limakalvon rikkoutumia (alle 75 % ympärysmitasta)
  • Aste D: limakalvon rikkoutumia (vähintään 75 % ruokatorven ympärysmitasta)

A- ja B- asteen tulehduksia pidetään lievinä. Tarkastustähystyksiä suositellaan yleensä vain C- ja D- asteen tulehduksissa.

Tämän ryhmän refluksikkoja happosalpaajalääkitys on useimmiten auttanut tutkimuksissa hyvin.

 

 

(Kuvat: Gastrolab, 2010, lähteet: M.Färkkilä, Duodecim, 2000, 116 (17), A-L Karvonen, Duodecim, 2000, 116 (17), R. Fass & S. Sabesin, MedscapeCME, 12.10.2001, reflux1.com, 1.4.2003)

 

Takaisin