Keskustelu

YLLÄPITORUOKARESEPTIT22.4.2010 17.41
Hei! Tähän alle kootaan refluksiystävällisiä ruokaehdotuksia ja reseptejä.

Mielellään ne saisivat olla sellaisia, joissa on mahdollisimman vähän tai ei ollenkaan kaikkein yleisempiä refluksin aiheuttajia (esim. tomaatti, paprika, sipuli, voimakkaat mausteet, suuri rasvapitoisuus ym.)

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT22.4.2010 18.00
Refluksireseptejä netissä löytyy esim.:

1) http://www.purplepill.com/tools/meal_planner/home.aspx

AstraZenecan monipuolinen sivusto, josta löytyy reseptien lisäksi apua myös viikon aterioiden suunnitteluun, kalori/kuitu/proteiini ym määrät ym.

2) http://www.drgourmet.com/gerd/index.shtml

Lääketieteen tohtori + kokki Timothy Harlanin sivusto, jossa reseptejä

3) www.about.com, laatikkoon "heartburnfree recipes"
(osoite liian pitkä ja tiputtaa kirjoituksen alas, joten en laita sitä tähän)

About.comin refluksikko Sharon Gillsonin kokoelma reseptejä

SitrusRe: RUOKARESEPTIT22.4.2010 18.01
Pataan kuutioina punajuurta. Lisäksi muita juureksia mitä tykkää, vaikka palsternakkaa, porkkanaa, mukulaselleriä, fenkolia, naurista... Vielä oliiviöljyä, fetaa ja naudan sisäpaistia. Mausteeksi suolaa, rosmariinia, timjamia, hunajaa, IHAN vähän mustapippuria, YKSI valkosipulinkynsi, inkivääriä niin isoina paloina että tautinen huomaa väistellä niitä ja tauditon pistelee poskeensa.
Pannaan uuniin pariin sataan asteeseen. Lisukkeeksi basmatikokojyväriisiä.
Tätä syödessäni tunsin itseni melkein normaaliksi.

Jaa nimikö? No se on ihan hatusta.

(Ihan pokkana siirsin tämän reseptini toisesta ketjusta tähän. Musta tämä on niin hyvä! Muhevin lopputulos saadaan Römertopf-savipadassa)

SitrusRe: RUOKARESEPTIT22.4.2010 18.02
Ja tuon edellisen nimihän oli Gruusian pata. Hatusta.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT22.4.2010 18.25
Amazon.com löytyy myös englanninkielisiä kirjoja, joissa on reseptejä. Esim.

- E. Magee: Tell me what to eat if I have acid reflux (2002), hinta n. 7e paikkeilla halvimmillaan

- E. Maager: The heartburn-friendly kitchen: One hour of delicious ....
(DVD) (vuosi ja hinta ??)

- J. Sklar & A. Cohen: Eating for reflux (2003), hinta halv. n. 9e

- B.E. Wendland & L.M. Ruffolo: Chronic Heartburn: Managing Acid Reflux ..... (2006), n. 12e

- kurkkurefluksiguru Jamie Koufman & J. Stern & M. Bauer: The Reflux Diet. Cookbook and Cure. (2010), n. 22e + isot lähetyskulut (ei Amazonista, löytyy netistä suoraan tällä nimellä)

SitrusRe: RUOKARESEPTIT22.4.2010 19.22
Tein justiinsa ihanaa fetapinaattipiirasta. Pohjaan laitoin keitetyn perunan, vehnäjauh 1,5dl, grahamjauh 1 dl, kaurahiut 1 dl, öljy-voimariiniseosta 100g, 0,5 dl vettä, ripaus suolaa, 1 tl leivinjauh. Paist. 10 min. 200C:ssa.

Täytteeksi pinaattia, fetaa, tomaattia, 2 munaa, kermamaitoa, cashew-pähk. ja ripsaus mustapippuria.
Kärsien jätin pois sipulin ja valkosipulin. Paistetaan, kunnes täyte hyytyy.
Hyyvvee oli!

SitrusRe: RUOKARESEPTIT23.4.2010 10.55
Katselin vähän noita "refluksiystävällisiä" reseptejä, joihin yllä olevat linkit vievät. Ensin Dr Gourmet kehui että ruoissa ei ole refluksitriggereitä. Vilkaisin paria ruokalajia: keittoon tuli tomaattia, sipulia... jälkiruoka, johon tuli reippaasti appelsiinimehua... Outoa.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT23.4.2010 11.12
AstraZenecan sivuilla on ainoastaan laitettu hyvin näkyviin noin "optional", jotka on yleisempiä aiheuttajia ja jotka voi poistaa/lisätä, jos haluaa.

Tuossa Gourmen puolella ekalla sivulla kerrotaan aiheuttajista:

"Many of my recipes use ingredients that will cause symptoms. Every recipe on the Dr. Gourmet website is labeled in the Special Diet Information section with whether it might cause reflux symptoms. Some recipes will have suggestions for changes to make them more "reflux friendly."

Itse en kyllä tätä osiota löytänyt, missä ne mainitaan. Tomaattituotteista USA:ssa on saatavilla eri "happamuusversioita" - niitä ainakin käytetään joissakin.

Aiheuttajienkin kohdalla saattaa olla eri tahoilla eroja ...

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT23.4.2010 11.48
Tsekkasin tuon Gourmetin uudestaan lävitse ja ne
mahdolliset aiheuttajat näkyvätkin
pääsivun kohdasta ("Recipes for GERD") More Breakfast Recipes,
More soups and salads, More Main courses ....

Tällä palstalla esim melonia ei ole otettu aiheuttajiin vaikka se löytyy toisilta palstoilta ... en tiedä miten ananasta ja mangoa käsitellään.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT22.9.2011 20.53
Nostoa ... Sitruksen Gruusian pata oli ainakin hitti ystäväni tykönä ...

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT2.11.2011 17.01
Kokeilin tehdä kermaa cashew-pähkinöistä, siitä tuli todella herkullista. Laitoin muistaakseni puolitoista desiä pähkinöitä kaksi kuivattua taatelia likoomaan pariksi tunniksi, sitten kaadoin veden pois ja pähkinät ja taatelit tehosekoittimeen. Lisäsin vettä, jolloin siitä tuli paksua valkoista kermamaista seosta ja todella hyvää. Söin sitä banaaniavokadomoussen päällä, jonka myös tein tehosekoittimessa ihanaksi paksuksi smoothieksi. Pähkinät aiheuttavat monille närästysoireita, mutta minä kestän niitä hyvin. Mantelimaitoa haluaisin myös kokeilla, mutta en tiedä miten sitä tehdään, enkä löydä tarkkaa hyvää ohjetta siihen. Mantelien pureskelu helpottaa omaa närästysoirettani, joten mantelimaito voisi olla hyvä smoothien pohja.
Jossain sanottiin että kuivien kauraryynien pureskelu auttaa samalla tavoin närästykseeen kuin mantelitkin, kokeilin ja kyllä ne auttavatkin, tilapäisesti tietysti. Tuskin kuitenkaan jos oireet ovat rajut.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.11.2011 18.53
Jauheliha ei tunnu sopivan minulle broilerijauheliha sen sijaan sopii. Teen kerran viikossa herkullisia pieniä pihvejä broilerijauhelihasta. Laitan siihen tosi hienoksi silputtua paprikaa ja hienoksi leikattu purjoa, kananmunan, paprika- ja curryjauhetta ja kurkumaa. Paistan ne avokadoöljy/voiseoksessa pienellä lämmöllä kypsiksi. Niiden kanssa sopii hyvin juuressose tai pelkät uunissa haudutetut juurekset, joissa vähän oliiviöljyä ja yrttimausteita ja suolaa.
Eilen ei ollut mitään närästysoiretta, joten kokeilin granaattiomenaa, tänään sitten aamulla vähän tuntui närästystä taas, joten ei jatkossa granaattiomenaa, vaikka pidänkin siitä kovasti. Nyt tekee mieli ruispuolukkapuuroa, pitää sitäkin kokeilla.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT18.11.2011 16.33
En tiedä mistä tämän olen saanut, enkä ole edes kokeillut, mutta on kuulemma hyvää. Tämän kanssa sopii varmaan hyvin kuivatuista aprikooseista tehty hillo. Luomuaprikoosit veteen likoomaan illalla ja keitä niitä hetken aamulla ja sauvasekoittajalla soseeksi. Ei tarvitse lisätä sokeria. Oikein makeaa ja hyvää hilloa.
Tuohon paistokseen voisi laittaa hunajaa sokerin sijasta ja auringonkukansiemeniä mantelien sijasta.

RAEJUUSTOPAISTOS

100g maitorahkaa
200g raejuustoa
1/2 dl mantelirouhetta
2 dl kevytruokakermaa (rasvaa 5%)
1/2 dl sokeria
3 kananmunaa

Kuumenna uuni 200- asteeseen. Sekoita kaikki aineet keskenään kulhossa ja kaada uunivuokaan.
Kypsennä noin 40 minuuttia. Tarjoa paistos pakastemarjojen tai hillon kanssa.

MindiRe: RUOKARESEPTIT20.11.2011 22.57
oisiko kellään jotain kivaa refluksivatsaan sopivaa muffinsireseptiä? Itsellä tekis kovasti mieli leipoa, mut ei varmaan ihan normi aineksilla mene.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT20.11.2011 23.14
Refluksitautiin sopivia täällä ainakin (itsellä ei ole vatsavaivoja) ... vaikkapa ihan mustikka muffinsit ... niissä ei ole sen kummoisempia mausteaineksia eikä rasvankaan määrä huikea (kun ei siis syö montaa kerralla) - ja rasvankin määrää voi vähentää, jos haluaa.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT20.11.2011 23.20
Raejuustopaistoksen löytää mm. Yhteishyvän sivuilta http://www.yhteishyva-ruoka.fi/reseptit/leivonnaiset_q_/fi_FI/raejuustopaistos/ Karppisivuillakin se tulee usein vastaan.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT21.11.2011 16.39
No sehän oli herkullisen näköistä, pitääpäs kokeilla. Luulin että karppaajat välttelevät sokeria, mutta syövät varmaan jonkun verran sitä, jos tämä ohje heidänkin sivuillaan on.

Höyrytin eilen lohkottuina palsternakkaa, naurista, parskaalia ja porkkanaa. Kun olivat kypsyneet, lisäsin öljyä ja yrttimausteita, oreganoa, meiramia ja basilikaa. Tänään otin sitä mukaa töihin ja myös vähän lauantaina Hakaniemen hallista ostamaani herkullista fetajuustoa. Lämmitin kasvikset lounaalla mikrossa ja lisäsin niiden päälle kylmänä fetajuuston muruja. Olipas hyvää ja kevyttä ja värikästä lounasta, silti piti nälkää hyvin koko päivän.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.11.2011 16.49
Meillä skarpataan tänään: juustokuorrutettuja kasviksia. Parsakaalia, munakoisoa, kesäkurpitsaa, linssihöystöä. Päälle el pastor-parmesan-kuorrutus.

MindiRe: RUOKARESEPTIT21.11.2011 19.46
mites, mikä kevyt mauste sopisi kanan kanssa?

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.11.2011 21.11
Mun mielestä paksu luonnonjugurtti on yllättävän hyvä lisuke kaikelle lihalle ja kalalle. Kun siihen tottuu, alkaa ranskankerman ja smetanan rasvaisuus tuntua äklöltä. Jugurttiin voi lisäillä esim. yrttejä ja hunajaa ja soijakastiketta. Ruohosipuli antaa sipulin makua.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT25.11.2011 19.19
Minusta tuntuu että kookosmaito saattaisi sopia myös närästyksestä kärsiville. Seuraava pirtelö on Maya Fiennesin kirjasta: täyttä elämää joogalla

Tämä juoma edistää ruoansulatusta ja kuonanpoistoa.

Manipura-pirtelö

0,6 dl kookosmaitoa
1,2 dl lähde vettä (tavallinenkin vesi varmaan kelpaa)
2 -3 tuoretta viikunaa kuorittuna ja pienittynä (kuivattukin käy)
1 kivetön taateli pilkottuna
hyppysellinen kanelia

Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä pirtelöksi.

Ei ollut viikunaa, laitoin pelkkää taatelia.

MindiRe: RUOKARESEPTIT28.11.2011 23.09
Hmm, tekisi mieli tehdä lasagnea joku päivä, onko aivan mahdoton ajatus vai olisikohan jollain joku vatsaystävällinen idea lasagnelle?

SitrusRe: RUOKARESEPTIT29.11.2011 14.26
En mä näe lasagnessa mitään erityistä ongelmaa. Tekee sellaisen lastenlasagnen ilman sipulia, valkosipulia ja tomaattia. Mä laitan tom.puretta. Lisäksi laitan kesäkurpitsaa, sieniä ja munakoisoa. Pitää vain kokeilla.

Tietenkään se ei ole samanmakuista, mutta ei huonoakaan.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT29.11.2011 16.28
Lasagne taitaa olla aika huonosti sulavaa ruokaa. En ole itse koskaan voinut oikein syödä muuta kuin kasvislasagnea. Voin syödä lihaa jos syön sen kasvisten kanssa ja voin syödä pastaa jos syön sen kasvisten kanssa, mutta olen huomannut että kaikkein huonoin tilanne omalla kohdallani on jos syön lihaa ja perunaa tai lihaa ja pastaa. Tosin lihan syöntini on aika pientä, kanaa syön välillä ja kalaa. Joskus harvoin muutakin lihaa. Olen jotenkin nyt yhdistänyt jotkut vatsaoireeni proteiiniin, en oikein ole varma mitä tapahtuu, mutta vatsaoireita tulee aika herkästi kun olen syönyt proteiinipitoisen aterian. Olen huomaavinani, että jos syön reilusti kasviksia esim, kanan kanssa, ei oireita ilmene.

Lasagnen voi tehdä täysjyvälasagnelevystä, luomunakin sitä on saatavilla. Kasviksista tulee ihan hyvää kun laittaa ne karkeana raasteena siihen. Tomaattikastike saattaa aiheuttaa monille närästysoireita, minä pystyn sitä syömään kyllä ihan hyvin. Teen usein kreetalaista linssikeittoa, se on todella herkullista, siihen tulee tomaattimurskaa, oliiviöljyä siihen tulee myös reippaasti, se tekee keitosta samettisen pehmeän. Alkuperäiseen ohjeeseen tulee sipulia, mutta minä olen vaihtanut sipulin purjosipuliin, siitä ei tule oireita.

Voihan olla että jos söisi ihan tavallista lasagnea vain ihan vähän, eikä sellaista annosta johon on normaalisti tottunut, niin oireet olisivat minimaaliset, tai kenties niitä ei tulisi ollenkaan. Ei sitä oikein tiedä kuin kokeilemalla.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT29.11.2011 16.40
Myös mä suosittelen ruohosipulia ja purjosipulia. Paljon miedompia kuin pyöreät sipulit.
Valkosipuliakin voi kokeilla niin että paistaa sitä öljyssä, ottaa pois ja käyttää maustuneen öljyn.

Muuten en ymmärrä miksi lasagne olisi mitenkään erityisen huonosti sulavaa ruokaa.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT29.11.2011 17.15
Raejuustopaistos hävisi meillä äkkiä parempiin suihin lauantaina ...
täytyypi tehdä uudelleen ennen joulua tai sitten jonakin joulupäivänä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT29.11.2011 17.28
Sitrus minäkin voin syödä valkosipulia juuri samalla tavoin ja toki myös pieniä määriä muuhun ruokaan sekoitettuna.

Minun ruoansulatukseni ei sulata lasagnea, mieheni ei syö sitä ollenkaan juuri sen takia että se sulaa niin huonosti. On varmaan yksilöllistä miten kenenkin ruoansulatus toimii, herkemmille se saattaa aiheuttaa vatsaoireita.

Refluksikurkku, minäkin tein raejuustopaistosta ja se oli kyllä oikein hyvää.
Jouluna aion tehdä hedelmäkakkua vähän erikoisemmalla ohjeella. Siihen tulee karkeita täysjyväjauhoja ja luomupähkinöitä ja kuivattuja luomuhedelmiä, sekä muistaakseni öljyä voin sijasta. Olen tehnyt sitä jo monena vuonna ja pidän siitä joka vuosi aina enemmän. Olen totuttanut itseni nyt näihin karkeisiin jauhoihin ja rouheisiin niin, että mikään valkoisesta jauhoista tehty ei maistu mielestäni oikein miltään.

Niin sitä vain oppii ja tottuu muutoksiin. Tämä tosin alkoi jo reilusti ennen näitä oireita, eli muutos oli jo tehty, mikä on tehnyt nämä asiat minulle hiukan helpommiksi, ainakin ruokavalion osalta.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.12.2011 11.59
Tästä on voinut täällä ollakin jo aiemmin, mutta osoitteesta www.scd-fi.info, löytyy monta hyvää reseptiä, jotka voivat sopia monille refluksitautiakin poteville.
Se on tarkoitettu muista suolistosairauksista kärsiville, mutta siellä siis muutamia hyvän tuntuisia reseptejä, jos jotain kiinnostaa.

Minun kohdallani ruokavaliolla on selkeä vaikutus, koska koko viikko ilman närästysoiretta ja sitten eilisen poikkeuksellisen syömisen jälkeen niitä taas tuntuu.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT15.2.2012 19.45
Tässä raakaruokaresepti, en muista mistä tämän olen ottanut, mutta jostain nettisivuilta löytyi, punasipulin voi korvata purjolla. Tämä ohje voi sopia monelle refluksikollekin:

Punajuuripallerot

2 dl karkeaksi raastettua punajuurta (luomuna ehdottomasti, koska punajuuri imee itseensä raskasmetalleja)
2 dl karkeaksi raastettua porkkanaa
1/2 punasipulia pieneksi hakattuna
2 dl manteleita tai cashewpähkinöitä (liotettuina mielellään)
6 aurinkokuivatun tomaatin puolikasta
1/2 tl timjamia
1/2 rósepippuria rouheena
1 tl himalajansuolaa
Jauha pähkinät kuivassa tehosekoittajassa jauheeksi. Saksi aurinkokuivattu tomaatti palasiksi. Yhdistä kulhossa kaikki ainekset ja muotoile palleroiksi. Mausta ja lisää halutessasi mausteita.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT15.2.2012 20.05
Tutulta kuulostaa mutta näitä on varmaan eri koostumuksella saatavilla ...

Seuravaa kutsutaan (lihaisampi) karpaajan punajuuripalleroiksi. Niissä ei ole pippuria, tomaattia ja punajuuri keitetty (jos raa'at ainekset aiheuttavat niitä vatsavaivoja ja pidentävät ruoan vatsassa olo aikaa). Itse jätän myös tuon sipulinkin pois ja käytän vähärasvaista jauhelihaa sekä kermaa.

Tämä kotikokki.netistä mutta löytyy taatusti muualtakin:

400 g nautajauhelihaa
100 g tummaa soijarouhetta

1,5 dl ruokakermaa 15%
1 tl punasipuli
1-(11/2) mineraalisuolaa (tavalinen käy myös)
1/2 tl herbamare luomuyrttisuolaa ( ei välttämätön)
3 luomumunaa

350 g punajuuriraastetta-( tuoreista keitetyistä punajuurista)

Tee mureketaikina, turvota soijarouhe punajuuri/kerma seoksessa, lisää munat, sipulimurska,jauheliha ja mausteet.

Anna massan turvota rauhassa jääkaapissa. Muotoile isoka pyöreitä palleroita. paista uunissa n. 200 astetta, niin että saavat väriä. Paistoaika n. 25-35 min riippuen uunista.

Tarjoa sellaisenaan salaatin kanssa. Annoksesta tulee n.15-20 pullaa ja riittää 5-6 ruokailijalle.

Annoksessa on hiilihydraatteja yhteensä 35g, yhdessä pallerossa 2 g.

Näitä on meillä tehty ilman karppausideaa ...

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT17.2.2012 18.48
Tässä ihana raakaravintoherkku, en muista olenko tämän laittanut jo aiemmin tänne, lisään sen nyt kuitenkin tähän reseptiosuuteen. Tämä on suurta herkkuani. Maapähkinävoin tilalle laitan mantelitahnaa, sesamtahnakin voisi sopia ja manteleiden tilalle voisi kokeilla auringonkukansiemeniä. Tähän sopii täytteeksi myös avokado-banaanimössö ja ehkä kerma, minä voisin laittaa riisikermaa tähän, ei kyllä välttämättä tarvitse kermaa seurakseen, tämä ei aiheuta minulle mitään närästys-eikä vatsaoiretta, päinvastoin. Tämä oli jonkun blogisivulla, mutta kun en laita sivuja ylös, niin en löydä niille enää uudestaan.

Mansikkapiiras

pohja:
reilu desi manteleita
kolme taatelia
vajaa 1 rkl luomua maapähkinävoita
1 tl hunajaa
ripaus aitovaniljajauhetta

(piristyssä halutessa pikkutiraus sitruunamehua)

Surauta mantelit hienoksi blenderillä tai sauvasekoittimella. Viipaloi sekaan taatelit ja lisää loput ainekset. Blendaa tasaiseksi. Painele pieneen vuokaan tai kulhoon.

täyte:
sulatettuja pakastemansikoita
banaani

Surauta yksi banaani ja noin puoli desiä mansikoita vaahtomaiseksi seokseksi. Täytä taikinalla vuoraamasi kulho mansikkabanaaniseoksella ja mansikkaviipaleilla. Nauti ja sano nam.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT17.2.2012 19.07
Talven raaka mansikka piiras löytyy Trendi - lehden sivuilta: http://www.trendi.fi/blogit/Alla-bloggar/Luokka/Kiitos-Hyvaa/?categoryId=84 .... Kiva kuva! Tätä voisi kokeilla.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT17.2.2012 20.50
Kurkkasin noille sivuille ja siellä oli ihanan tuntuinen sesam-pekaanipähkinäkerma. Pähkinän tilalle voi laitaa manteleita. Sekin sopisi tuon piirakan päälle, jos kermaa siihen kaipaa.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT17.2.2012 21.23
Mulla menee ihan tavallinen kermavaahtokin :-)

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT18.2.2012 13.29
Minullekin menee joskus, mutta en viitsi ehdoin tahdoin ärsyttää vatsaani millään, mistä oireita saattaisi tulla. Mutta nuo pähkinä/mantelikermat ajavat ihan saman asian, silloin jos maitotuotteet eivät sovi.

Kun tekee smoothieita niin on tärkeää että antaa tehosekoittajan käydä tarpeeksi, juomast tulee ihan erilainen kun se on kunnolla sekoittunut, minä sekoittelin välillä liian vähän aikaa niitä. Kun opin sekoittamaan tarpeeksi, sain ihanan, samettisen koostumuksen juomaani.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT18.2.2012 14.08
Niin sullahan nuo maitotuotteet oli huonoja; itse nautin maidon ja esim raejuuston käytöstä, koska niistä ei tule onneksi oireita. Kauramaidot ym korvaavat on kyllä tuttuja. Riisimaitoa en ole käyttänyt.

Minä olen oppinut nyt sen, että annan smoothien/pirtelöiden/kauramössöjen olla rauhoittua vähän aikaa niin että ilmaa lähtee pois. ylämääräinen ilma ei kyllä mikään ongelma itsellä ole ...

Kesällä ostettu uusi sekoitin sanoi yya sopimuksen irti ja nyt mennään tuolla vanhalla rohjakkeella :-)

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT20.2.2012 17.00
Pirkka-ohje, olisikohan tämä refluksoireiselle sopiva resepti, jos vaihtaa sipulin purjoon ja lehtisellerin voi vaihtaa vaikka fenkoliin. En ehtinyt katsoa vielä, onko tuo Pirkka riistakäristys kovin lisäainepitoista, mutta käyhän tähän vaikka poronkäristyskin, kai?

2 sipulia (200 g)
3 porkkanaa (250 g)
1 palsternakka (200 g)
3 lehtisellerin vartta (200 g)
1-2 rkl oliiviöljyä
1 pkt (480 g) Pirkka nopeaa riistakäristystä (pakaste)
1 pakkaus (390 g) Pirkka Luomu tomaatti-basilika pastakastiketta
1 tl mustapippuria
1 dl tuoretta timjamia hienonnettuna esim. Järvikylän Yrtit valikoimasta
Pinnalle

2 pkt (á 400 g) Pirkka bataattisosetta
1 luomu kananmuna
tuoretta timjamia.
Leikkaa kuoritut, halkaistut sipulit ja porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Viipaloi myös kuorittu, lohkottu palsternakka ja hienonna puhdistetut lehtisellerin varret. Kuumenna rasva paistokasarissa ja lisää riistakäristysliha. Kääntele lihapalaa kasarissa ja irrota sitä viipale kerrallaan. Ruskista liha kunnolla ja revi viipaleet silpuksi kahdella lastalla. Sekoita sipulisuikaleet lihan joukkoon paistokasariin ja anna kuullottua. Lisää loput kasvikset, pastakastike ja mausteet. Hauduta kannen alla noin 15 minuuttia.

Kaada riistakäristyskastike uunivuokaan. Sekoita bataattisoseeseen kananmuna ja levitä seos riistakäristyksen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Hienonna pinnalle tuoretta timjamia.

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT20.2.2012 21.52
Täällä on niin ihanan tuntuisia reseptejä että houttelevat kokeilemaan, kunhan saan aikaiseksi... gruusian pata, punajururipallerot, mansiikkapiiras...

vain tuo riistakäristys kuulostaa jo sanana mun mahan mielestä epilyttävältä ja ehkä fetapiirakka, vaikka fetasta muuten tykkäänkin

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 0.09
Mitähän tuon riistakäristyksen nimeksi tulisi :-), kun poistaa siitä:
sipulit, riistakäristyksen, (ehdottomasti) tomaattikastikkeen ja mustapippurin .....?? (Sarjassamme retorisia kysymyksiä "mitä tulee tomaattikeitosta, kun jättää tomaatin pois?")

Bataaattimuusi ja laatikko on ruokavaliossa kyllä mutta ei valmiista paketista vaan kunnon möhkäleestä :-)

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 10.25
Kertokaas mullekin mitä laittaisit kahdesta pienestä bataatista. Haluaisin jonkin yksinkertaisen lisukkeen.

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 10.26
Mulla jääkaapissa odottaa bataatti, että siitä jotain laittaisin. Ennen en ole siitä itse mitään tehnyt, toki jossain syönyt ja muistaakseni tykännytkin. Näiltä sivuja ja okinawalaista ruokavaliota tutkaillessa sain aikaiseksi tämän "makean perunan" ostamisen.

Olisiko kellään hyvää bataattireseptiä? Ilman käristettäviä juttuja...

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 10.40
Katos, Amalia, meillä on yhteiset toiveet!

untuvikkoRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 11.09
Bataatista tulee todella hyva sosekeitto!

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 12.36
Minä olen niin ihastunut tuohon bataattiin, että ajattelin kokeilla tuota Pirkankin ohjetta, mutta siis voiko esim hirven/poron jauhettua lihaa tai miksei tavallistakin jauhelihaa jos sitä haluaa käyttää. En ole ikinä käyttänyt noita käristyksiä, joten en tiedä miten ne tehdään, ilmeisesti käristetään tosi kuumassa.

On helppoa kun tekee ruokia vain itselleen, mutta silloin kun on esim. muuta porukkaa ruokapöydässä, niin pitää tehdä sellaista ruokaa, mikä käy kaikille ja tietysti olisi mukavaa kun uskaltaisi itsekin syödä samaa.

Bataatin voi pestä hyvin tai kuoria ja laittaa viipaleiksi, päälle öljyä, jotain yrttejä ja ripaus suolaa. Maistuu kylmänäkin hyvälle.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 13.09
niin ja uuniin sitten ne bataattiviipaleet

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 13.37
Ihmettelinkin että kuuluuko sun ruokavalioon raaka bataattikin!

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 14.03
No en ole maistanut raakana, pitäisköhän kokeilla, vaikka olis kuinka hyvää, makeahan se on, ainakin kypsennettynä:)

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT21.2.2012 15.00
Sitrus, jännä että juuri samaan aikaan olimme lähettäneet bataattireseptitoiveen!

Vanilja, kiitos bataattiohjeesta, viimeistään viikonloppuna sitä kokeilen. Minäkin jo ehdin ajatella että raakanako niitä viipaleita syödään... mutta ei sitten kuitenkaan.
Käristystä en ole itse koskaan tehnyt, mut luulisin että kuumassa käristellään. Olen kyllä tykännyt kun muualla olen syönyt, mut mahan takia en uskalla nyt kokeilla, kun noi kovassa lämmössä paistetu, käristetyt aiheuttaneet mulla eniten oireita.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT23.2.2012 12.08
Amalia, joko on bataatti syöty?

Mä aion viipaloida bataatin, suolata kevyesti. En mausta mitenkään, että saan ominaismaun selville. Jos ennätän hankkia, ostan kimppaan jotain vuohenvalkohomejuustoa.
Kokeillaan nyt näin!
Sosekeittoa olen joskus tehnyt, enkä pitänyt, maku oli liian makea.

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT23.2.2012 16.55
Bataatti pötköttää edelleen jääkaapissa, näköjään jää viikonlopulle sen valmistus. Mutta tänääs söin työpaikkaruokalassa bataattipihviä ja hyvää oli, siinä oli kyllä varmaan aika paljon mausteita, kun ei ollut kovin makea. Vuohenvalkohomejuustoa en ole maistanut, mutta vuohenjuusto ylipäätäätn on tosi hyvää, mutta senkin herkun syömistä joudun nykyään rajoittamaan vatsaoireiden takia, joudun aina kuulostelemaan josko vatsa nyt kestäisi. Ehkä etsiskelen bataattipihvin ohjeen, missä olisi itselle sopivia aineiksia.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT24.2.2012 11.06
Muistinpa tässä, että systeri laittoi kasvisvuokaa, jossa bataattia oli mukana, Hyvin se siihen sopi.
Toisekseen kokeilisin ehkä bataattia linnun lisukkeeksi, en kalan koska se on niin voimakkaan makea.

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT24.2.2012 17.25
Kiitos vinkeistä!

SitrusRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 18.01
Nonni, bataatit on laitettu.
Viipaloin uunivuokaan bataatit ja perunaa. Sekaan oliiviöljyä, suolaa, pippuria, paprikajauhetta, rosmariinia ja yksi pieni valkosipulinkynsi. Uuni päälle 175:een. Loppuvaiheessa vuohen valkohomejuustokiekkosia päälle.
Oli oikein hyvää. Mutta erittäin makeaa.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 18.14
Nyt olisi bliniaika. Uskaltaisiko laittaa? Jos panis ihan vähän hiivaa ja nostattaisi pitkään. Viime viikolla tuli ostettua pieni made Mikkelin kauppahallista. Se oli pullollaan mätiä. Mäti pakastettiin ja syötiin seuraavana päivänä. Voi että se oli hyvää!
Onko täällä pilkkijöitä?

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 18.56
Päädyin laittamaan bataatin viipaleina uuniin, öljyä, suolaa, yrttejä ja pippuria päälle. Pian sen näkee mitä tulee.

Enpä ole koskaan pilkkinyt.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 19.23
Eikä kannata tänä talvena ilmeisesti aloittaakaan. Jäät ovat poikkeuksellisen huonot.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 19.30
Meillä laitetaan juustohöylällä ohuiksi siivuiksi, jako eri foliokääröihin, jotka jokainen voi maustaa oman maun mukaan .. nam. Yrttejä tai levitteitä itsellä.

Herkkupäästä (harvoin) vähän japanilaisia "Yliopiston bataatteja" - nam! niitä en tosin ole vielä ainakaan itse tehnyt.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 19.54
Daigaku Imo alkuperäinen nimi ... öljyssä paistettu herkku mut jotkut tekee uunissakin. Japanilainen tuttu niitä tekee ja aina syödään ne sekunnissa!

Suomeksi joku sen oli blogiinsa laittanut "karamellisoidut bataatit nimellä" http://reseptitaivas.fi/reseptit/karamellisoidut-bataatit, englannin puolelta "university sweet potatoes".

AmaliaRe: RUOKARESEPTIT25.2.2012 21.24
Hyvää oli bataatti, mut makeaa. Jotain ehkä voisi seuraavalla kerralla vielä laittaa makeutta taittamaan. Ellei sitten tekis herkkutyyppistä, kuten nuo karamellisoidut bataatit, ne kuulostaa houkuttelevilta.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT27.2.2012 12.36
Bataatin kanssa kun laittaa kastikkeen jossa vaikka ranskankermaa, johon lisätty jotain tuoreyrttejä ja fetajuustoa murusina, taittaa loistavasti bataatin makeutta, sen kanssa vielä uunilohi tai nieriää uunissa, niin saa mahtavan aterian, eikä minua ainakaan närästä yhtään. Yksilöllistähän sekin tietysti on.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT27.2.2012 17.13
Amalia, minä pidän juuri siksi bataatista kun se on niin makeaa :-)
Daigakut on hyviä!

Lohipalatkin itseasiassa laitetaan joskus omiin kääröihin niin saa jokainen ihan just oman maunsa mukaisesti maustaa.

Siihen sitten vielä uunijuurekset, niin herkullista .... eikä tätäkään tietenkään mitään normaaliannoskoossa vaan vähän pienempiä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT19.3.2012 17.10
Tässä ihana öljy salaatinkastikkeeksi, sopii tosi hyvin jäävuorisalaatin kanssa, kun salaatin joukkoon lisää vielä vähän parmesaanilastuja, muuta ei tarvitse ja hyvälle maistuu. Kastike sopii myös pastan kanssa samaten uunissa kypsytettyjen tai höyrytettyjen kasvisten kanssa. Sokeria en laittanut kuin teelusikallisen ja sekin oli intiaanisokeria. Valkosipulin voi jättää pois, jos sitä ei vatsa kestä. Minä voin sitä öljyn joukossa vähän syödä. Kastikkeesta tulee ihanan tummanvihreää ja netistä tämä ohje taisi löytyä.

Basilikaöljy

1 puntti basilikaa

1 valkosipulin kynsi

2 dl öljyä

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

2 rkl pinjansiemeniä

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT10.1.2013 19.31
Keittiökameolontin sivuilta löytyi aika ihanan tuntuinen tuorepuuron ohje. Minä voin syödä tämän tyyppisiä puuroja oikein hyvin, eivätkä ne aiheuta närästystä ollenkaan. Jos kaurapuuro närästää, nämä tuorepuurot saattaisivat sopia.

hiprikoosi

n. 1½ dl kuorittuja hirssinjyviä (marketistakin saa paitsi ei ehkä luomua)

3 kuivattua aprikoosia

1/4 dl manteleita (voi jättää pois)

vaniljaa sen verran että maistuu

(hippu ruususuolaa)

vettä

huuhtele hirssi, mantelit sekä aprikoosit ja liota niitä yön yli eri astioissa.

kaada hirssin ja manteleiden liotusvesi pois ja huuhtele vielä parissa vedessä. pane ainekset tehosekoittimeen ja lisää vettä niin että ainekset peittyvät. sekoita tasaiseksi ja lisää vettä sen verran kuin haluat, eli haluatko lusikoitavan vai juotavan tuloksen. vanilja ja aprikoosi sopivat toisiinsa loistavasti. samalla periaatteella voi tehdä puuroa kuorituista tattarisuurimoista, siis jyviä eikä höyrylitistettyjä hiutaleita ja vaihtaa aprikoosit toisiin kuivahedelmiin kuten taateleihin, rusinoihin, viikunoihin, gojimarjoihin, mulpereihin, luumuihin?

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT10.1.2013 19.33
Muistatko sen raejuustopaistoksen reseptin, jonka laitoit?? Meillä on sitä tehty jälkkiksenä vierailla ja kaikki ovat vallan ihastuneet siihen!

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT10.1.2013 19.35
Olen unohtanut sen kokonaan, pitääpäs etsiä ohje ja tehdä sitä, se oli tosi hyvää.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.2.2013 17.21
Laitoin muutama päivä sitten osso bucoa ja sahramirisottoa.
Noh, tulipa koettua että EI ole mitenkään hyväksi refluksikolle noin tanakka ruoka. Jos nyt sitten kellekään. Kyllä se menee jos yhtenä päivänä syö vähäsen, mutta kun tuli niin iso annos että sitä riitti ja riitti.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.2.2013 17.24
Tuli hankittua made!

Saa nähdä osataako laittaa hyvä keitto. Hallista tuli ainakin hyviä vinkkejä.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT2.4.2013 21.39
Oliko täällä kokkeja paikalla?

Päätin laittaa herkullisen rapukeiton - se on todella hyvää, resepti on peräisin gourmetkurssilta jonka kävin aikana ennen...
No, kaikki meni hyvin, kunnes koitti liekityksen aika. Konjakkia ei talosta löytynyt, joten kaadoin ravunkuorille sellaista päärynäviinaa ja tuikkasin keitoksen tuleen. Sehän syttyi ja paloi isolla liekillä, ja pitkään. Ravunkuoret alkoivat kärventyä hiileksi ja liekkiä vain riitti. Sammutin tulipalon kaatamalla vettä kattilaan.

Poimin hiiltyneet ravunkuoret - eli melkein kaikki - veks. Se on sääli, sillä niitä oli tarkoitus keittää vielä.
Kukelsin epäonnistunutta liekitystä, mutta ei löytynyt.
Ehkä en tämänkoommin enää liekitä ravunkuoria...

SitrusRe: RUOKARESEPTIT2.4.2013 23.55
Ostin mulle tuntematonta vihannesta: endiivin. En muista kenenkään täällä maininneen sitä sopivana tai sopimattomana. Ilmeisesti se on ainakin kitkerä ja kannattaa keittää. Huomenna katsotaan mitä endiivistä syntyy.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT3.4.2013 17.05
Liekitysmogani arvoitus ratkesi! Olisi pitänyt käyttää jokirapuja eikä katkarapuja. Niillä on paljon vankempi kuori, ja tulipalolta olisi vältytty.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.4.2013 18.13
No voi hitsi, kuka tuollaista voisi tietää.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT4.4.2013 16.35
Suoraan sanoen, olisi pitänyt tietää. Reseptissäni luki jokirapuja, mut luin huolimattomasti ja ostin katkarapuja.
Sitä paitsi törmäsin juuri tietoon, että jokiravun kanta on vaarantunut. On se nykyään aika rankkaa - tän kaiken muun ohella - kun vähän kaikesta mitä syökin, tulee syyllinen olo.

Sen sijaan endiivi oli kiva tuttavuus. Haudutin niitä 20 min. lihan kanssa valkoviiniliemessä. Oikein hyviä, maussa ei ollut jälkeäkään kitkeryydestä, jota kyllä oli raa'assa kun maistoin. Koostumuskin oli viehkeä, jostain pehmeän ja rapean välimaastosta. Aion ostaa toistekin jos luomupuodista niitä saa.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT23.4.2013 17.49
Tulipas hyvää keittoa: Kuullotin purjoa, porkkanaa karkeana raasteena ja pienen palan valkosipulia öljyssä. Lisäsin vettä, kasvisliemijauhetta ja vihreitä linssejä, annoin kiehua puoli tuntia ja lisäsin kotimaista pakastettua pinaattia, oreganoa ja timjamia, sekä vähän suolaa. Sitruunamehua olisi pitänyt lisätä vielä, mutta minulla oli viimekesänä kuivaamaani sitruunmelissaa, joten laitoin sitä viimeiseksi keittoon, en keittänyt enää sen jälkeen. Ja kyllä siihen pieni sitruunainen säväys tuli.
Keitto lautaselle ja siihen loraus hyvää oliiviöljyä, maistui hyvältä ruisleivän kanssa.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT23.4.2013 18.00
Porkkana-bataattikeitto vei tänään taas kielen mennessään :-)
Perjantaina vuorossa kukkakaalikeitto, sunnuntaina kalakeitto.
Nam :-)

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT23.4.2013 18.01
Refluksikurkku, laitatko kookosmaitoa porkkana-bataattikeittoon?

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.5.2013 12.30
Tänään aion kokeilla seuraavaa banaanipannukakun ohjetta: Sekoita 1 murskattu banaani ja 1 kananmuna, pari tl raakakaakaota (voi jättää pois jos kaakaosta tulee oireita, hyppysellinen aitoa vaniljaa. Parasta tulee kuulemma jos seos paistetaan kookosöljyssä. Kun pannukakku on paistettu, siihen päälle voi laittaa niitä marjoja, joista pitää ja jotka itselle sopivat, (minä laitan mustikoita ja vadelmia) siihen rouhitaan myös hiukan pähkinöitä ja päälle voi laittaa vielä vaikka vaniljatuorejuustoa.

Tämä on kai tarkoitettu aamiaiseksi mutta pakko kokeilla tätä ilalla. Tässä ei ole jauhoja, joten siitä ei pitäisi tulla turvonnutta oloa. Minulla on sellainen ongelma, että olen iltaisin kovin nälkäinen, tämä voisi olla sopiva iltapala, ehkä se vie nälänkin mennessään. Alkuperäinen ohje ja kuva löytyy seuraavasta linkistä: http://bloggar.aftonbladet.se/wellness/

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT3.5.2013 13.17
Lykkyä tykö kokeiluun :-)

Meillä tehdään nyt tänä kautena kerran kuussa uunissa tuota tavallista vaniljapannukakkua (osa maidosta/muusta nesteestä korvataan vaniljakastikkeella) ja pieni palanen pari sitä tuntuu niin herkulta että! Ainekset itselle ok.

Olitkin kysynyt tuota kookosmaitoa ... en laita, ihan vaan porkk, bat, loraus jotain vaaleata (joskus vaan raejuustoakin) ja vähän mausteita. Voisi sitä joskus kokeillakin.

Oletko jo suunnitellut viikonlopun pääateriat?

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.5.2013 13.51
Olen suunnitellut syöväni huomenna grillattua lohta ja parsakaalisosetta. Sunnuntaina muut syövät jotain viljapossupaistia, minä taidan syödä edelleen lohta tai otan pakastimesta broilerijauhelihasta tehdyn pihvin. Laitamme sunnuntaina myös uunissa perunasuikaleita, jotka ensin pyöritellään pienessä oliviiöljytilkassa, jossa on vähän suolaa, paprikajauhetta ja kuivattua basilikaa. Minulle laitetaan toiseen päähän samalla tavalla bataattisuikaleita, lapsenlapsetkin syövät mielellään noita bataatteja.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT3.5.2013 23.49
Söin pitkästä aikaa grillattua broileria. Jestas että se oli mautonta. Ei varmaan muuta tarvittais kuin vierailu broileritehtaassa, niin siihen loppuisi syöminen.
Voi tjsiiisus että mä toivon että tehoeläintuotanto kiellettäisiin kokonaan. Aina kun mä nään niitä kärsiviä eläinten naamoja lehtikuvissa jonne niitä joskus eksyy niin tulee niin paha olla.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT4.5.2013 8.29
Sitrus, minäkin toivon että tehoeläintuotanto kiellettäisiin. Sisareni lopetti broilerin käytön kokonaan juuri tuon tehotuotannon takia. Stocmannilta olen muutaman kerran ostanut pakastettuna ranskalaista maissikanaa, en tiedä tarkkaan ottaen miten se on tuotettu, mutta se maistuu kyllä ehdottomasti paremmalta kuin esim. kotimaiset broilerin minuuttipihvit. Odotan sitä päivää kun kanaa saa täällä kaupoista luomuna. Muun lihan ostan mahdollisuuksien mukaan luomuna. Useimmiten syön nykyään kasvisruokia tai kalaa, punaista lihaa tulee syötyä todella harvoin vaikka sitä meillä välillä laitetaankin.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT4.5.2013 8.32
Tuo banaanipannari oli hyvää, se piti hyvin nälkää, eikä aiheuttanut närästystä. Ostin maustamatonta tuorejuustoa ja maustoin sen mesihunajalla ja vaniljajauheella. Paistoin pannarin pikkuisessa paistinpannussa kookosöljyssä, laitoin varmaan liian ison banaanin, kun sitä oli hiukan vaikea kääntää, mutta ei se makua haitannut, vaikka pannari meni vähän rikki. Päälle laitoin mustikoita ja vadelmia pakasteesta ja saksanpähkinöitä sekä lopuksi maustetun tuorejuuston.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT4.5.2013 14.51
Luomua minäkin käytän mahd. laajasti.
Olisiko kohtuuton toive, että ns. normaalit elintarvikkeet (jotka tosiasiassa ovat kaukana normaalista) olisi tuotettu niin että niitä voisi käyttää? Väittävät että suurin osa ihmisistä ei välitä muusta kuin hinnasta. En usko, ei kaikki niin varattomia ole.

Olen joskus hämmästellen lueskellut ihmisten oletettuja motiiveja käyttää luomutuotteita: eettiset syyt, ympäristö, pelko myrkkyjäämistä, terveellisyys jne. Se kaikkein oleellisin puuttuu, maku!

Kun on tottunut esim. luomukurkun tai kananmunan makuun, ei yksinkertaisesti voi kuin pakon edessä syödä tehotuotettua höttöä.
Mansikat on kanssa yksi. Ja etenkin vadelmat.

Vanilja, onko vanilja sun lempimauste?

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT4.5.2013 16.29
Kyllä vainilja on yksi lempimausteistani, olen ostanut Ruohonjuuresta ekologista Bourbon vaniljajauhetta, siinä on mahtava tuoksu ja siitä tulee ihana vaniljan aromi. Kaneli on toinen lempimausteeni, senkin ostan luomuna.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT5.5.2013 17.12
Juuri hetki sitten alkoi Ylen ykkösellä Inhimillinen tekijä, jossa puhutaan ruoan tuotannosta, ekologisuudesta, laadusta, hinnasta ja paljon muusta. Suosittelen katsomaan sen. Sen näkee Areenastaki jälkikäteen.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT5.5.2013 17.18
Vanilja, kuulostaa hyvältä nuo ruoat. Uuni sitä ja tätä on kova sana täälläpäin. Bataatti taipuu moneksi :-)

Täällä nautittiin viikonloppuna Janssonin kiusausta + punajuurta/porkkanaa ja tänään bataatti-porkkanakeitosta (kuinka ollakaan).

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT27.6.2013 9.25
Eilen tein kotimaisesta kukkakaalista sosetta, perunasoseen tapaan. Höyrytin kukkakaalin, kun se oli pehmentynyt, lisäsin hiukan luomukasvisliemijauhetta ja soseutin sauvasekoittimella, lorautin joukkoon myös hiukan luomukermaa, sitä ei tarvinnut paljoa. Vatkasin sosetta vielä hetken sähkövatkaimella, niin että siitä tuli oikein pehmeää. Valmiiseen soseeseen lisäsin ruohosipuli- ja persiljasilppua.
Sose oli paljon kevyempää kuin perunasose, maistui muuten vähän samalta, söin sen broilerin jauhelihasta tehdyn pihvin kanssa. Ei tullut mitään ruoansulatusongelmaa, eikä ähkyä oloa, päinvastoin, massussa oli tosi hyvä olo syönnin jälkeen. Tänään on pakko tehdä samaa sosetta, mutta syön sen tällä kertaa kuhan lisäkkeenä.

Oletteko kokeilleet laittaa kalaa niin, että paistatte sitä ihan hetken kevyesti voissa (nahkapuoli alaspäin) ja sitten lisäätte pannulle hiukan vettä ja kansi päälle? Kala höyrystyy kannen alla kypsäksi ja siihen vain tilliä tai ruohosipulia päälle. Tällätavoin höyryttämällä kalasta tulee hiukan kevyempää kuin jos se olisi kokonaan paistettu voissa.

Olen parina päivänä syönyt myös luomumansikoita, ne eivät aiheuta minulle mitään oireita, kylläpä ne maistuivatkin ihanalle. Tänään on haettava lisää niitä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT27.6.2013 9.28
Ai niin unohdin mainita, että höyrytin kukkakaalisoseen kanssa yhden pienen perunan, se antaa soseelle hiukan kiinteyttä, eikä pienessä määrin ole minulle mitenkään ongelmallinen. Jos söisin pelkkää perunsosetta, en voisi syödä sen kanssa lihaa, enkä kalaa, koska ruoansulatukseni ei selviä sellaisesta annoksesta. Kasviksia ja perunasosetta kyllä voin syödä.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT27.6.2013 10.43
Nam, nam - kukkakaalisose on kanssa yksi maittava ruoka - hyvä, kun muistutit - tarviipa taas tehdä :-) Tänään vuorossa parsakaali-pastaa. Annoskoot melkoisen pieniä.

Minä laitan kalaa kyllä paistinpannulla veden kera mutta ilman sitä varsinaista paistamista ja rasvoja.

Silakat tulee nykyään syötyä siis ihan uunipestosilakoina. Niiden kanssa kun laittaa kunnon perunamuusin ja punajuurisosetta (tai mössöä), niin vie kielen menessään :-) ... Mikäs se silakka rajoite nykyään on - kuinka usein ja paljon??

Mansikka on marjoista ykkössijalla täällä. Eilisten manssujen loput söin tuossa vähän aika sitten aamiaiseksi - lievennystä tarvii ottaa maito-jugurttiseoksesta, kun olivat sittenkin melkoisen kirpeitä. Nyt lähdetään hakemaan herneitä torilta :-)

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.7.2013 17.06
Kesäkurpitsalla sanotaan olevan suolistoa hoitava vaikutus, toivottavasti, sillä pidän siitä kovasti. Nyt on kotimaista kesäkurpitsaa jo myynnissä.

Tein keittoa niin että kuullotin sipulin varsia öljyssä, purjokin käy, sitten lisäsin kesäkurpitsan kuutioina, lisäsin pari perunaa paloiteltuna ja laitoin kasvislientä joukkoon. Keitin niin kauan että peruna kypsyi, soseutin, lisäsin muutaman ruokalusikallisen ranskan kermaa, rouhaisin pippuria myllystä ja laitoin hiukan rakuunaa joukkoon.

Ranskan kerman sijasta voi kokeilla vuohenjuustoa jos pitää siitä, minä pidän, mutta nyt käytin tuota ranskan kermaa. Kuumensin keittoa vielä hetken ja valmiiseen keittoon lisäsin vielä persiljasilppua.
Lautasella lisäsin siihen vielä omatekoista valksipulioliiviöljyä. Kylläpä oli hyvää ja pehmoista keittoa.

Minun kesäkurpitsan taimissani on isot kukat, toivon todellakin että niistä tulee myös kunnon kurpitsat.

MS-RefluksRe: RUOKARESEPTIT18.8.2013 10.41
Kiitos tästä ruokareseptit ketjusta! Täältä saa tosi hyviä vinkkejä.
Itselle ei käy maitotuotteet ainakaan tässä vaiheessa ollenkaan ja mielestäni soijatuotteetkin aiheuttavat närästystä ja vatsan polttoa. Nyt olen käyttänyt kauramaitoa ja -jogurttia. Oletteko löytäneet muita kaurapohjaisia tuotteita korvaamaan maitotuotuotteita?

SitrusRe: RUOKARESEPTIT18.8.2013 12.25
Niin on erilaisia nämä oireiden syyt. Käytin jossa vaiheessa Yosa-tuotteita paljon, kunnes vastahakoisesti tajusin että ne närästää. Niin närästää kaurapuurokin. 4viljaa kyllä sopii.

Maitotuotteita käytän paljon. Illalla tai yöllä mahan rauhoittaa viili tai piimä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT18.8.2013 14.49
Minä käytän kaurakermaa, mutta sen ainoa ongelma on että siinä käytetään karrageeniä, siksi käytän sitä vain harvoin, voin käyttää jonkun verran maitotuotteita, siksi käytän välillä tavallista kermaa. Joskus korvaan kerman soijakermalla, se vaahtoutuu ja sitä voi käyttää kermavaahdon tavoin. Tässä mitä itse käytän ei ole lisäaineita. Vuohenjuusto on ihanaa esim. keitoissa, jos sen mausta pitää.

Silloin kun oireet ovat rankat, kannattaa todella miettiä mitä suuhunsa laittaa. Minä sain ruokavaliolla hyvin rauhoitettua tilanteeni, se ei tosin käy hetkessä. Nyt tilanteeni on niin hyvä että kestän aika paljon kaikenlaista poikkeamista, ilman mitään oireilua. Perusruokavaliossani olen kuitenkin pitäytynyt normaalisti.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT18.8.2013 15.10
Minulle käy hyvin tuo kauramaitokin, samaten kaurapuuro, mutta jauhan kauran jyvät itse ja keitän puuroni siitä, haudutan ensin jauhetut jyvät yön yli vedessä ja aamulla kiehautan ne ja jätän sitten reiluksi viideksi minuutiksi hautumaan kannen alle. Tuloksena on ihana pumpulin pehmeä puuro. Minun mieheni ei syö kaurapuuroa, koska saa siitä närästystä, vaikka ei refluksia sairastakaan. Tämäkin on niin kovin yksilöllistä.

MS-RefluksRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 8.16
Minulla on tosiaan nyt ihan alkuvaiheessa ja todella pahana. En oikein osaa keksiä ruokia millä saisin pysymään vatsan rauhallisena. Syön aamulla kaurapuuroa kauramaidon kanssa, välipaloina kaurajogurttia Piltti soseiden kanssa, pataatti-kukkakaali sosetta ja kuhafilettä söin eilen ja vähän broileria ja kokojyväriisiä. Siitä riisistä ilmeisesti sain oireita koska poltti vatsaa julmetusti.
Aamut mulla on parempia, ainoastaan ääni on käheänä. Iltapäivällä alkaa tulla polttorinnan alle oikeastaan vaikka ei olisi syönytkään mitään juuri silloin. Yritän syödä kahden tunnin välein jotain, silti paino on pudonnut reilussa viikossa pari kiloa. Illat on aivan kamalia, poltto on oikeastaan jatkuva, välillä veden juonti auttaa, välillä Gaviscol hetkeksi.
Pitäsi keksiä jotain tuohon iltaan ja iltapäivään ravintoa joka ei aiheuttaisi noita kipuja ja josta saisi vielä energiaakin. Itsellä lähtee kohta taju kun kun jalkatkaan ei meinaa enää pelittää tuon MS:n takia :(

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 8.57
Minä teen aina välillä vatsanrauhoituskeittoa, siihen tulee pari perunaa ja pari porkkanaa, keitän ja soseutan sen. Lisään siihen suolaa ja ranskankermaa pari ruokalusikallista. Laitan keittoon myös vähän luomukasvisliemijauhetta. Päälle laitan silputtua ruohosipulia ja lorauksen oliiviöljyä jos ruohosipuli ei tunnu hyvältä, niin laita siihen vähän basilikaa mausteeksi. Voit lisätä ranskankerman sijasta vähän vuohenjuustoa tai jättää tuon lisän kokonaan pois. Minä karttaisin kaikkia mahdollisia lisäaineita, kun tilanne on noin hankala. Voitko syödä banaania ja avokaadoa?

Peruna saattaa sopia monille, mutta sitä kannattaa käyttää lempeän keiton muodossa, varsinkin kun oireet ovat noin rajut, kuin sinulla nyt tuntuu olevan. Minulla ne olivat alkuun myös tosi rankat. Nyt sillä alun tilanteella ja tämän nykyisen tilanteeni välillä on eroa kuin yöllä ja päivällä ja parasta on että tilanteeni on edelleen parantunut koko ajan. Syy on minun kohdallani ruokavaliossani.

MS-RefluksRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 9.39
Tuo keitto kuulostaa hyvältä. Taidan perunan sijaan laittaa bataattia, kun se sopii ainakin hyvin. Tulee kyllä tosi makeaa, mutta mitäpä siitä.
Ainakaan avokaado ei sovi, sitä kokeilin ja hirmu poltto tuli heti. En tiedä uskallanko tuota banaania kokeilla.
Tekisi niin mieli laittaa vuohenjuustoa siihen keittoo, mutta jos se sitten ei sovikkaan. Täytyy miettiä uskaltaako testata.

Onneksi on näköjään toivoa paremmasta, niinkuin sinulla on käynyt !

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 10.06
Ms- refluks, tsemppiä omien turvaruokien selvittämiseen! Kaikki nyt oireita aiheuttavat eivät välttämättä tilanteen rauhoittuessa enää aiheuta oireita ...

Nostin tuolta vanhoja ruokaketjuja ideoiden saamiseksi, ne näkyy tuolta päänäkymästä ... Tässä myös ensimmäinen Ruoka -ketju http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/2846?showmsg=5330#message5330

Etusivun oikeassa palkissa olevasta Koufmanin ruoakvalion esittelystä (ruoka-ainesten ph päälle 5) voi saada vinkkiä kanssa (lähinnä ruokia).

Bataaatti - porkkanakeitto on meillä tehty tavallinen sosekeitto, joka maistuu niin herkulliselta :-) Tosin sekin on syötävä ei niin lämpöisenä sekä hitaasti (niin että lusikka lepää alhaalla kunnolla). Eikä mitään nesteitä sen kanssa.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 11.43
Bataatti on hyvää, mutta silloin kun minua oikein närästi huomasin että peruna tuossa keitossa aiheutti mukavan pehmoisen olon, eikä se närästänyt minua ollenkaan. On niin vaikea huomata, että mikä auttaa, kun edellisinä päivinä syödyt ruoat saattavat vaikuttaa vielä pari päivää jälkeenkinpäin. Jos syöt maanantaina vaikka purjokeittoa, se ei välttämättä aiheuta närästystä samana päivänä, vaan oireet saattavat tulla seuraavana päivänä, jolloin olet kokeillut vaikka riisiä, silloin luulet että riisi närästää, vaikka se saattaakin olla se purjo, joka närästää. Siksi kannattaa syödä muutama päivä vaikka samaa keittoa, että saa oikeasti selville, että mikä aiheuttaa oireita.

Minun ruokavalioni on kovin erilainen kun yleensä nuo refluksitaudista kärsiville on tehty, johtuen juuri siitä, että tein aikamoisen työn, saadakseni selville, mikä juuri minun tapauksessani on hyväksi. Luomua käytän mahdollisimman paljon, vältän kaikkia mahdollisia lisäaineita, syömällä ruoan mahdollisimman luonnnonmukaisena.
Olen edelleenkin todella innoissani omasta ruokavaliostani ja hämmästelen edelleen sitä, miten se on vaikuttanut omaan olotilaani. Lääkkeitä en käytä ollenkaan.

MS-RefluksRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 11.54
Luinkin jostakin viestiketjusta selvitystäsi, Vanilja, se oli todella mielenkiintoinen ja hyviä vinkkejä antava. Eiköhän tämä tästä päivä kerrallaan. Nyt kun pääsisi kauppaan hakemaan sitä bataattia :)

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 12.12
Minä söin juuri äsken kesäkurpitsakeittoa, luin jostain että kesäkurpitsaa tutkitaan parhaillaan sen limakalvoa hoitavan vaikutuksen vuoksi. Kuutioin kesäkurpitsan, laitoin hiukan kukkakaalia ja purjoa ja kasvisliemijauhetta. Kuullotin purjoa ja kesäkurpitsaa hiukan öljyssä ja lisäsin vettä ja liemijauheen, keitin kypsäksi ja soseutin. Laitoin keiton lautaselle, lisäsin siihen tilkan hyvää oliiviöljyä ja raejuustoa lusikallisen. Kaikki muut olivat luomua, paitsi kukkakaali.

Söin sen kanssa vihreää salattia, jossa oli kurkkua, juuri pannulla paistettua halloumijuustoa ja makeaa vesimelonia. Öljykastikkeen tein itse, laitoin öljyä, hiukan agavesiirappia, yrttejä, aavistus valkosipulia ja ihan tippa omenaviinietikkaa. Jälkiruoaksi söin pari palaa tummaa suklaata. Aiemmin en pystynyt halloumia syömään, mutta nyt voin sitä välillä syödä, samaten valkosipuli menee ihan pienissä määrin. Omenaviinietikkaa en ole aiemmin kokeillut, katsotaan miten käy. Nyt on helppo huomata sen vaikutus kun mitään muita oireita ei ole.

Kesäkurpitsoja kasvatan itse, ilman synteettisiä lannoitteita, niitä on muutama taas näköjään tulossa. Sain myös ystäviltäni kesäkurpitsoita, joten niitä on tullut syötyä monin eritavoin valmistettuna jo useampana päivänä.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 12.27
Sitrus, vielä Gruusian pataa (v 2010) tehdään teillä :-)?

SitrusRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 13.30
Joo, silloin tällöin. Se on sellanen syys-talviruoka.

Lihaa syön koko ajan vähemmän. Se ei maistu miltään, on säikeistä ja takertuu kurkkuun jne.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 17.25
Sitrus, nimi herättää kivoja mielikuvia, vaikka en itse liharuokia niin syökään muuta kuin jauhelihaa ja joulukinkkua :-)

Liharuokien syömättömyys johtuu istelläni huonoista läski/syy + pakkosyöminen - kokemuksista ihan pienenä plikkana koulunpenkillä (8v) :-( ... syömisen ja välittömän oksentamisen sijasta (osa oppilaista) opin piilottamaan ne taskuihin ja äiti aina välillä ihmetteli ... olisi vaan tarvinnut heittää ne läskiset lihanpalat pöydän alle kuten osa teki. Oi niitä aikoja.

Minä tein tänään perusuunikasvismunakkaan lounaaksi. Kasviksista tällä kertaa mukana pilkottuina ja vähän kypsennettyinä (höyrystin) porkkanaa ja kesäkurpitsaa. Ja päälle pieni ripaus jääkaapista löytynyttä parmesaniraastetta ja isompi sekoitus basilikasta ja ruohosipulista.

Onko mitään erikoisempia ruokasuunnitelmia tälle viikkoa?

MS-RefluksiRe: RUOKARESEPTIT19.8.2013 22.29
Palasin vielä kertomaan iltapäivän bataatti-porkkanasosekeiton testailusta tai illallinen siitä kyllä jo tuli koska kuuden maissa vasta pääsin sitä syömään. Siihen asti olinkin lähes kivuton, mutta jo keittoa valmistaessa alkoi kipua tuntua jonkin verran, ilmeisesti siitä että ruokailu venyi liikaa (?) Keitto oli oikein hyvää. En laittanut vuohenjuustoa vaan kauraruokakermaa. Tein ison annoksen, joten voin testata sitä juustoakin vielä. Kipu onkin nyt illalla ollut lähinnä suolistossa, kun en pääse liikkumaan kun n. 100-500 m, suolen toiminta ei ole sitä parhainta. Sorry tämä lause täällä ruokareseptit - ketjussa !

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT20.8.2013 12.52
Minä ostin tänään homejuustoa, kokeilen sitä maustamaan kesäkurpitsakeittoa. Saa nähdä aiheuttaako se närästystä, en ole aikoihin syönyt homejuustoa. Homejuusto on myös hyvää punajuurien kanssa, nyt saa ihania pieniä punajuuria, joita on mukava hauduttaa grillissä tai uunissa. Tänään grillataan kalaa illemmalla, sen seurana punajuuret maistuvat ja tietysti paistelen taas kesäkurpitsaviipaleita niiden kanssa.

Huomenna saan luomulehtikaalia, yritin ostaa taimia alkukesästä, että olisin kasvattanut niitä itse, mutta olin liian myöhään liikkeellä, enkä ehtinyt niitä saada. Lehtikaalia ei välttämättä ole helppoa löytää luomuna, mutta onneksi niitä nyt kuitenkin saan. Käytän niitä syksyisin smoothien joukossa, siitä tulee ihana, tummanvihreä väri ja siitä saa ylenmäärin lehtivihreää, banaani ja taatelit vievät siitä kaiken kitkeryyden ja kauramaito toimii hyvin nesteenä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT23.8.2013 14.24
Ihan mahtava burgeri syntyi seuraavasti: paistoin luomujauhelihasta muhkean pihvin. Leikkasin bataatista (käytin luomua) viipaleita, voitelin ne kevyesti oliiviöljyllä ja laitoin yrttimaustetta ja laitoin uuniin. Tein kastikkeen ranskan kermasta ja fetajuustosta ja maustoin sen yrteillä. Kun bataatit kypsyvät laitoin yhden viipaleen päälle salaattia, pihvin, viipaleen cheddarjuustoa, kurkkua ja vähän luomupaprikaa ja siihen hiukan fetajuustokastiketta, sitten laitoin toisen bataattiviipaleen päälle ja söin koko ihanuuden veitsellä ja haarukalla. Täytyy sanoa että olipas hyvää, ei tullut yhtään ähkyä oloa, ruoka oli hyvin sulavaa ja siitä tuli hyvä mieli. Ohje on otettu seuraavan blogin sivuilta:
http://torkkujajanokkosia.blogspot.fi/

Seuraavan kerran teen pihvin broilerijauhelihasta tai lohesta, on varmasti vielä paremmin sulavaa. Suosittelen kokeilemaan.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT17.10.2013 20.54
Tein ihanaa iltapalaa. Otin desin verran luomumansikoita ja pakastamiani banaanin viipaleita sulamaan, laitoin ne tehosekottajaan ja sinne joukkoon turkkilaista jogurttia desin verran. Lisäsin siihen vielä hiukan mesihunajaa ja aitovaniljajauhetta. Annoin tehosekoittajan käydä ja tuloksena oli ihana kermaisen oloinen jäätelö. Lisäsin siihen päälle passionhedelmän sisuksen ja söin suuresti nauttien.

Tuo passionhedelmä on aika neutraalin makuinen, en ole aiemmin sitä käyttänyt, mutta viime aikoina olen kokeillut sitä, ei aiheuta närästystä ja sopii ihanasti jogurtin päälle. Yhtenä aamuna söin aamupalaksi jogurttia, jossa oli banaanin ja omenan viipaleita ja siinä päällä passionhedelmää, nam.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT25.11.2013 16.57
Tein tosi hyvää purjo-palsternakkakeittoa. Leikkasin purjon renkaiksi ja palsternakan pieniksi kuutioiksi, kuullotin ne avokadoöljyssä kattilassa ja lisäsin sitten vettä ja kasviliemijauhetta. Lisäsin mausteeksi mustapippuria myllystä ja hiukan kuivattua meiramia. Annoin niiden kiehua kypsäksi ja soseutin. Nesteen määrällä voi säädellä haluaako ohuempaa vai paksumpaa keittoa.

Keitto ei tarvitse välttämättä mitään kermalorauksia, mutta jos haluaa voi sitäkin käyttää. Lautaselle lisäsin lorauksen hyvää oliiviöljyä ja söin juureen tehdyn ruisleivän kanssa. Keitto oli hyvää ja pehmoista ja siitä tuli ihana olo. Keiton päälle lautaselle voi lisätä myös pari ruokalusikallista raejuustoa.

Kotimaista palsternakkaa tuntuu olevan hyvin myytävänä ja se on ihanteellista sosekeitoissa.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT15.1.2014 12.46
nosto

laulajatarRe: RUOKARESEPTIT15.1.2014 13.51
Minä oon viime aikoina tykästynyt Oopsies nimisiin leipiin jotka on todella helppo leipoa. Ja niissä ei ole lainkaan jauhoja, mikä on mulla hyvä juttu koska melkein kaikki jauhot aiheuttavat oireita.

Resepti Oopsies (6 kpl)

3 kananmunaa
½ dl öljyä
3 rkl pellavansiemeniä
3 rkl psylliumsiemenenkuoria (esim.Risenta)
½ rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Voit lisätä myös mausteita ja muita siemeniä, minä yleensä käytän auringonkukansiemeniä noin kourallisen.

Erottele munankeltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset ja suola kovaksi. Sekoita varovasti öljy munankeltuaisiin. Sekoita kaikki kuivat ainekset ja lisää valkuaisiin. Lisää myös munankeltuaiset/öljy valkuaisiin varovasti käännellen.
Tee "taikinasta" 6 leipää, paista pellillä 150 asteessa 20-25 minuuttia.

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT15.1.2014 18.00
Sivuston omat linkit englanninkielisiin resepteihin Refluksi: Itsehoito - osiosta:

http://www.refluksi.fi/21

SitrusRe: RUOKARESEPTIT2.3.2014 16.45
Uusi löytö: nauriskeitto.

Ohje: Keisarillisen Pietarin keittiö.

Lyhyesti sanoen: valmistetaan kuten kasvissosekeitot yleensäkin. Jos viitsii, pohjaksi itse tehty liemi. Keitto on kermainen, makoisa ja täyttävä. Raa'an nauriin kitkeryydestä ei tietoakaan.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT19.4.2014 16.58
Monta lempiruokaa on menetetty, mutta jotain on silti vielä jäljelläkin. Kuten tällainen kalalautanen:
Salaatinlehtiä, keitetty muna, avokado, jokunen katkarapu, vähän kurkkua, ja makea kypsä tomaatti. Ai niin, se kala! Tänään oli graavattua taimenta. Lisäksi juureen leivottua leipää.

Tästä ei paljon pidot parane!

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT2.5.2014 17.41
Löytyykö kevään kunniaksi uusia reseptejä?

SitrusRe: RUOKARESEPTIT2.5.2014 18.42
Mä laittelen jatkuvasti uunifetaa, jota olen vähän parannellut.

Siihen tulee munakoisoa, kesäkurpitsaa ja makeaa paprikaa, niitä paistellaan ensin oliiviöljyssä. Sitten ne pannaan uunivuokaan, ja lisäksi fetaa, isoja rusinoita ja pinjansiemeniä. Yrttejä maun mukaan. Nam!

Paprika ei ole välttämätön, mutta mua ei tunnu haittaavan. Käytän ruokaan valkosipulilla maustamaani öljyä ja ruohosipulia korvaamaan tavallisen sipulin.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT2.5.2014 18.43
Unohtui, uunifetaan voi lirauttaa myös balsviinietikkaa, jos maha sietää.
Ja mustapippuria.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT31.5.2014 17.37
En malta olla mainostamatta. Usein itse ainakin ladon vain erilaisia kasviksia kattilaan ja lautaselle ajatellen että siinäpä menevät.
Mutta miten erilaisen tuloksen voi saada sekoittamalla paria vihannesta ja niihin kastiketta. Lopputulos voi olla enemmän kuin osiensa summa.

Tällä kertaa tein raa'asta fenkolista ja kuoritusta kurkusta salaatin. Kastikkeeksi öljyä, jotain hapanta (omenamehua, viinietikkaa, sitr.mehua yms. ) pippuria, suolaa, tilliä ja hunajaa. Kastikeainekset sekoitetaan, vihannekset leikataan mahd. ohuiksi siivuiksi. Kruunuksi vielä yrttiruukusta rucolaa.
On tosi hyvää kalan kanssa.

Tämä nyt ei ole mitenkään erityisen refluksiystävällinen, mutta eipä niin kauhean pahakaan. Itselleni vaikeinta on nuo happamat, siksi vaihtoehtona omenamehu.

Nyt kun olen jättänyt suklaan ruokavaliostani, huomaan voivani syödä vapaammin muuta. Ja mikäs sen hauskempaa!

SitrusRe: RUOKARESEPTIT1.8.2014 9.38
Mint

SitrusRe: RUOKARESEPTIT8.8.2014 15.29
Keksin riemukseni, että voin syödä Nizzan salaattia. Ohje Valkosipulin taikaa, korvaan sipulin ruohosipulilla ja valkosipulin valkosipulioliiviöljyllä. Tonnikala pois, lisäksi rucolaa.
Nam!

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 17.50
Onnistuin tekemään elämäni parhaan lasagnen! Sairaan hyvää, pakko kehua itse kun ei nyt näy muita.

Kerran tuli mieleen jauhaa kastike hienoksi Bamixilla, ja sehän tekee koko ruoasta erilaisen.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 20.04
Minä olen ihastunut amaranttipuuroon. Syön sitä rouhittujen pähkinöiden ja tuoreiden vadelmien kanssa. Nyt ovat kukka- ja parsakaalit myös ihania, niitä tulee syötyä melkein päivittäin. Tämä on ihanaa aikaa, kun sato kypsyy. Itsellänikin kesäkurpitsoja tulossa kolmin kappalein.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 20.37
Mä rakastan vadelmia, mutta en taida saada niitä. Lähimetsässä ovat kuivuneet ja tutulla luomutilalla menneet ampiaisten suihin.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 20.46
Minullekin niitä tuli vain vähän. Vadelmat tosiaan tuntuivat kuivuvan. Olen ostanut niitä torilta, laitoin pakkaseenkin parikymmentä rasiaa talven puuroja varten. Odottele n jo luumujen kypsymistä, luumupuuni tekee älyttömän makeita ja herkullisia luumuja. Nyt puita on kaksi, tässä uudessa pikkupuussakin on jo luumuja.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 21.26
Mäkin tykkäisin luumuista. Miksi ihmeessä suomalaisa luumuja ei saa mistään?
Tänä vuonna tulee kuulemma hyvä ja runsas omenasato. Nyt tarkkana, ettei lähikaupassa tyrkytetä puolalaisia omppuja.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 21.33
Kotimaisia omenoita oli torilla tänään, hinta 5,60 kg.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT12.8.2014 21.51
Missä päin maailmaa?

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT13.8.2014 13.33
Myyrmäessä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT13.8.2014 13.36
Kotimaisia luumuja myydään yleensä kaikenlaisilla markkinoilla. Eivät ole kovin kalliitakaan yleensä.

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT3.10.2014 15.33
Löysin ihanan tuntuisen reseptin hiilareita vältteleville, aion kokeilla näitä ensi tilassa.

http://uusiatuulia.fi/gluteenittomat-aamupalamuffinsit/

SitrusRe: RUOKARESEPTIT8.10.2014 14.17
lMillasta se luomubroisku oli?

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT8.10.2014 15.20
Se oli hyvää, ei tee muuten mieli ostaa enää muuta. Kävin myös syysmarkkinoilla yhdellä luomumaatilalla tässä lähistöllä, ihan mahtava määrä ihania juureksia, kaalia ja vaikka mitä ja ihanan makuisia. Luomuhillojakin lähti mukaan pari purkkia, toinen mansikkaa ja toinen pensasmustikkaa, vähällä sokerilla tehtyjä, mutta mikä marjan maku.

SitrusRe: RUOKARESEPTIT30.11.2014 15.18
Kuivattuja sieniä on purkkikaupalla. Olen innostunut kokeilemaan. Tähtäimessä on herkullisin sienikeitto. Tällä hetkellä teen sen näin:

Kylmään veteen lisätään vehnäjauhoa. Kattila tulelle, vispataan, kuumennetaan. Konjakkia, soijakastiketta, kanalientä. Vispataan edelleen. Tom.puretta, kuivattuja sieniä, valkosipulioliiviöljyä, kaikenlaisia kasviksia pienenä silppuna (esim. perunaa, kesäkurpitsaa, palsternakkaa, selleriä, paprikaa, purjoa?). Annetaan kiehua ainakin tunti hiljalleen. Soosataan jos huvittaa. Lopuksi jotain savulihaa?, tuorejuustoa, nokare voita. Viimeistellään mustapippurilla? ja ruohosipulilla? ja timjamilla.

Tämä on niin hyvää, että syön silmät ummessa nautinnosta huokaillen.
Refluksin kannalta kyseenalaiset ainekset olen varustanut kysymysmerkillä. Aluksi käytin kasviksia paljon vähemmän, mut olen todennut että niillä saa makuun vivahteita, keittoon keveyttä ja substanssia.

Kokeilkaa ja kommentoikaa, please!

refluRe: RUOKARESEPTIT5.12.2014 13.16
Olen alkanut pitää ruokablogia, jossa on sekä ibs:ään että refluksiin sopivia ohjeita. Käykää toki kurkkaamassa! Laitan uusia ohjeita joka viikko.

http://vatsanvapaapaiva.blogspot.fi/

VaniljaRe: RUOKARESEPTIT10.1.2015 10.38
Lihan syönti on vähentynyt reippaasti, mutta tänään ostin kaupasta naapurin maalaiskanaa, alla linkki.

http://www.naapurinmaalaiskana.fi/tietoa/

TepsuRe: RUOKARESEPTIT10.1.2015 16.17
Kiitos mielenkiintoisesta blogivinkistä, reflu! Heti tutkailemaan.

röyhtäilijäRe: RUOKARESEPTIT11.1.2015 0.31
Hei, tein tänään refluksiystävällistä pizzaa. Kaikille tämä ei tietenkään käy. Varsinkaan jos ei kestä rasvaista ja mausteista ruokaa.

Mutta salaisuus on siinä että pohjaan ei tule vehnäjauhoja (minulla vehnäjauhot aiheuttavat tukalan huonon olon ja närästyksenkin.) Nimittäin tein pohjan kukkakaalista ja kananmunasta. Joiissakin ohjeissa siihen tulisi juustoraastetta mutta itse en laittanut koska sitä juustoa tulee siihen päällekin. Olisi ollut liian raskasta.

Pizzan ystävien kannattaa kokeilla:

400 g kukkakaalia hienonnettuna (koneella jos mahdollista)
2 kananmunaa
ripaus suolaa

sekoita, levitä pellille esim pyöreään muotoon. Ei tule ihan koko pellillistä. ja paista 15 min 200 c. Sitten täytteet ja paisto normaalisti :) Hyvää tuli ja ei tullut lainkaan huono olo :)

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT11.1.2015 1.36
Hienoa, että olet löytänyt omaan refluksiisi käyvän pohjan! Mielenkiintoinen aines! Kukkakaali ei ilmeisesti lisää sulla röyhtäilyä? Pohja ilmeisestikin kovettuu niin että sitä voi leikata paloiksi?

Mulla on muuten just toistepäin - tavallinen pohja ok mutta päällyksenä yleensö käytetty tomaattisoseen olen korvannut (joskus kun kotipizzaa teen) esim vähäisellä määrällä vihreätä pestoa, porkkanasoseella tms. Siihen sitten miedot täytteet päälle (kinkkua + vähän juustoa, joskus tonnikalaa ym) ... ai kun tulee nälkä!

Tarvii kokeilla tuotaa kukkakaalia tuollatapaa .... olen muutenkin kukkakaalin ystävä mutta en ole tuolla tapaa kokeillut vielä.

martoRe: RUOKARESEPTIT30.4.2015 8.27
Nostoa

ElisaRe: RUOKARESEPTIT24.5.2015 11.42
Joku kysyi omatekoisen mantelimaidon reseptiä. Se omatekoinen on hyvää ei lisäaineita tms. Reseptin löydät
www.trapiakokkausta.fi

refluksikurkkuRe: RUOKARESEPTIT14.8.2015 1.40
Nostoa ...

SitrusRe: RUOKARESEPTIT21.8.2020 13.00
hup!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: