Keskustelu

MirkkuRuokavalio6.4.2014 10.24
Minulla todettiin refluksi marraskuussa tähystyksessä. Lisäksi oli ruokatorven tulehdus ja vatsahaava (ei vuotava) Söin neljän viikon somac kuurin. Ei kylläkään somac tuntunut helpottavan oireita, mutta kun lopetin kuurin olo helpottui. Ylävatsakipu on ihan sietämätön ajottain vaikka noudatan refluksiin suositeltavaa ruokavaliota. Siirryin aikoinani terveelliseen ruokavalioon jonka myötä oireilu alkoi. Vähensin suolaa ja suosin tuoresalaatteja, puuroa sunmuuta. Ennen söin paljon esim. Etikkakurkkuja ja sillon ei oireita edes ollut. Eilen taas alkoi järkyttävä ylävatsakipu, mutta siitä huolimatta söin uhallakin rasvasista ja suolaista pizzaa missä oli jopa jalopenoja ja päälle vielä colaa. Outoa oli se että ylävatsakipu hävisi. Miten voi olla mahdollista?

VaniljaRe: Ruokavalio6.4.2014 10.53
Salaatit ja raakana syödyt ruoat voivat jossain tapauksissa pahentaa oireita. Terveyden avaimet osoitteessa on 30.4.2014 eli viimeisessä sivuilla kuunneltavassa osiossa hyvä tietopaketti tuosta vatsan turvotuksesta ja IBS-oireista kärsiville, Paula Heinonen vastaa siinä kysyjälle, jolla on juuri IBS-oireita. Sinulla ei välttämättä siitä ole kyse mutta kannattaa kuunnella tuo osio, siitä voi saada vinkkejä ongelmiinsa muistakin vatsavaivoista kärsivät.

MirkkuRe: Ruokavalio6.4.2014 21.02
Mietin kyllä että voisiko sittenkin olla kyseessä hapoton vatsa?

SusaRe: Ruokavalio7.4.2014 12.57
Hapoton vatsa minullakin tuli mieleen jos kerran etikkakurkut ovat mahdollisesti pitäneet oireita poissa. Jostain muistan lukeneeni että hapoton vatsa voi aiheuttaa hiilihydraattien imeytymishäiriön eli sen mukaan tuo sinun terveellinen puuroa sisältävä ruokavalio onkin voinut aiheuttaa oireita.

Mutta se ei tässäkään sitten enää täsmää että pizzaa syödessä vatsakipu hävisi?

Onko sinulla testattu helicobakteeria?

Eikö vatsahaava ja helicobakteeri kulje monesti käsikädessä? Vatsassahan ei pitäsi elää bakteerit koska siellä pitäisi olla niin hapanta, sitähän varten meillä vatsahapot on?

Itselläni olen alkanut myös epäillä hapotonta vatsaa. Minulla todettiin myös refluksi marraskuussa. Löytyi myös tulehdusta vatsalaukusta ja ohutsuolesta. *(helikobakteeri nega, keliakia nega) Pahimpia refluksioireita minulle aiheuttaa kahvit, teet, alkoholit ja kaikki viljatuotteet. Somac pahensi oireita.

Voiko tuon hapottoman vatsan testata jotenkin luotettavasti?

refluksikurkkuRe: Ruokavalio7.4.2014 13.27
Mirkku, tähystyksessä olisi kerrottu, jos sinulla olisi ollut niin laaja-alaiesti surkastunutta vatsan limakalvoa, joka johtaa siihen hapottomaan vatsaan.

Gastriinitestillä (verikoe) saa arvoja vatsan hapon määrään liittyen.
Helikobakteeri nimenomaan pystyy elämään happamessa. 80-luvun lääketieteen Nobeliin johtaneesta keksinnöstä elikä helikobakteerista http://www.refluksi.fi/158

Onko sulla muuten vatsahaavaystävällinen ruokavalio? Etikkakurkut ei tarvi aiheuttaa välttämättä yhtään mitään refluksioireilua, joten ne voi sopia toisille ihan ok. Oletko niin niiden fani että vetelit niitä tölkistä suoraan aikoinaan :-)?

MirkkuRe: Ruokavalio8.4.2014 8.41
Helikobakteeri nega, keliakia nega. Laktoosi-intolerenssi sitten onkin aika voimakas joten olen täysin laktoosittomalla. Leivät eivät sovi laisinkaan, ei edes kauraleipä vaikka puuro onkin ok aamulla. Suolakurkku ja nimenomaan suolakurkku (ei mauste) himoni on sama kuin jollain toisella on himo makeaan. Elimistö ikään kuin huutaa jotain tosi suolaista hetkittäin. Pakko saada joskus. Ruokavalio muuttui kun sairastin haimatulehduksen viime kesänä. Alkoi kun söin tulisesti maustettua ruokaa ja siitä sitten alkoi pelko mausteita ja suolaa kohtaan. Myös alkoholin juomisen lopetin kokonaan. Myös äidilläni oli haimatulehdus ja lopulta haimasyöpä. Eli lääkärin mukaan saattaa olla jotain perinnöllisyydellä tekemistä tulehduksen suhteen. Refluksioireet sitten alkoikin sen jälkeen. Somacin olen ottanut vaan viimehädässä ja sittenkin saan todeta ettei se auta vaan oireet on pahemmat seuraavana päivänä. Nyt otan aamulla heti herättyäni tujun maitohappobakteerin, kamomilla teetä hunajalla aamulla ja illalla. Lisäksi käytän silica-tonicia noin 3rkl päivässä, monivitamiinia (Solgar), pellavansiemen rouhetta ja nestemäistä magnesiumia illalla ennen nukkumaan menoa. Nyt vatsa onkin ollu suht oireeton enkä ole joutunut turvautumaan somaciin. Myös ummetuksesta olen päässyt eroon. On tää vaan niin hankalaa, kun ei tiedä mitä tehdä. Toisinaan joku aiheuttaa oireita ja toisinaan taas ei. Stressinikään ei asiaa auta vaan pahentaa...

MirkkuRe: Ruokavalio8.4.2014 8.41
Helikobakteeri nega, keliakia nega. Laktoosi-intolerenssi sitten onkin aika voimakas joten olen täysin laktoosittomalla. Leivät eivät sovi laisinkaan, ei edes kauraleipä vaikka puuro onkin ok aamulla. Suolakurkku ja nimenomaan suolakurkku (ei mauste) himoni on sama kuin jollain toisella on himo makeaan. Elimistö ikään kuin huutaa jotain tosi suolaista hetkittäin. Pakko saada joskus. Ruokavalio muuttui kun sairastin haimatulehduksen viime kesänä. Alkoi kun söin tulisesti maustettua ruokaa ja siitä sitten alkoi pelko mausteita ja suolaa kohtaan. Myös alkoholin juomisen lopetin kokonaan. Myös äidilläni oli haimatulehdus ja lopulta haimasyöpä. Eli lääkärin mukaan saattaa olla jotain perinnöllisyydellä tekemistä tulehduksen suhteen. Refluksioireet sitten alkoikin sen jälkeen. Somacin olen ottanut vaan viimehädässä ja sittenkin saan todeta ettei se auta vaan oireet on pahemmat seuraavana päivänä. Nyt otan aamulla heti herättyäni tujun maitohappobakteerin, kamomilla teetä hunajalla aamulla ja illalla. Lisäksi käytän silica-tonicia noin 3rkl päivässä, monivitamiinia (Solgar), pellavansiemen rouhetta ja nestemäistä magnesiumia illalla ennen nukkumaan menoa. Nyt vatsa onkin ollu suht oireeton enkä ole joutunut turvautumaan somaciin. Myös ummetuksesta olen päässyt eroon. On tää vaan niin hankalaa, kun ei tiedä mitä tehdä. Toisinaan joku aiheuttaa oireita ja toisinaan taas ei. Stressinikään ei asiaa auta vaan pahentaa...

kymysysRe: Ruokavalio8.4.2014 9.19
Moi mirkku,

Mulla on todettu myös krooninen gastriitti. Outoa kyllä, mulla on ihan sama juttu, että mitä terveellisemmin syö, niin sitä enemmän on oireita. Sitten kun mässäilee pizzalla ja karkilla niin oireet häviävät. Liittyisikö tämä jotenkin tähän gastriittiin ja vatsahaavaan? Nehän ovat aika lähellä toisia.

MirkkuRe: Ruokavalio18.4.2014 19.40
Vatsa oli taas niin kipee että uskalsin kokeilla ruokalusikallista omenaviinietikkaa... Vatsa alkoi mulisemaan lähes heti ja heti jo perään alkoi turvotus laskemaan ja kipu häviämään. Mikä ihme siinä auttoi?

SitrusRe: Ruokavalio18.4.2014 20.03
En todellakaan tiedä. Mutta sen tiedän, että jos kippaisiin sisääni lusikallisen raakaa etikkaa, niin seuraava osoite olisi sairaala.

Ilmeisesti vaivasi on joku muu kuin refluksi, Mirkku.

SariaRe: Ruokavalio18.4.2014 21.07
Minullakin refluksikipuun auttaa omenaviinietikka. Ja vielä paremmin Molkosan-herajuoma. Minulla ollut ainakin 20 vuotta erilaisia vatsavaivoja, joita aluksi luulin sappivaivoiksi. Sappirakkoni on leikattu 2010 ja sen jälkeen oikeat närästysongelmat alkoivat. Pahimman kohtauksen olen saanut juuri salaatista. Käytän Litalginia aika-ajoin. Ja jatkuvassa käytössä on ollut leikkauksen jälkeen Somac 40mg ja nyt Esomeprazol 40mg. Itsekin epäilen minulla olevan todellisuudessa hapoton maha. En vain pysty olemaan yhtään ilman lääkitystä ja kahden viikon tauko vaaditaan GastroPanel verikokeessa. Minulla on ollut vauvasta asti allerginen astma ja siihen ankara jatkuva lääkitys. Kahdesti olen käynyt vatsan tähystyksessä ja siellä on todettu palleatyrä. helikobakteeria ei minulla ole. Refluksitautia ei kai ole koskaan todettukaan. En ole käynyt erikoislääkärillä. Olen käynyt myös kerran keuhkojen tähystyksessä ja siellä ehkä todettiin mulla olevan refluksin vaivaamat kirkuvan punaiset ärsyyntyneet keuhkoputket. Etsiydyin tällä kertaan tälle sivustolle, kun menee taas ääni flunssaisen kurkkukivun kourissa. Mahani ei siedä yhtään makeutusaineita, joita on paljon flunssalääkkeissä. Särkylääkkeitä en tällä hetkellä myöskään siedä. Millainen on refluksiruokavalio? Samanlainen kuin sappiruokavalio..

VaniljaRe: Ruokavalio19.4.2014 8.16
Olen aiemminkin sanonut että minulle tuo normaali refluksiruokavalio ei riittänyt alkuunkaan. Söin omasta mielestäni jo terveellisesti ja olin aidosti ihmeissäni, kun silti sairastuin, mutta monia muutoksia piti vielä tehdä. Toki kannattaa poistaa ne normaalit lääkäreidenkin suosittelemat ruoat ruokavaliostaan aluksi, mutta niitä voi ottaa takaisin sitten varovasti kokeilemalla jos oireet poistuvat kokonaan.
Sappivaivat asettavat tietysti omat rajoituksensa.

Tuosta ruokavaliosta muutenkin pitää sanoa, että se ei aluksi tunnu vaikuttavan mitenkään, mutta kun sinnikkäästi jatkaa vain eteenpäin, niin tuloksia saattaa alkaa näkyä pidemmän ajan kuluttua, vähän kerrallaan. Limakalvot alkavat parantua ja elimistö alkaa toipua. Uskon siihen että elimistömme osaa parantaa itse itsensä, kun vain tuemme sitä kaikin tavoin. Niin minulle kävi, siksi uskoni siihen on voimakas. Jos on kauhean hankalia rakenteellisia vikoja, niin se on eri asia.

Asioista pitää ottaa myös itse selvää, pitää olla avoin ja utelias, eikä teilata heti kaikkia muutoksia. Minun ohjeeni perustuivat Paula Heinosen opissa olleen ravintovalmentajan ja itse Paula Heinosen oppeihin. Ne olivat hyviä minun kohdallani. Kävin hänen luennoillaan ja kuuntelen edelleenkin Terveyden avaimet-ohjelmaa radiosta, olen saanut niistä valtavasti apua. Mutta on tosiaan turha kuvitella että kahden viikon jälkeen olisi oireeton, minulla siihen meni melkein kaksi vuotta, kaikki muutokset tapahtuivat hyvin hitaasti, mutta varmasti, kokeilin ja petyin ja taas kokeilin, kunnes juuri minulle sopiva ruokavalio löytyi. Uskoin ruokavaliooni myös ja vaalin ja pidin yllä toiveikkuutta koko ajan. Nyt nautin kaikesta mitä syön ja olen löytänyt kokonaan uuden tavan suhtautua ravintoon ja syömiseen yleensä.

Onnea ruokavaliokokeiluihin!

SitrusRe: Ruokavalio19.4.2014 10.50
Hesarissa kerrottiin tänään, että liika proteiini rasittaa maksaa.
Tiedoksi karppaajille.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: