Keskustelu

SitrusMiksi syödä lihaa?15.3.2014 21.01
Liharuoan syömisestä tulee yleensä tunkkainen, raskas olo. Tavallisesti syönkin kalaa, mutta ei sitäkään joka aterialla huvita syödä. Ensinnäkin se on 3 tai 4 kertaa kalliimpaa kuin luomujauhis. Ja kalojen myrkyt epäilyttää, kun on usein turvauduttava kaupan valikoimiin kalastusharrastuksestani huolimatta.

Joskus syön makkaraa, aika usein kasvisruokia. Kasvisruoat tulevat kovin kalliiksi, kun haluaa käyttää hyviä raaka-aineita, eikä niitäkään ole helppo hankkia. Sitäpaitsi kasvisruoasta jää herkästi nälkä, tai nälkä tulee heti kohta taas. Juustot, munat, katkikset, simpukat, ja ravunpyrstöt on hyviä, mutta sisältävät huonoa kolesterolia, joka on muutenkin ylhäällä.

Siispä ostan ja laitan lihaa useammin kuin mieltymykseni edellyttäisi: se on yksinkertaisesti halpaa, täyttävää, helposti saatavilla.
Yksi pulma vielä on se, että proteiineja olisi saatava, ja juuri palkokasvit joissa niitä on, on vähän huonoja refluksin kannalta.

Onko ajatuksia?

TepsuRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 0.21
Itse olen yrittänyt vähän vähentää lihan syöntiä tai ehkä paremminkin lisätä kasvisten osuutta ruokavaliossani. Kokonaan en lihasta kuitenkaan halua luopua. Mieluiten söisin vain riistaa, mutta se ei käytännössä oikein onnistu.

Miten vatsasi ja olosi reagoi kanaan, kalkkunaan yms vaalempaan lihaan?

VaniljaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 8.18
On järkevää pitää lihansyönti vähäisenä. Minä syön myös lihaa, luomuna mahdollisuuksien mukaan ja välillä vain kerran viikossa. Suurimmaksi osaksi käytän kalaa ja kasviksia. Kuhaa voi hyvin syödä vaikka joka päivä, sen syöminen ei ole haitaksi ympäristölle, kalakannalle, eikä siinä ole myöskään ympäristömyrkkyjä.

Kana ja kalkkuna olisi muuten ihan ok minunkin mielestäni jos ne saisi luomuna, mutta, mutta, ei taida olla ihan eettistä tuo lintujen kohtelu vaikka eletäänkin 2000-lukua. Niitäkin tulee kyllä käytettyä välillä.

Possut minua surettavat, mutta joskus syön luomuporsasta, kuitenkin joka kerta sekin vähän arveluttaa. Kasvikset ovat perusruokaani, niitä syön joka päivä. Kasvisruoka pitää minulla kyllä hyvin nälkää. Lorauttelen hyvää oliiviöljyä keittoihin ja käytän öljyä muutenkin ruoanlaitossa. Kreikkalaiseen linssikeittoon laitan öljyä reilun puoli desiä. Talveen se sopii hyvin ja maistuu ihanan pehmeälle. Raejuusto sosekeiton päällä tai sen kanssa auttaa myös pitämään nälkää ja siitä saa hyvän proteiinilisän halutessaan.

Totta on se että kaikille palkokasvit eivät käy. Ihan aluksi en uskaltanut itsekään niitä käyttää, mutta linssit ovat olleet suhteellisen turvallisia ja nyt menee pavutkin ilman ongelmia.

Uunijuuresten ja höyrytettyjen kasvisten kanssa feta- ja halloumijuusto ovat oikein hyviä. Kik-herneitä keitän aina ison kattilallisen ja pakastan niitä. Käytän niitä usein kasviskeittojen kanssa, ne voi myös soseuttaa keiton mukana. Saattaisivat soseutettuna sopia myös herkkävatsaiselle paremmin. Tärkeää on pureskella ruoka hyvin, että ruoansulatusentsyymit alkavat toimia jo suussa. Silloin vatsalle jää vähän helpompi tehtävä ruoan sulatuksessa.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 13.14
Tepsu, en syö broileria enää ollenkaan, en halua. Myöskään kalkkunaan en halua koskea ennenkuin kuulen parannusta tulleen kalkkunoiden lyhyeen elämään.

Kanaa on harvoin tarjolla ja harvoin sitä tulee syötyä. Mutta riistaa, kyllä kiitos silloin kun sitä saa, samoin joskus poroa. Mutta nämä ovat sellaisia harvinaisia herkkuja.

Mietin vielä asiaa, että kyllä sitä keski-ikäinen ihminen aika vähällä ja pääsääntöisesti kasviksillakin pärjää, kun kasvuakaan ei enää ole kuin leveyssuuntaan.

Mitä tulee siihen että soseutetut kasvikset sulaisivat paremmin niin tokkopa, ruoan hienontaminen tehdään suussa hampailla, ja mahasta eteenpäin ruoansulatus on molekyylitason asia. Voi jopa olla päinvastoin, jos sosekeittoa ei tarvitse pureskella niin ei suussa erity kunnolla sylkeä.

kymysysRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 13.17
Ravinnon kolesteroli ei välttämättä vaikuta veren kolesteroliin millään lailla. Meissä on geeni eroja, jotka sen päättävät nostaako vai ei ja se selviää vain kokeilemalla. Hyvänä esimerkkinä itse olen syönyt reilu kaksi vuotta noin kymmenen kananmunaa viikossa ja kokonaiskolesteroli oli 3,9, josta HDL:llää taisi olla 1,9. Enemmän siihen verenkolesteroli määrään vaikuttaa rasvan laatu ja kananmunissa, varsinkin luomuissa se on ihan hyvä.

MallaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 14.36
Minä lopetin kaiken lihansyönnin noin 20 vuotta sitten. Taustalla ei ollut mikään eettinen juttu, ei vain maistunut. Vuosikausia olin aivan ehdoton, parin viime vuoden aikana olen syönyt lihaa silloin tällöin, lähinnä jotain kinkkuleikettä.

Minä en olisi huolissani proteiinien saannista. Niitähän tarvitaan noin 1 g per painokilo. Proteiineja saa maitovalmisteista ja täysjyväviljasta (joita en itse tällä hetkellä käytä). Jos on huolissaan kolesterolista pitää valita vähärasvaisia maitotuotteita, vähärasvaisia juustoja, raejuustoa ja maitorahkaa. Pähkinöissä on myös paljon proteiineja sekä hyviä rasvahappoja. Minä tykkään kaikista kaloista, loheen en kyllästy ikinä! Nälän pitävät loitolla proteiinit ja rasva. Siksi olisi hyvä sisällyttää niitä pieni määrä jokaiseen ateriaan. Ei rasvalla tarvitse hölväillä. 1-2 rkl oliiviöljyä riittää, kuten Vanilja tuolla mainitsikin.

On aivan totta tuo kymysyksen mainitsema: toisilla ravinnon kolesteroli nostaa veren kolesterolia, toisilla ei. Minä kuulun tuohon ensimmäiseen ryhmään ja kolesterolini on koholla. Kerran tein kokeen ja sain ruokavaliolla kolesterolin laskemaan. Söin joka päivä kaurahiutaleita tai kauraleseitä. Nyt en tiedä arvoani enkä välitä siitä. En polta, liikun, ei ole verenpainetta eikä ylipainoa. Statiineja ei kukaan lääkäri ole ehdottanutkaan enkä niitä halua syödä.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 15.10
"Enemmän siihen verenkolesteroli määrään vaikuttaa rasvan laatu ja kananmunissa, varsinkin luomuissa se on ihan hyvä. "

Kiintoisaa, mutta mistä tieto on peräisin? En ole ennen kuullutkaan.
Katkaravut, munat ja maitoproteiinit mainitaan nimenomaan huonoa kolesterolia nostavana.

Varmasti geenit vaikuttaa kolesteroliasiaan, mutta sille taas ei mahda itse mitään.
Muuten mulla ei ole poistettavia riskitekijjöitä: en polta, en juo, olen normaali painoltani, en pidä suolaisesta. No liikuntaa voisi lisätä, ja uusimpien tutkimusten mukaan huonounisuus nostaa huonoa kolesterolia, koska unenpuute estää maksaa hajottamasta kolesterolia.
Tulee aina välillä mieleen, että vanhan kansan viisaudet pitävät edelleen paikkansa, tutkimuksilla vain voidaan selvittää miksi. Kaikkihan tietävät että uni on tärkeää.

Ja joo, kuten Mallakin, en mäkään edes erityisemmin enää tykkää lihasta. Kaukana takana on aika, jolloin käsitys parhaasta ruoasta oli vs-perunat ja pihvi pippurikastikkeessa.

Sen sijaan monet kasvikset on tosi hyviä. Paljon hyvää sanottavaa ei refluksista ole, mutta sen ansiosta olen tutustunut fenkoliin (vihannes) ja oppinut käyttämään aiemmin vähän vieraita kasviksia kuten punajuurta, kesäkurpitsaa, palsternakkaa etc laajemmin.

VaniljaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 16.29
Soseutetutkin ruoat kannattaa pureskella juuri entsyymien vuoksi. Minä pureskelen smoothienkin ja porkkanamehun:)

Kananmunat ovat hyviä, erityisesti luomuna, vaikka niidenkin välillä on makueroja. Omaan kolesteroliini ne eivät tunnu vaikuttavan. Omalla kohdallani näyttää enemmänkin olevan niin, että jos paino nousee, nousee kolesterolinkin kokonaismäärä, hyvien kolesterolien määrä on kuitenkin ollut koko ajan korkea, siksi lääkärit eivät ole olleet kovin huolissaan. Öljyjä käytän paljon, ne ovat kaloripitoisia, eivät kuitenkaan ole nostaneet minun painoani, mutta pitävät luultavasti runsaan kasvisten ja kalan syönnin ohella hyvän kolesterolin määrän korkeana. Painoni pysyy hyvin kurissa, kun en syö liikoja hiilihydraatteja.

MallaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 17.42
Tuo on totta mitä Vanilja sanoo, että monityydyttämättömiä rasvoja/öljyjä tarvitaan kompensoimaan/kumoamaan muun ruuan sisältämä tyydyttynyt rasva. Muutama vuosi sitten kun laihdutin olin kirjautuneena Kiloklubissa. Rasvapallukka hehkui punaisena jos en lisännyt esim. öljyjä tai pähkinöitä. Kiloklubi on helppo tapa tarkistaa omat ravintoainejakaumat jos kiinnostaa. Voisikin itse asiassa taas tehdä niin.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 19.06
On tainnut tulla otettua tavaksi ahtaa itsensä liian täyteen ja kuvitella sen olevan kylläisyyttä. Lohtusyömistä siis!

Yksi tapa keventää on laittaa niin tylsää ja mautonta ruokaa, että sitä huvittaa syödä vain sen verran ett nälkä lähtee. Laitoin taannoin täysjyväohrakasvismössöä joka oli just sellasta.

MallaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 19.26
Kyllä Sitrus lohtusyömistäkin tarvitaan! Omalta kohdaltani voin sanoa, että mikään ruoka ei innosta mättöön. Käyttäydyn siis hyvin sivistyneesti (heh!) ruokapöydässä, mutta pilaan kaiken hyvän suklaalla. Tyhmä minä. Tänäänkin on mennyt muutama Geisha-pötkö, muttei kai kukaan voi olla täydellinen :)

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 19.31
Ei kuule Malla, kyllä mä yritän löytää elämänilon muualta kuin ruokaa mättämällä. Joka pvä ei tartte olla herkkupvä.

Mitä tulee suklaaseen niin olen pitkästä aikaa saanut hyppysiini Lindtin appelsiinitäytesuklaata (100g:n levy, oranssi paperi). Huonostihan siinä kävi. Eilen ostin kaksi levyä, että riittää pitemmäksi aikaa. En kerro, paljon on jäljellä.

PS Malla, onko espanjan läksyt tehty? Mulla on huomenna tunti, eikä imperfektimuodot uppoa.

MallaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 19.38
En nyt arvellutkaan sinun ajattelevan vain ruokaa. Mutta suklaa on koukuttava juttu. Luulen että jokaisella on joku mikä koukuttaa.

Ps
Mulla on espanjan tunti torstaisin. Lueskelen alkuviikosta. Imperfekti on helppo, aluksi tietysti hankalaa. -er ja -ir konjugaatioissa samat päätteet, -ar konjugaatiolla omansa. Kyllä se siitä.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 19.46
Niin mutta kun mulla on taipumus ajatella ruokaa liikaa - siksi tarvitsen kurinpalautusta. En suinkaan halua tyrkyttää sitä muille.

Mä en tiedä mikä nykyään on kun oppi ei tartu päähän niin helposti kuin kersana. Vanhuus?

MallaRe: Miksi syödä lihaa?16.3.2014 20.08
Minä syön normaalisti melko vähähiilihydraattisesti, lukuunottamatta suklaapäiviä. Vähähiilihydraattisen syömisen aloitin tuolloin laihduttaessani. Verensokeri pysyy tasaisena, ei ole nälkä eikä minkään ruuan hinku, kuten oli ennen. Uskomatonta mutta totta. Jotenkin sitä syö vaan nälkäänsä. Ja keski-ikäinen nainen tarvitsee hyvin vähän ruokaa.

Oppiminen vaatii keskittymistä. Aina ei onnistu. Vanhuus? Mikä se on? Pois meistä!

refluksikurkkuRe: Miksi syödä lihaa?26.3.2014 9.04
Nostoa ...

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?28.3.2014 19.39
Viel yksi juttu lihansyöntiä vastaan: lihassa on puriinia, joka saattaa kertyä virtsa- tai munuaiskiviksi.

Enpä ollut tiennyt.

Mistähän ne sappikivet tulee?

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?4.4.2014 21.07
Tartex-tahna löytyi, mutta ainesluettelo oli yllätys - ja järkytys: hiivajauhe, vesi, palmuöljy ja perunatärkkelys oli listassa ekana, ja näitähän on sitten eniten.

Ei kiitos! Hiiva on muutenkin todettu huonosti refluksiin sopivaksi, eikä muutenkaan herätä ruokahalua. Mä olin naiivisti kuvitellut kasvistahnan sisältävän kasviksia.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?4.4.2014 21.29
No eihän se ollutkaan tää ketju jossa puhuttiin Tartexista. se oli joku toinen.

VaniljaRe: Miksi syödä lihaa?5.4.2014 14.14
Minäkin jätin Tartexin kauppaan, ei oikein innostanut. Minulle riittää leivän päälle juusto, salaatin, kurkun ja paprikan kanssa.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?5.4.2014 17.31
Muutenkin tuli tympeä olo noista kaikenlaisista "jalosteista". Ajattelin ostaa sitten lohitahnaa Tartexin sijasta, ja ostinkin, mutta voi hyvänen aika mitä kaikkea senkin ainesluettelosta löytyi!
Tarkoitus oli myös ostaa maksapasteijaa, mutta erehdyin taas lukemaan ainesluetteloa, ja niin jäi maksapasteija kauppaan.

Ei ole ihme, että ihminen pysyy terveempänä välttämällä prosessoitua ruokaa.

Ehkä mun on parasta ruveta kanssa laittelemaan samanlaisia voileipiä kuin sinä, Vanilja.

VaniljaRe: Miksi syödä lihaa?5.4.2014 18.49
Niinpä, mutta joskus vaihtelu virkistää. Onneksi on erilaisia juustoja. Brie maistui hyvältä välillä.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?5.4.2014 20.24
Graavikala, kananmuna, katkaravut, mäti, luomulihaleikkeleet, onhan noita leivänpäällisiä, kun asiaa ajattelee.

Maksapasteijaa voi sitäpaitsi tehdä itsekin. En ole koskaan tehnyt, mutta äiti teki aikanaan, ja se oli hyvää.

Ennen refluksia tykkäsin savukalatahnasta, mutta ei sekään enää käy. Sitäkin laittoi äiti ja mummi.

TaddyRe: Miksi syödä lihaa?16.4.2014 22.20
Menee ehkä vähän OT, mutta siitä kalan syönnistä. Luin joskus tutkimuksesta, jossa yritettiin saada selkoa siihen, kuinka haitallisia kalojen mukana tulevat ympäristömyrkyt ovat. Tutkimuksen tulos oli se, että kalan hyödyt olivat suuremmat kuin kalan nauttimisesta aiheutuvat haitat. Käsittääkseni siinä tutkittiin jotain kalastajaperheitä, jotka söivät pääasiassa kalaa. He elivät pitempään ja terveempinä kuin keskivertoväestö.

En tiedä kuinka relevantti tutkimus oli, tai on tänä päivänä, kasvatettujen kalojen aikana. Mutta minulle se toi mielenrauhaa silloin, kun luovuin lihansyönnistä. Nykyään syön luomulihaa välillä, mutta pääasiassa kasvista ja kalaa. (Ja voita ja kermaa ja roskaruokaa ja herkkuja!!)

MallaRe: Miksi syödä lihaa?17.4.2014 6.22
Taddy lopettaa nyt sen roskaruuan ja sokerihötön mättämisen :) ei ihme että refluksi kukkii.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?17.4.2014 10.42
Mulla hiilihydraatit ainakaan eivät lisää refluksia. Ts. jos haluan herkutella, syön keksin tai vaikka kermakakkua.

Pääasia on välttää hiivaleivonnaisia, kuten pullaa yms.

On sitäpaitsi tän hiilihydraattivouhotuksen keskellä hyvä muistaa, että hiilihydraatit ovat pääasiallinen energiaravintoaine.
Kukaan ei tietenkään kehota syömään ylettömästi sokeria, mutta esim. marjoja ja hedelmiä ei tartte kartella, vaan pistelee niitä varoen refluttavia lajeja.

MallaRe: Miksi syödä lihaa?17.4.2014 11.20
Se on vähän niin, että kuka mitäkin mieltää herkuksi. Itselle 'herkkua' ovat kaikki makeat jutut: suklaa, suklaajäätelö, keksit, leivokset.. Tavallinen pulla eivätkä karkit ole ikinä houkuttaneet. Jollekin toiselle herkku voi merkitä ihan jotain muuta, jotain suolaista ja rasvaista...

Hedelmiä ja marjoja en tosiaankaan tarkoittanut.

Mutta jos painoa haluaa pudottaa, jonkunasteinen hiilihydraattien rajoittaminen kannattaa. Ne eivät pidä nälkää, proteiinit ja h y v ä t rasvat sensijaan pitävät.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?17.4.2014 11.34
Jotkut hiilihydraattikammoisimmat kehottavat jopa varomaan marjoja ja hedelmiä, koska niissä on sokeria.
En kommentoinut sua, vaan tätä asiaa.

VaniljaRe: Miksi syödä lihaa?17.4.2014 15.40
Minulla liiat hiilarit aiheuttavat vatsaongelmia, tönkköä ja väsynyttä oloa. Se on niin yksilöllistä, kaikki eivät reagoi samalla tavoin, olemme kaikki yksilöllisiä. Vain kokeilemalla ja kuuntelemalla omia tuntemuksiaan selviää mikä on itselle hyväksi ja mikä ei.

seljaRe: Miksi syödä lihaa?21.4.2014 0.17
Alkuperäiseen kysymykseen miksi syödä lihaa,enpä tiedä,minä en oikeastaan välitä lihasta ollenkaan. Mutta ongelma on siinä etten välitä myöskään kalasta. Viime ainoina(kuukausien) on jäänyt kaiken lihan syönti minimiin. Broileri tökkii,juurikin niiden kurjien olojen takia. Olisko kana sitten parempi. No aina välillä tulee syötyä. Paistijauhelihaa joskus,mutta mitään pihvejä en syö. Aina oon ajatellu,etten oo nirso,mut joku vois Ny väittää toista :D
Tällä haavaa tuntuu et oon jonkinmoisen muutoksen tarpeessa. Huomaan et eläisin pelkällä leivällä ja herkuilla. Mäkin syön hyvin kohtuullisesti ruokia,mut pilaan kans kaiken kaikenl.makealla. Pakko päästä tästä himosta eroon. En kuitenkaan ole yhtään ylipainoinen,tiiviimpään pakettiin aina vain haluais:-) Nyt mulla Sellanen tilanne et tuntuu terveys sen verran reistaavan että nämä mietteet ravinnosta ylipäätään kovasti mielessä,ja jonkinmoinen muutos haluttais tehdä. Voida paremmin,näyttää paremmalta,jaksaa paremmin.
mäkin pureskelen sosekeitotkin ja smoothiet. Voi ku oon ollu väsynyt viime ajat,en oo jaksanu aatella omaa ravintoa,hyvä et lapsille ruuan saanu pöytään. Ite närppiny vaan jotain. Eikä Se ainakaan jaksamista oo lisänny.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?21.4.2014 12.53
Mä olen huomannut selvän energiantarpeen vähentymisen nyt, kun on tullut ikää reippaasti yli 40. Samalla olen myös pannut merkille että lihan ja yleensäkin proteiinin tarve on vähentynyt.

adiemusRe: Miksi syödä lihaa?21.4.2014 15.40
Mä olen koittanut vähentää lihaa ja varsinkin punaista lihaa. Tuntuu, että tällä lääkityksellä (nexium 80mg/pv) se ei edes sula kunnolla mahassa. Kalaa pystyy paremmin syömään, kunhan valitsee vähärasvaista. Sen olen kuitenkin huomannut, että hemoglobiini pysyisi parempana, jos söisin lihaa enemmän. Lääkärikin sitä ehdotti, kun marisin jatkuvasta rautalääkeen tarpeesta. Vähän se menee niinko fifty/sixty tää homma. Olet pulassa ihan kuin päin vaan.

SitrusRe: Miksi syödä lihaa?21.4.2014 23.28
Niin, lihassa on kyllä rautaa. Mutta on ruisleivässäkin, ja joissain kasviksissa nyt muista missä.



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: