Keskustelu

laulajatarkurkkurefluksin erikoislääkäri2.1.2014 16.34
Onko Suomessa lääkäriä joka osaisi auttaa kurkkurefluksin kanssa? Olen käynyt kolmella eri knk-lääkärillä, tähydtyksessä, (kaikki ok paitsi lievä mahalaukun tulehdus) foniatrilla ja huomenna on aika puheterapeutille. Niin ja myös homeopaatilla olen käynyt, nyt kokeilen homeopaattisia lääkkeitä kun ne happosalpaajat eivät minun oireihin auttaneet, välillä tuntuivat vain lisäävän oireita.
Teen laulaja/näyttelijän työtä ja tilanne alkaa olla aika toivoton, ääni ei kulje ja kurkku on koko ajan ärtynyt ja kipeä :(
Olen jonossa ph-mittaukseen, mutta pystyykö lääkäri siitä nähdä onko kyseessä kurkkurefluksi?
Eniten mua ärsyttää se että kaikki lääkärit ovat sanoneet että kyllä se 40 mg nexium päivässä olisi pitänyt poistaa oireet jo parissa viikossa. Ei poistanut ei.
Oireeni alkoivat syyskussa ja arvaan että taustalla on kaksi ab-kuuria, kortisonikuuri,stressi uuden työpaikan ja muuton takia...
Tuntuu että mitään ei pysty syödä, kaikki ruoka polttaa ja aiheuttaa kipua.
Eli, kenen vastaanotolle kannattaa mennä?joku joka ymmärtää tilanteen ja osaisi auttaa. Ääni on työvälineeni, ja se pitäisi saada kuntoon!

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri2.1.2014 17.24
Täällä toinen, jolta laulukeikat menevät sivusuun saman vaivan takia. Tilanteeni nyt paljon parempi, joskin kurkun vauriot korjaantuvat melko hitaasti, laulaessa tulee edelleen "kukkoja" silloin tällöin, annan sen takia riittävästi aikaa kurkun korjaantua, hiljaa hyvä tulee.

Itse sain kurkun keljuihin oireisiin hyvinkin lyhyessä ajassa avun Koufmanin dieetistä, olen kertonut siitä tälle sivulle lähettämässäni viestissä, jonka otsikko on: "Kurkkurefluksikot, lukekaa tämä, Koufmanin dieetti auttaa!!!" - Nyt menen sitten huolellisella dieetillä ja järkevin valinnoin eteenpäin, vointini romuttuu helposti, ellen ole huolellinen.

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri2.1.2014 17.30
Halsbränna; löytyykö sinulla listaa ruoka-aineista jotka ovat sallittuja nämä kaksi ensimmäistä viikkoa kaufmanin dieetillä? Minua kiinnostaisi kokeilla! Se pdf mikä tällä sivulla löytyy ei oikein kerro selvästi... Entäs lääkkeet, käytätkö salpaajia?

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri2.1.2014 19.38
Laulajatar, tässä sinulle kopsattuna aiemmin sivuille panemani teksti. Kysyit myös happosalpaajien käytöstä. Lienevät välttämättömiä jonkin aikaa, itse olen nykyisin siirtynyt käyttämään niitä vain ennaltaehkäisevästi, esim. ennen kyläreissua ja mahd. tarjottavia siellä, sekä tarvittaessa oireiden mukaan. Etupäässä hoitonani nykyisin vain tuo Koufmanin dieetti, ja se tarkasti. Koufman näyttää tosin määräävän potilailleen dieetin ohella salpaajia, tilanteen mukaan, tapaukset vaihtelevat tietenkin hurjasti. Sanoisin vielä, että ei pelkästään se tarkka konsepti, mitä syö vaan myös se, että malttaa olla välillä syömättäkin, siis rauhoittaa koko se nielu ja kurkkuparka niin ahhh, kyllä se siitä, yhteispelillä tuntemuksien mukaan, tarkalla "korvalla".
Älä unohda nostaa sängynpäätyä 12-15 cm, äläkä myöskään sitä, että illan viimeinen ateria minimi 3h, mielellään 4h ennen nukkumaan (vaakatasoon) menoa.

Ja tässä se tekstini:
Jos vaivanasi ovat hankalat kurkkuoireet, kokeile ihmeessä oheisen, Suomen refluksinkin sivuilta löytyvän linkin esittelemää amerikkalaisen naislääkärin Jamie Koufmanin kehittämää ruokavaliota, jolla ruokatorvesta ja kurkusta häädetään niissä tuhojaan tekevä pepsiinientsyymi. Refluksikon hankalat kurkku- ja yskäoireet voivatkin olla pepsiinin aiheuttamia, ei niinkään mahahappojen.

https://kotisivukone.fi/files/refluksi.kotisivukone.com/koufmanin_ruokavalio.pdf

Aiempien erilaisten hoitoyritysten jälkeen olin saanut oloni kohentumaan, mutta en kuitenkaan pysyvästi ja tartuin hiljattain toiveikkaana tähän Koufmanin dieettiin.

Ohjeen mukaan noudatin kahden viikon ajan tarkkaa ruokavaliota, jossa ei saa syödä mitään, jonka pH on alle 5. Näin ollen esim. mahavaivoissa yleensä lempeänä apuna mainittu mustikka on kielletty, koska
sen pH on jopa alle 4. (On muuten vaikeaa löytää oikeanlaista pH-taulukkoa, yleensä ne kertovat pH-arvot JO syödyille, mahassa usein emäksisemmäksi muuttuneille ruoka-aineille. Etsi käsiisi siis " vielä syömättömien" ruoka-aineiden pH-arvojen taulukko, ole tarkka. Huom! Tämän sepustuksen alta löydät joitain arvoja, joita sain käsiini.)

Käytännössä päivittäinen ruokavalioni meni näin:
Aamulla kaurapuuro (hyvin jäähtyneenä) maidon kera
Aamupäivällä banaani
Lounaalla vihreää salaattia (ei kurkkua, ei tomaattia) ja vähän oliiviöljyä, keitettyä perunaa, broileria tai kalaa (ei paistettuina)
Iltapäivällä banaani tai melonia, mahdollisesti maitokahvi ja vaaleaa leipää
Päivällisellä samaa kuin lounaalla
Vieläkin saattoi tähän väliin mennä banaania...
Iltapalana aina avokado, tuntui ihmeellisesti rauhoittavan yötä vasten

Aloe Vera -tuotteita suositeltiin ohjeessa myös, toimivat varmaan hyvin, en ole vielä kokeillut.
Kaikki, mikä on pullossa tai säilyketölkissä on kiellettyä, ovat happoisia (mm. KAIKKI mehut näin ollen).
Vähäsen askeettistahan syömisistä väkisinkin tuli, mutta eipä haittaa kun tuntui tepsivän!

Tärkeimpiä yksittäisiä tekijöitä tässä dieetissä on se, että nukkumaan ei saa mennä ennenkuin päivän viimeisestä aterioinnista on kulunut min. 3, mieluusti 4 tuntia!
Näine hyvineni menin iltaisin nukkumaan ja iloitsin siis aivan valtavasti siitä, että TODELLA hankalat kurkkuoireet alkoivat vihdoin hyvin nopeasti asettua. Yskä JÄI POIS, niin päiväyskä, kuin tosi keljut yölliset
yskäsessiotkin!!! Kurkun kröhäisyys ja ärtyneisyys, tikkuisuus, pelottava turvonnut tuntu, nielemisvaikeudet, kummallinen limaisuus JÄIVÄT POIS, enää ei ole vaikean tuntuista hengittää, kurkku on aivan normaali !!!

Sain huomata, että tärkein vaikuttava asia oireitteni talttumisessa todellakin oli kurkustani alas nielemien ruoka-aineiden oikea pH-arvo, huolellinen ja tarkka piti olla, lipsuminen tuntui välittömästi.
Pidin tarkkaa kirjaa syömisistäni kellonaikoineen, sekä myös projektin alussa vielä ilmaantuneista oireista kellonaikoineen.
Nyt kirjanpito on tarpeeton, koska oireita ei enää ole. Edelleen noudatan silti tarkkuutta pH-arvojen suhteen, en halua mistään hinnasta romuttaa hyvää vointiani, pitkästä aikaa pystyn jo jopa laulamaan!

Toivon todella, että kaikki muutkin, joilla on vaivanaan keljut ja joskus pelottavatkin kurkkuoireet, saisivat näin avun!

Tässä listattuna joidenkin ruokien ja juomien pH-arvoja. Ja muista siis, älä syö mitään, jonka pH on alle 5 ! / HUOM! Alimpana on linkki laajempaankin pH-listaan.

Coca-Cola 2,8
Appelsiinimehu 3,8
Vihannesmehut 4,2
Olut 4,5
Maitokahvi 6,2 (pelkkä kahvi 5,0)
Tee samoissa luokissa, vain yhtä kuppia per pvä suositellaan.
Maito 7,0

Sitruuna 2,9
Ananas 3,1
Greippi 3,4
Mansikat 3,5
Viinirypäleet 3,6
Persikka 3,6
Omenat, Granny Smith 3,6
Herukat 3,7
Mustikka 3,7
Appelsiini 3,8
Banaani 5,6
Peruna 5,7
Avokado 7,8 (sis ehkä liikaa rasvaa, muuten hyvä)
Tomaatit, kaikki alle 5

Kaurapuuro maidon kanssa 7,2
Jogurtti 4,3 - 4,8

Tässä linkki laajempaan listaan:
http://www.gunnison.colostate.edu/hh/hh_docs/Microsoft%20Word%20-%20Colorado%20Cottage%20Foods%20pH%20Values%20of%20Various%20Foods.pdf

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri2.1.2014 23.01
Kirjaa ei ole juuri nyt mukana jotta vihanneslistaa voisi laittaa mutta kuten pdf: ssäkin mainitaan/listataan, sallittuja muita aineksia ovat esim. aloe vera, banaanit, hunaja, kamomillatee (useimmat muut yrttiteet eivät ole sopivia), kana, kahvi (kuppi /pvä , mielellään maidon kera), kala, kaurapuuro, maito (esim. rasvaton, soija-), melonit (esim. cantaloupe), oliiviöljy (1-2 rkl/pvä), pasta , pavut, perunat, popcorn (suolattuna tai ilman, ei voita), riisi (eri´tyisesti ruskea), sienet, tofu, täysjyväleipä, - voileipäkeksit ja ? murot, vesi, vihannekset (EI sipulia, EI tomaattia, EI paprikaa) .... eli aikamoisesti jo alkuvaiheessakin saa syödä.

Vihannesten osuuden voi tarkistaa Refluksi Itsehoito - , josta löytyy linkki FDA:n käyttämään kattavimpaan listaan mitä netissä on saatavilla (se on sama kuin tuo yllä oleva).

Itse en tiedä ketään erityisemmin kurkkurefluksiin erikoistunutta KNK. Ph mittaus olisi hyvä olla se impedanssivresio, jotta saataisiin ne kaasumaisetkin ylösnousut.

Onko sulla foniatrin tähystyksessä myös kurkunpään limakalvot ja äänihuulet ok?

Toivottavasti saat instrumenttisi jonkinasteiseen kuntoon! Täällä ääni tuo leivän pöytään myös, joten tauti on ollut painajaismainen senkin vuoksi.

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 1.13
Niin, tuo kyllä ihmetyttää miten vähän korva-nenä-kurkkulääkärit osaavat hoitaa varsinaista kurkkurefluksia. Itselläkin monta knk-kokeilua, mutta itse piti diagnoosi tehdä ja mennä sen kanssa vielä yhdelle knk:lle, joka vihdoin oli kanssani samaa mieltä. Hoitona pitkä ja ponteva Nexium-kuuri. - Olin kuitenkin toista mieltä kuten yleensä, pruukaan nimittäin ajatella, että jos tunnen polun, jota pitkin kulkemalla olen sairauden hankkinut, niin kuljen saman polun takaisin lähtöpisteeseen ja puran töppäilyni ja virheeni pois.
Hieman petyin taannoin tuohon Koufmanin kirjaan, joskin tärkeät perusasiat sieltä löytyykin. Muuten näytti olevan amerikkalaiseen tapaan pieneltä osin varsinaista asiaa ja loput tekstit sinnepäin ja sitten turhankin fancyjä kuvia aterioista, joita kukaan ei rupea vääntämään.

Kamomillateestä pruukataan mainita, että sen kanssa kannattaa olla varovainen, ellei entuudestaan tiedä sen sopivan, voi aiheuttaa allergisen reaktion. - Kovasti ihmettelin popcorn -lupaa, en millään panisi refluksi-ruokatorveen teräväsärmäistä pop-cornia, sinnehän se jumiutuu ja alkaa poltella...
Juuri tuo erityisesti suositeltu ruskea riisi jäi minulla kertakokeiluun, rööri ei tykännyt yhtään ja seuraava yö meni yskiessä. Sen sijaan esim. lempeä basmati-riisi toimii ainakin minulla. - Vakiotuote jonka aina kaupassa käydessä ostan on ihan tavallinen lehtisalaatti, ei se piikkireunainen, vaan perinteinen, isolehtinen. Pelkän oliiviöljyn kanssa käy ateriasta ja voiteleepi rööriparkaa.
Olen aina ollut sukaasieppo, mutta enää en uskalla edes kokeilla, oli syksyllä sen verran kelju suklaamurun jumiutus ja sitä seuranneet yskimiset, josta käynnistyikin yskän kokonaistilanteen vaikeutuminen.
- Aloe vera -tuotteita tekisi mieleni kokeilla, verkkokaupassa näkyvät myyvän niitä ainakin geeli-muodossa. Nam!

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 7.41
Popcorneissa meillä on koko perheellä kuten myös kaikilla ympäristössä se ikuinen ongelma - syö kourallinen ja eikö sen viimeisen pienen kuoriosuus jää kiinni tuonne kielen takaosaan ;-)
Ruokatorveen kuoret ei jää täällä kiinni, kun liikkeet on siellä normaalit onneksi.

Täällä käy kaikki riisit vaikkakin käytän harvoin noin kerran pari kuussa.

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 8.56
Laulajattarelle, ja kaikille jotka tsemppaa tämän vaivan kanssa sanoisin vielä, että älkää unohtako kurkkuvaurioiden varsinaista aiheuttajaa, ruokatorvessa ja nielussa lyyryävää pepsiiniä, joka odottelee ateriaansa ja riemuitsee joka kerta, kun syötte pH-arvoltaan matalahkoa elintarviketta. Askeettisella Koufmanin dieetillä pepsiini eliminoidaan kokonaan pois, vasta silloin kurkku alkaa normalisoitua ja hyvä tulee.
Dieetti voi olla vaikea niille, jotka tykkäävät syödä usein ja paljon. Mutta eikös nämä oireet ole kuitenkin niin hankalat, että sitähän haluaa ryhtyä mihin vaan, jotta terveys palaisi!

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 13.44
Kiitos vinkeistä!
Siis KNK-lääkäri ei ole löytänyt äänihuulissa mitään erikoista (onneksi!), mutta kurkunpää oli vähän punoittava, mutta lääkärin mukaan ei viittaa refluksiin, vaikka yritin selitellä että kyllä tämä refluksin oireilta tuntuu ja kuulostaa.
Minulla ongelma nyt on että koko ajan polttaa kurkkua tai mahaa, ei ole väliä mitä ruokaa sinne tungen, joten minun on todella vaikeaa sanoa mikä ruoka sopii ja mikä ei :(
Haluaisin saada joltain lääkäriltä jonkinlaisen diagnoosin, että uskaltaako esim. Nexiumia otta kokonaiset 80 mg päivässä, että näm kurkkuoireet saisi kuntoon. Söin 80 mg kaksi viikkoa, sitten lääkäri sanoi että pidempään niin suurta annosta ei saa syödä. Onko jollain kokemusta, pitääkö paikkansa vai...?
Ei kai tässä auta kun pian alkaa popsimaan niitä sapaajia taas, vaikka sitä en haluaisi kun minulla lääkärin mukaan ei sitä refluksia edes ole. Olo on aika toivoton, täyyy myöntää. Muut kurkkurefluksikot, kauanko teillä kesti noiden salpaajien kanssa (ja millaisella annoksella) ennen kuin huomasitte mitään parannusta?

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 14.05
muuten, noista ph-arvoista, niin mistä saisi listattua kaikki hedelmät ja kasvikset? esim. tuolla Kaufmanin listalla ei löydy päärynää ollenkaan, luottohedelmäni ;) ja muutenkin netistä löytyy niin monta eri listaa ja joka listalla kaikilla ruoilla on eri ph-arvo. Osaako joku viisas kertoa mistä se johtuu?

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 16.53
Eipä tosiaan näy päärynää tuossa laajassa linkissä.
Netistä todella löytyy erilaisia listoja. Monet listat näkyvät kertovan JO MAHAAN POPSITUN ruoka-aineen pH-arvon. Esim. lähtökohdaltaan hapan sitruuna on mahaan jouduttuaan arvoltaan emäksinen, tilanne muuttuu sen kohdalla mahassa.
MUTTA (ja oikein iso mutta!). Tulee ymmärtää, että Koufmanin dieetti pyrkii häätämään ruokatorveen ja nieluun nousseen ja siellä vaurioita aiheuttavan pepsiini-entsyymin ja se tapahtuu vain jättämällä se ilman ravintoa, eli panemalla suuhunsa LÄHTÖKOHTA-ARVOLTAAN vain yli pH-5:n elintarvikkeita. Syynä yksinkertaisesti se, että niellessä ruoka ohittaa kurkun ja ruokatorven ja sen vuoksi kaikki, mikä on alle pH-5:n tarjoilee siellä pepsiinille henkiinjäämismahdollisuuksia, eikä apua hankaliin oireisiin tule.
Aiemmin lähettämässäni pH-arvojen linkissä on juuri elintarvikkeiden "omat" pH-arvot, niillä operoidaan tässä, ei vatsaan jo joutuneiden ruokien pH-arvoilla.

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 17.10
Lienee pakallaan vielä pieni lisäys ja tarkennus. Pepsiini-entsyymi RAKASTAA hapanta ympäristöä, sen vuoksi siis tuo vaatimus yli pH-5:n elintarvikkeille, jotta saataisiin se pudottautumaan pelistä pois. Mitä alhaisempi pH-arvo elintarvikkeilla, sitä happamempaa - ja toisinpäin.
Esim. kaikki mehut, pullotetut juomat, cocikset, pepsit, jopa viattomalta tuntuva mineraalivesi, siis novellet jne., kaikki pois, käytä vain kraanavettä.

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 17.21
Huhuh, kyllä kuulostaa monimutkaiselta! Varsibkin kun banaani ei mulle sovi, eikä väkttämättä kaurapuuro, eikä maitotuotteet...entäs leipä, saako sitä syödä, ja millaista? Esim. Täysjuväruisleipä, Ryvita näkkileipä...? Varmaan riisipuuroa saa syödä keitettynä riisimaitoon, kun riisi on sallittua?

HalsbrännaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 18.06
Lääkäri Antti Heikkilän metodi refluksin kukistamiseksi on siirtyminen täysin viljattomaan ruokavalioon. Se lienee suositeltava linja noin yleensäkin. Minulla kokeilun ja erehdyksen kautta vaalea leipä sopii (esim. luomukaura tms.). Riisipuuroa kandee kokeilla, tiedät sitten.

Ehkä sinun kannattaisi luopua yrittämästä banaania ja kaurapuuroa, mutta silti pitäytyä semmoisissa yli pH-5:n elintarvikkeissa, jotka tuntuisivat sopivan. - Paljolti etsimistähän tämä on, kyllä löydät vielä itsellesi sopivat syötävät.

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 18.44
Tsemppiä paljon olotilaan ja diagnoosin metsästykseen! Kovin on tuttua kuviota .... alku oli todella kivistä.

Lähes kahden vuoden painajaismaisen alun/diagnoosin metsästyksen jälkeen itselläni kesti runsaat 3 kk ensimmäisiin helpotuksiin Nexium 40mg + tiukahko refluksiremontti kaikkinen mahdollisine temppuineen. Sain taudin tosiaan tavallisen flunssan oheisena/jälkitautina ja epäilen vahvasti vagushermovauriota tässä yhteydessä. Ilman äänityötä olotila olisi luultavammin suht ok näissä nykyisissä olosuhteissa.

Kurkkurefluksiin (laryngofaryngeaaliseen refluksitautiin) on alkuvaiheessa suositeltu kv-puolella aggressivisempaa lääkitystä ja pitempään kuin mitä vatsa-ruokatorviversioon (GERD) ... suositusaika on ollut 3-6 kk, johonka aikaan itse fiksasin mieleni silloin 2007, kun asiaa aloin opiskella. Nexium 40 mg:lla mentiin, kokeiluluontoisesti 60 ja 80mg. Myöhemmin myös tilasin britanniasta gaviscon advancea. Lääkäreillä riittää suuntaan jos toiseen mielipiteitä lääkityksestä ... niistä potilas sitten joutuu/saa valitsemaan sen "mieleisensä". Käypähoitosuosituksetkin voi siellä taustalla kummitella.

Hyvä kun nostit esiin tuon ph arvokysymyksen ..... Normaalista Ph arvosta puhuttaessa puhutaan aina tosiaan ilman muuta ruoka-aineksen ph arvosta - ei siis missään nimessä nykyisin netissä tulvivista ruoan palamistuotteiden ph arvoista, jotka kuuluvat muistaakseni Youngin luomaan systeemiin ja ovat ihan toinen (kiistanalainen + vaihtoehtoinen) juttu. joskus täälläkin joku haksahti luulemaan, että kyse on samasta asiasta ... sitrushedelmien kohdalla viimeistään huomaa jotakin kummallista.

Tietenkin lajikkeidenkin välillä (esim tomaatit) voi olla PH eroavaisuuksia, joten luvut voivat vaihdella (vähän) senkin takia. Myös kasvisten kypsyysaste voi vaikuttaa.

Sen siitä saa, kun siivoa ... missä se kirja piileksii??

Ruokatorven limakalvoista puhuttaessa maaginen arvo on tähän asti ollut se pH4, joka näkyy tavoitearvona salpaajalääkityksessä (vain tietty tuntimäärä vuorokaudessa) sekä myös pitkäaikaisessa Koufmanin ruokavaliossa. Tavoitteena on poistaa alle ph 4 (niin alhaalta nouseva + ylhäältä tuleva) eli siis käyttää salpaajalääkityksen ohella tätä ruokavaliota niin että inaktiivinen vatsalaukun ulkopuolelle kiinnittynyt pepsiini ei aktivoituisi vahingolliseksi ja aiheuttaisi ärsytystä limakalvoilla ...

Kaikki kuviot ei tässäkään ole vielä ikuisesti kiveen veistettyä ... ja valitettavasti siellä solun sisälläkin on sitten erihappamuusasteisia alueita, joista on vielä varmaankin tutkittavaa tulossa joskus hamassa tulevaisuudessa.

Oletko smoothieita kokeillut erilaisiin muihin nesteisiin? Leipää en syö itse paljoa (kuidut tulee lähinnä leseistä + hiutaleista) mutta ryvitaa siivu pari menee ihan hyvin. Ruisleipää en syö - potkii joskus takaisin. Riisipuuro pitäisi pH arvoltaan olla ihan ok. Alkuvaihe ja huonot kaudet on todella hankala ruokavalion kanssa!

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 19.17
No nyt löytyi ... samassa paikassa kuin ennenkin mutta lehtiartikkeleita päällä.

Eli heidän mittauksen mukaan päärynän pH on 5,3 .... lajikkeena Bosc, joka meillä olisi kaiketi sitten tuo Keisari Aleksander - versio (se ruskeahkokuorinen).

Pikaselailulla .... Sallitun puolelle menee heti alusta lähtien myös vihanneksista (pdf:n on otettu koufmanin tiukempi linja) kuitenkin: porkkanat (pH 7), kesäkurpitsa (6.6), parsakaali (6.2), nauris (6,2), kurpitsa, fenkoli, punakaali (6,3), vihreät pavut (6,2), punajuuri (6,1), retiisi , sienet (6,1), kaalit, munakoiso, valkoinen sipuli (6), kurkku (6), paprikoista löytyy sopivia ja kiellettyjä .... ph 4 pintaan menee vadelmat (4,2). Tölkkiherneet käy ... (pakaste)herneistä ei sanota mitään. Kukkakaaliakin suositellaan ...

Noita enemmän kaasuja muodostavien kanssa tietty joutuu hakemaan rajaa annoskoon kanssa ... kaalikeittoa tai papuja ei ainakaan viitsi syödä kuten ennen :-)

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 19.50
Joo smoothieita syön yleensä aamuisin riisimaitoon.käytän pärynää ja persimonia tai mangoa mutta nyt tuntuu että ainakin mango aiheuttaa oireita :(
Leipää en syö itsekään paljon, pari.viipaletta Ryvitaa tai sit hiivatonta täysjyväruisleipää, mut luulen et sekään ei taida olla niin hyvä vaihtoehto.
Minulla loppuu pahin työstressi tammikuun lopussa niin sitten aion kokeilla tuota kaufmanin dieettiä ja ehkä olisi aika taas aloittaa nexiumin käytön.Jotenkin vaan tuntuu et nexiumista tuli vielä sairaampi olo välillä, eli kauheaa närästystä ja esim.pahanhajuinen hengitys, jonka luulen olevan jonkinlaista hiivaa, onko kellään ollut samoja tuntemuksia?
Olisiko viisasta aloittaa itse lääkekuri vai varata taas aika knk-lääkärille ja keskustella tämän kanssa siitä että onko tämä refluksi ja miten tätä parhaiten hoidettais kuntoon? Töissä pitäisi kuitenkin pystyä käydä ja enkä myös halua vahingoittaa ääntäni, sehän pitää vielä kestää koko loppuelämän ;)

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.1.2014 23.48
BurningViking; onkohan nuo listan ruoka-aineet joiden ph-arvo on tuo ennen kun ne on syöty vai...?
Ja mites Kaufmanin dieetin kanssa, eikö siinä ollut kielletty kaikki tölkissä oleva ruoka, esim.maissit ja pavut, vaikka niiden ph-arvo on yli 5...?

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri4.1.2014 14.04
Ekassa kattavassa listassa on kyse pH - luvuista (vanhempi FDA:n käyttämä ... ja tästäkin taitaa puuttua päärynät), toinen lista on juuri noita arvoja, jotka ihmiset sekoittaa ruokien pH:ksi. Eli toinen lista ei ilmoita edes syödyn, vatsass olevan ruoan jotakin arvoa (sitä tietenkin on mahdoton täsmälleen ilmoittaakaan, kun vatsan eritteet/nesteet + itse juotu neste + ruoka sekoittuu ruokamassaksi, jonka pH muuttuu ... myös happotaskun sijainti voi vaikuttaa)

(Alkaliinilistat on sen verran poikkeavia, että jos laitatte linkkejä, laittakaa pls muutama esittelevä kommentti siihen, että myöhemmin luekvat tajuaa lukevansa jotakin muuta kuin ruoan pH -arvoja)

Koufmanin ruokavalio korostaa pääsääntöisesti tuoretta kuten kaikki ruokavaliot. Silloin tällöin tölkkilisuke ei ymmärtääkseni ole kuitenkaan missään nimessä kiellettyjen listalla, JOS pH ok eikä aine sinänsä kuulu henk.koht refluksia aiheuttaviin.

Tölkkijutuista puhutaan lähinnä sen takia, että kiinnitetään huomio siihen, että säilyvyyden vuoksi lisäättyjen säilöntäaineiden vuoksi valmisruoissa/tölkeissä voi olla happamampi pH kuin vastaavassa tuoreessa (kaikissa maissa ei välttämättä perustieto elintarvikkeista ole samalla tasolla kuin ehkä meillä täällä suomessa on).

Eka tiukempi vaihe (pari viikkoa jap idempikin jos haluaa) on alunperin ollut niille, joille isot oireet ... muuten peruslinjana on vain vältellä (mitä tahansa) alle ph 4 ruokia. Kirjan reseptiosuudessa on 6 eri aluetta (aamiainen, salaatit, keitot, lounas & päivällinen, snacksit, jälkiruoat), joista löytyy tuttuja munakkaita, smoothieita, , quiche,hernekeittoa, kana- ja sienikeittoa, erilailla kanaa/lohta/kalkkunaa, bataattikuutiot, crepes, vanukkaita, sorbettia ym.

Päärynät on muuten alkuvaiheen listassakin (s 46) mainittu ihan erikseen huomautuksella ainostaan kypsinä maks 4/vko.

Maissi viitannee kokonaiseen maissiin/tähkään (tölkkimaissista ei taida olla mainintaa) mutta tölkkimaissin pH tarvisi tarkistaa jostakin/mitata.

Itse yön joskus tölkkitonnikalaa, jonka pH olisi kiva tietää.

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri4.1.2014 15.55
kiitos Refluksikurkku noista vinkeistä! Onpa kiva että täältä löytyy asiantuntijoita jotka pystyy auttamaan :)
Onko sinulla itsellä tämä Kaufmanin kirja? Kannattaisiko sen hankkia itselleen? Jotenkin on saan sellaisen kuvan että monet reseptit on vähän liian "amerikkalaisia", eli niissä on aineksia jota Suomesta ei saa, jne...pitääkö paikkansa?
Olenko ymmärtänyt oikein että kaikki punainen liha on kiellettyä Kaufmanin dieetillä?

Burning VikingRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri4.1.2014 21.55
Heitin ehka liian nopeasti nuo listat ja kuten refluksikurkku jo totesi ensimmainen on ruoka-aineksille sellaisenaan ennen palamista kehossa. Kylla tuossa nakyi paaryna olevan. Pears, Bartlett 3.50 - 4.60 Pears, canned 4.00 - 4.07 Pears, Sickle cooked w/sugar 4.04 - 4.21 Pear Nectar 4.03. Mita lie jenkkipaarynoita. Myos purkkitonnikala oli tuolla. Tuna Fish, canned 5.90 - 6.20. Tolkkisapuskaa kannattaa valttaa, koska niista voi irrota metallipartikkeleita.

Sekavia ovat listat, mutta toisesta listasta selvennokseksi: ALKALIZING = palamisen jalkeen muuttuu emaksiseksi. ACIDIFYING = palamisen jalkeen muuttuu happamaksi. ALKALINE = emaksinen sellaisenaan ja ACID hapan sellaisenaan. Taulukko on ylimalkainen eika siina ole arvoja, mutta on suuntaa antava. Tuntuu, etta kunnollisia taulukoita on todella vaikeaa loytaa ja pitaa osata vaan lukea niita oikealla tavalla tai oikeastaan ainakin kahta, jossa toisesta loytaa perusarvot ja toisesta sen mita tapahtuu nielemisen jalkeen ja loytaa sielta itselleen sopivan muonat kokeilun kautta.

Listat ovat kuitenkin jenkkilasta ja olen loytanyt sielta vahan ristiriitaisuuksiakin. Esim. toisessa listassa sitruunan mainitaan olevan emaksinen sellaisenaan, vaikka sen ph arvo on n.2.4 eli siis hapan, mutta muuttuu emaksiseksi palaessa. Samoin linssit mainitaan happamiksi taulukossa, mutta toisaalta netista loytyy aivan painvastaista tietoa. En itse luottaisi taysin jenkkilataulukoihin. Sieltahan tulee kaikki GM-sapuska tositerveellisena....

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri4.1.2014 23.41
Hyvä - enpä huomannut päärynöitä tuossa pH listassa. tonnikala on siis suht ok - hyvä niin! Purkkiherneet on vakio aina jouluna - mistähän lienee tällainen tapa tullut.

youngin syteemin arvoissa ei ole huomioitu refluksitautia eikä tietenkään pepsiiniä eikä nielun/ruokatorven/vatsan limakalvoa .. eikä pitäiskään kun ne eivät siihen ole alunperin liittyneetkään. Miten nämä arvot on alunperin muuten mitattu? Virtsastako vai verestä ... tämä pääsee aina itseltä unohtumaan, kun tästä about kerran vuodessa juttua esiin nousee. Kehon ph tasapainoonhan nämä arvot on luotu/mitattu tietyssä systeemissä. Ei muuta kuin pissaileen kuppiin ja testailemaan onko ph virtsassa oikea ... joku täälläkin tätä taisi viime vuonna harrastaa, jos muistan oikein ?? ...


laulajatar, kirja tosiaan löytyy itseltä kirjahyllystä - minä taidan olla eka henkilö, joka tämän ruokavalion on Suomen puolella esitellyt alunperin silloin 3 vuotta sitten ja sitten mainostanut sitä siitä eteenpäin .... Tilasin kirjan suoraan Koufmanin tiimiltä kesällä 2010 eli ennen virallista julkaisua. Harmittaa, kun en älynnyt signeerausta pyytää. Nyt kirjan saa vaivattomasti amazonista.

Ostaako vai ei? Kirja on hyvä kokonaisuus ja yksissä kansissa - itse olen ollut tyytyväinen ostokseen (sen lisäksi siinä on 9-sivuinen lähdeviiteluettelo tutkimuspuolelle). Mutta eipä edes tekijätkään vanno, että se pakko on kädessä olla :-) Pärjääkö ilman? varmaankin ... teoria löytyy mm. sivustolta, Pdf kertoo perustan, ruokien pH listat saatavilla ( + kiinnostuneilla mahdollista tilata oma ph mittari esim amazonista) jne jne.

Reseptit on ihan ihnhimillisiä ainesten osalta jos ison ruokamarketin kaupungeissa asuu (no ehkä aloe veraa ei silti saa) ... Jos jotain tiettyä lajiketta esim perunasta/soijasta ei ole saatavilla, ne voi kyllä fiksata. Ja muutenkin poistaa sellaise, joista ei ehkä muutenkaan niin välitä... Koufman on aika "joustava" ohjeistuksissaan.

Punainen liha ei ole kiellettyä vaan lähinnä rajoitettua määrällisesti (sarjassa perinteisiä ylösnousua aiheuttavia; rasvainen --> kestää sulaa kauemmin ja viipyy näin ollen vatsalaukussa kauemmin) ... (s. 57):

"Beef and other high-fat meats"

It's about the fat content. In general, fatty cuts of beef stay longer in the stomach. We recommend a lean cut of beef only once a week."

Niinkuin on tullut mainostettua aikaisemminkin, knk Jamie Koufman on kyllä melkoinen ykkösnimi kurkkurefluksin alalla, tutkinut tautia kattavasti yli 30 vuotta - ja on itsekin sairastanut sitä, runsas 10 vuotta sitten tosin leikattu. Hän on itse asiassa keksinyt tautia kuvaavat termit silloin yli 20 vuotta sitten (silent reflux, joka on iskostunut tuonne lasten refluksitaudin puolelle vakaasti edelleenkin ja meidän LPR eli laryngofaryngeaalinen refluksi) - ja jatkaa terminologian puolella edelleen ehdottaen tautia paremmin kuvaavia termejä. Pepsiinitestiä, Peptigonia (edelleen kehitysvaiheessa?), refluksikeskuksien perustamista ym... on siinä melkoisesti hommaa! Netistä hyvin löytyvä Voice Insitute of New York on hänen oma yksityisklinikkansa, jos joku sielläpäin asustelee/matkustelee ja haluaa refluksigurun hoitoon :-)

AILA KULTALAHTI Re: kurkkurefluksin erikoislääkäri5.1.2014 13.13
Luon mielenkiinnolla tuon ketjun ja totesin tänään kirkossa ,että en voinut taas laulaa tämä on nyt ollut riesana koko talven . Minulla on takasin virtaus on tutkittukin ja syön siihen lääkettä ,mutta ei se paljon auta .Onko KAIKKI HAPAN JA RUISLEIPÄ HUONO ASIA SYÖDÄ ? äÄÄNI EI VAAN TULE ! Hapan maku AINA suussa !Korsaan yöllä ja aamuisin kurkku kipeänä ! Lääkkenä on Zolt 30 .

HopeRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri12.1.2014 12.28
Ihan mahtavaa, että löysin tämän teidän keskustelun. Olen aiemminkin tällä palstalla kertonut, että olen käynyt läpi fundoplikaation vajaa 3 kk sitten. Olo on ollut osakseen parempi kuin ennen, mutta kurkkuoireet tulevat koko ajan takaisin ja masennuttavat täysin. En ollut aimmein kuullut Koufmanin ruokavaliosta, mutta kiitos siitä, että olette tuoneet sen esille. Kun luin listaa ruoka-aineksista, joissa ph on yli 5, totesin, että olen itse noudattanut tällaista ruokavaliota ja silloin oloni on ollut parempi. Olen vain kuunnellut kehoani ja pannut merkille mikä on hyväksi. Nyt sain lisää hyviä ohjeita.

Oloni on nyt aivan kamala. Söin aamupalaksi smoothien, johon laitoin riisimaitoa, mustikoita, auringonkukan siemeniä, pellavansiemeniä, hampunsiemeniä ja hieman kookosta (en siis ollut vielä lukenut tätä viestiketjua). Oloni on siis aivan hirveä. Mustikka ei ilmeisesti sovi lainkaan. Kurkkua polttaa, se on turvonnut, tuntuu, että saan räkiä limaa irti koko ajan ja nyt on palan tunne kurkussa. AION KOKEILLA TÄTÄ RUOKAVALIOMUUTOSTA HETI! :)

Olen itse ostanut aloeveraa luontaistuotekaupasta ja minusta se on tehonnut. Mitään hyväähän se ei ole, mutta siitä en välitä. Tärkeintä on, että olo helpottuu.

Tämä on vaan kertakaikkiaan niin vaikeaa. Inhottaa enää sanoa ystäville ja työkavereille, että juu kiitos en voi syödä tuota ja tuota ja en nyt ota tuota ja tuota, kun ihmiset eivät vain yksinkertaisesti voi ymmärtää tätä, jos eivät ole itse sitä kokeneet. Yleinen vastaus on, että kai sä nyt edes vähän voit ottaa jotain. Ei kait yksi ruokailu mitään pahenna? Kyllä se vaan pahentaa. :)

Mutta kiitos teille hyvistä vinkeistä!

Mukavaa sunnuntaita kaikille!

Hope

Pentti 76-vRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri26.1.2014 16.55
Hei !
Olen kolme viikkoa noudattanut väh. 5 ph:ndieettiä. Tekisi mieli syödä
kalaa myös paistettuna (hiekkakampela).Kun noista paistetuista
ruuista varoitellaan niin mitenkä pajon mahtaa ph arvo pudota kampela
tapauksessa.
Dieettiaikana on limaoireeni huomattavasti helpottuneet. Syön myös
yhden Somac 40 ennen lounasta.

limakurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri29.5.2014 12.17
Hei, löysin guuglaamalla tämän ketjun- Ajattelin kokeilla tuota Kaufmanin dieettiä, mutta olen kyllä ihan ymmälläni noista ph arvoista.
Esim. Valmarin sivuilla on aika eri arvoja, nekin ovat palamistuotteita. eli tuottaako ruoka happaman vai emäksisen tuloksen.
Jotkut mm kiinalainen lääketiede jättää lähes kaikki maitotuotteet pois, myös kaikki vehnätuotteet. Heidän mukaansa maitotuotteet muodostavat limaa. Mitä mieltä olette Gastronel tuotteesta, mainostavat sitä kaikille happosalpaajia käyttäville elintärkeänä.
Yritän kokeilemalla etsiä jotain joka auttaisi ja helpottaisi tätä yskää ja limaa ja käheyttä. Lisänä on tullut todella kuiva suu limakurkun lisänä.

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri29.5.2014 16.11
Koufmanin ph tarkoittaa sen ruoan itsensä ph arvoa eli nimenomaan sen aineksen, joka on tekemisissä kurkunpään, ruokatorven ja vatsan limakalvon kanssa.

Valmarin sivujen esittelemät arvot eivät ole ruoan pH-arvoja, kuten taisit jo huomatakin.

SingerRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri3.5.2015 22.05
Mitä mausteita uskallatte käyttää? Itsellä on paheena Aromat, ei taida olla oikeen hyvä kurkkurefluksissa... Tai paprikamauste?

Jännä oli huomata, että oon ite jo vältellytkin monia ruokia joiden pH on alle 5. Esim. mustikat on tuntunut oudolta, että olis ok refluksin kanssa. Aina pitäis vaan itseään kuunnella, jos joku ei tunnu sopivan, niin sitten ei sovi!

NRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri5.7.2015 14.49
Mitä nuo Halsbrännan jakaman pH-linkin takaa löytyvässä listassa olevat lyhenteet NPH ja NPF ja NPHF tarkoittavat?

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri6.7.2015 0.15
Alunperin lista ei liity mitenkään refluksitautiin vaan siis eri ruoka-ainesten mikro-organismeihin yms, joihin liittyen ainekset on ryhmitelty Potentially Hazardous Food ja Non potentially hazardous food --- näiden merkityksen selville saamiseksi tarvisi tietää koko kokonaisuus, missä tämä on vain osa.

Olettaisin että käytetyt lyhenteet PHF ja NPHF viittavat kyseisten ryhmien alkukirjaimiin. Kolmas esiintynyt lyhenne NPH voipi olla yksinkertaisesti vajavainen lyhenne, josta puuttuu se F (food) siitä lopusta.

NRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri6.7.2015 23.24
Kiitos vastauksesta!

laulajatarRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri21.7.2015 16.59
Pitkästä aikaa palaan tänne!

Tilanteeni ei ole ollenkaan parantunut ja minulla alkaa uskoa hiipua...jäänkö minä tällaiseksi loppuelämäksi? Mitkään dieetit eivät ole auttaneet minua, nyt olen Fast Tract dietillä,eli en syö juuri hiilareita ollenkaan.

Ääneni on aina välillä tosi huonossa kunnossa ja työnteko laulunopettajana ja laulajana on vaikeaa 😕

Olisiko kenelläkään vinkata hyvää lääkäriä joka voisi katsia mun koetulokset kunnolla läpi ja oikeasti sanoa auttaisiko leikkaus mua,kun kururgi paikallisessa sairaalassa vaan sanoi että ehkä 70% mahdollisuus että leikkaus auttaisi mua. Tässä vaiheessa olen pian valmis ottamaan riskin, koska elämänlaatuni on todella huono,en pysty seurustelemaan kavereiden kanssa kunnolla (kurkku kipeä ja ääni katoaa) ja työnteko on yhtä piinaa.

refluksikurkkuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri24.7.2015 16.45
Laulajatar, mukava kuulla sinusta välillä!

Ikävä, jos mitään muutosta ei ole tapahtunut parempaan :-( Kokeilitko monta kuukautta tuota Koufmanin ruokavaliota (lääkityksen ohessa)?

Tuo 70% vaikuttaa jo melko hyviltä lukemalta, jos kurkkurefluksia ajattelee.

Onko sulla siellä lähipiirissä ketää jonka kanssa voit purkaa näitä? Onko kesä yhtään helpompaa äänen käytön kannalta (kenties vähäisemmän työmäärän vuoksi?)?

KeväänkukkaRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri9.2.2017 14.47
Hyvät nykyiset refluksi-vierailijat!

Toivon kaikille toipumista oireista! Kerron lohduttavan paranemistarinan itselleni tapahtuneen:) n. 10 vuotta sitten olin minäkin superoireinen.
Tilanteeni parani:
1.Hyvän hengityksen äänenkäyttötunneilla! Opin uudenlaista tekniikkaa, joka ensin pelasti kurkun ja antoi iloa, kun pystyin taas puhumaan ja laulamaan.
2. Stressiä poistavan elämän muutoksella positiiviseen suuntaan.
3. Koufmanin dieetillä 1 kk tiukkaa sitä ja sitten muutos pysyvään sen suosimaan tasapainovaiheeseen.

Refluksi poistui ihan täysin ja tulin terveeksi. Söin ihan kaikkea myöhemmin.

Taas vuosien päästä: sama vaiva uusi, nyt lievänä. Nyt laukaisijana selvästi: stressi, epäsäännöllinen päivärytmi myös uniajan kannalta, sitrukset, vahvat mausteet, chili, kahvi.

Dr Koufman vei oireet taas pois. Nimenomaan, jos vatsa ärtyy, silloin ph dieetit palamistuloksien ph arvoin eivät ihan toimi.
Koufmanin dietti kyllä, liikunta,lisänä yin jooga, positiivinen elämänasenne, muutos hyvään tarvittaessa ja säännöllinen elämä kyllä:)
Kannattaa toki käydä aina lääkärin puheilla ja tutkia ensin elimelliset vaivat kuten sydän, helico, mahaportin sulkija.

Jos ne okei, asia ehkä hoituu sillä, mitä elimistösi koittaa sinulle kertoa; Rauhoita elämäsi. Elämänmuutos hyvään, uusia asioita ehkä, ota avuksi tiukka koufman dieetti ja tee sitä 1.vaihetta esim.1kk, sitten jatkovaihe.
Nukkumaan se kolme tuntia syönnin jälkeen ja sängynpääty ylhäällä. Nämä hyviä juttuja kaikille:)

Itselleni oli kultainen sääntö huomata, että minulla on herkkä vatsa kaikelle stressille sekä voimakkaille aineksille kuten kahvi ja sitrushapot, hiilihapot jne. Että onnellisen elämän etsintä hyvällä, pehmeällä ruokavaliolla, elämänrytmi hyvä ja ystävät + ihmissuhteet peaceful ja liikunta sekä sitten löytyneen balanssin ylläpito hyvä juttu:)

Kun paranet, iloitse, mutta rakenna hyvä ruokavalio hyvillä resepteillä, joka pysyvä. Syty uuteen kokkaamiseen. Pidä huolta koko elämän tasapainosta-aina. Ota sitruksia + pippureita+ muita refluksia laukaisevia aineita (nämä esim Paula Heinosen kirjassa eriteltyinä hyvin)vain vähän ja silloin tällöin ripauksina. Uskon, että tasapaino voi hyvin pysyä.

Täällä hyvä terveydentila löytyi sillä tavalla:) Ja huom.kun hyvä tilanne tulee, älä palaa entiseen; pidä yllä hyvää uutta tapaasi ja vain herkuttele silloin tällöin triggereillä:) Näin balanssista voi tulla pysyvä.

Oikein paljon onnea ja lämpöä kaikille sekä toivoa ja rauhallisuuttta paranemisprosesseihin! Aurinkoista kevään alkua myös:)

SussuRe: kurkkurefluksin erikoislääkäri29.9.2017 14.59
Ihana saada lukea tällaisiakin tarinota, Keväänkukka!



Vastaa viestiketjuun

Otsikko:*
Viesti:*
Lähettäjä:*
Sähköpostiosoite:
Lähetä vastaukset sähköpostiini: