Keskustelu

jetsLeikkaus edessä24.8.2011 22.31
Hyvää päivää näin lomalta ;) Matkalla tuli käytyä ja hieman turvoksissa olen vieläkin (vrt rantapallo) ;)

Heinäkuussa kävin manometriassa ja PH-mittauksessa. Tarkemmin en tuloksista tiedä, sillä kävikin niin, ettei kirurgi itse soittanut ollenkaan. Sen sijaan Peijaksesta soitti hemmetin tyly akka, joka kertoi että "teillä on refluksitauti, sitä voi hoitaa lääkkeillä tai leikkauksessa, kumman valitset?".. Huhhuh. Yritin kysellä suosituksia "ei ole", yritin kysellä kumpi olisi parempi vaihtoehto "sinä päätät", yritin kysellä milloin "ei tiedetä, muutama kuukausi" ja niin edelleen. Myöskään lausuntoja ei hän ryhdy puhelimessa lukemaan.. No, laittoi sentään minut leikkausjonoon!

Joten matkalla kohti leikkausta ollaan ;) Yritän täällä kertoilla miten asia etenee.

Ja heti kun olen taas kotosalla, nyt mökillä siis, käyn ensi töikseni hakemassa kaikki tiedot siitä PH-mittauksesta ja manometriasta.

Hieman epäilyttää leikkauksen suhteen se, että manometrian tehnyt lekuri sanoi, että peristaltiikka on heikkoa ja esitti epäilyjä, että mahtaako kirurgi leikata, ettei tule liian tiukkaa kun heikolla liikkeellä ei mene sitten ruoka mahaan. Tai jotakin sen suuntaista (en muista tarkkaan).

Aion myös vielä hankkiutua sen kirurgin juttusille. Edellinen aikahan hänelle oli ja meni noin 2 minuutissa yli tunnin odottelun ja myöhästelyn jälkeen (joutui leikkaussaliin). Tällöin keskustelu olikin tyyliin "närästääkö?", "närästys jää leikkauspöydälle!".. "menepäs manometriaan ja ph-mittaukseen siitä..", "juttele tuon hoitajan kanssa" :) Kirurgin oma hoitajahan oli oikein ystävällinen ja mukava ja soittikin tutkimusten jälkeistä soittoaikaa edeltävänä päivänä, että kirurgi ei ehkä ehdi soittamaan sovittuun aikaan vaan johonkin aikaan päivästä. No, ei sitten soittanut, soitti tyly akka.

Oireista ja muuta taustaani:
http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/8976?p=&c=

Muuten, nyt jo kolmas lääkäri kommentoi oireitteni mahdollisia yhteyksiä sekaisin olevaan autonomiseen hermostoon. Ja peräti toinen lääkäri ehdotti akupunktiota. Tätä aionkin kokeilla. Onhan tässä kuukausitolkulla aikaa ennen leikkausta.

Kaikki vinkit leikkausta koskien ovat tarpeen. Olen luultavasti lukenut jo kaikki täällä olleet leikkausketjut, kiitoksia niistä.

Leikkauksen ajankohta sairaalasta tulleessa kirjeessä oli merkitty että "hoitotakuun mukainen"..

Onko kenelläkään kokemuksia Peijaksen fundoplikaatioista ja kirurgista Nabil Jaser? En tiedä leikkaako hän itse, tuntuu olevan jo siellä yliprofessionaalien puolella ja paimentamassa myös nuorempiaan.

MariaRe: Leikkaus edessä25.8.2011 10.21
Olipa töykeää palvelua! Mielestäni ehdottoman tärkeää olisi että pääset kirurgin kanssa keskustelemaan ennen leikkausta ja saat häneltä lisää vastauksa avoimiin kysymyksiin. Potilaan kuuluu yleensäkin saada hoidon kannalta tarpeelliset tiedot. Nabil Jaserin kirurgintaidoista minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta useampi näyttää netissä kehuvan häntä huippukirurgiksi. Itselläni on ensi kuussa leikkausharkinta-aika kirurgisessa sairaalassa, saa nähdä millaisen kohtelun siellä saa..

MakeRe: Leikkaus edessä25.8.2011 16.30
Nabil Jaser taitaa olla yksi tunnetuimpia gastrokirurgeja Suomessa. Tarkemmin en hänestä muuten tiedä, mutta yleensä tuolla tasolla on fundo-leikkauksia jo aika mittava määrä takana.

Kannattaa tuosta törkeästä käytöksestä, informaation puutteesta ja asenteesta tehdä suoraan valitus. Ei sieltä voi noin vaan soitella ja tivata asioita.

jetsRe: Leikkaus edessä25.8.2011 20.10
Enpä taida sentään valitusta tehdä, ensinnäkin heräsin itse lomamatkalla Ranskassa tuohon puheluun, hieman pöhnäisenä vielä ja en varmaan muista kaikkea ihan tarkkaan, kuten esimerkiksi sen soittajan nimeä. Töykeä kuitenkin. Varmaan nuttura liian tiukalla ja työvuosia takana ihan liikaa työssä josta ei tykkää.

No, kunhan tästä kotiudun ja lomailu loppuu, niin hankin itselleni ajan Jaserille.

Arvostaisin suuresti "TV-Avusteinen palleatyrän korjausleikkaus"-kokemuksia koskien Jaseria ja/tai Peijasta.

jetsRe: Leikkaus edessä30.8.2011 10.58
Noniin, nyt sain tutkimustuloksetkin käteeni. Kolmessa eri toimistossa piti ravata, ennen kuin sain kiinni jonkun joka pystyi nämä tulostamaan. Ja kirurgille ei ole aikaa vieläkään.. ehkä tulossa.

Manometriasta:

LESin paine on keskimäärin keskivaikeasti alentunut. Ruokatorven runko-osan keskiosassa peristaltiikka on tehotonta (aaltojen korkeus<30mmHg).

PH-mittaus:

Happorefluksi on lisääntynyt ruokatorven alaosassa. Närästys liittyy ajallisesti refluksiin. Huimaus- tai rintakipuoireella ei ole ajallista yhteyttä happorefluksiin.

87 hapanta refluksijaksoa yhteiskestoltaan 81min.

En jaksanut enempiä kirjoitella, voin kyllä, jos joku haluaa.

Lähinnä tässä huolestuttaa, että jos peristaltiikka on noin huonoa, niin kannattaako leikkaus vaiko ei? Jaksaako tuommoinen liike työntää ruoan sitten kireämmästä LESistä läpi? Onko vastaavia leikattuja? Millaisia tuloksia teillä on ollut manometriassa?

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä30.8.2011 12.02
Ei henk.koht kokemuksia. Valinta on varmaan loppuviimeksi leikkaavan kirurgin suostuuko leikkamaan, jos nielemisvaikeuksien riski on suuri. Osittaista fundoa (Toupet) on ainakin osa kirurgeista suostunut tekemään suomessakin. Mikä alin raja numeroina kussakin tapauksessa on ei ole tiedossa.

Ammattikirjallisuuden puolella löytyy useita tutkimuksia, jossa leikatuissa on ollut heikko peristalttisia henkilöitä. Ne pari mitä itse luin, nielemisvaikeudet eivät lisääntyneet (osalla leikkauksen jälkeen peristaltiikka jopa parani (??) ... yksi ainakin muutaman vuoden takaa http://www.springerlink.com/content/n251615123756870/

jetsRe: Leikkaus edessä30.8.2011 15.36
Wau! Minä kun en löytänyt oikein mitään googlaillessani. Kiitoksia :) Lisätiedot ja kokemukset ovat silti tervetulleita.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä30.8.2011 16.13
Jeps, joskus on vaikea löytää tietystä aiheesta materiaalia ....

Tossa vielä yksi tutkimusabstrakti, jossa "cited by" - listasta saa myös hyvin tämänkin vuoden tutkimuksista kiinni:
http://www.springerlink.com/content/r18m8k1n36114x3m/

(noista useista tutkimuksista huolimatta vallitseva käsitys on siis edelleen kuitenkin "huonompi peristaltikka= enemmän prosentteja nielemisvaikeuksia, Toupet ym.")

MakeRe: Leikkaus edessä31.8.2011 8.33
Abstrakteja luellessa kannattaa tieto ottaa vastaan aika neutraalisti; esim. Koufmanin eräässä artikkelissä abstraktin mukaan äänihäiriöiden taustalla on hyvin usein refluksi. Itse tutkimuksen täydellisen lukemisen jälkeen hän kuitenkin discussion -osassa myöntää tutkimusasetelman olleen otannan puolelta erittäin vääristelevä. Tuota pelkkää abstraktia siteeratessa saisi siten aivan täysin vääränlaisen kuvan tutkimuksen varsinaisesta arvosta.

Erikoistuneet lääkärit onneksi omalta alaltansa tuntevat ajankohtaisimman informaation (varsinkin ne paljon ko. hommia tekevät). Sieltä on siten ihan hyvä kysellä asioita.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä31.8.2011 11.19
Jets, Maken selittämästä syystä laitoinkin tuon toisen viestin edelleen vallitsevasta ideologiasta. Tietelliset tutkimukset kannattaa todella lukea lävitse kokonaan ja jokaisessahan löytyy (pitäisi löytyä) se tutkimuksen "puutteet" kohta. Jotenkin musta tuntuu, että tällaiset perusideat tutkimusmaailmasta sinä tiedätkin (vaikka et taustojasi sen enempää ole täällä selittänytkään - voin olla saanut väärän käsityksenkin)??

Toisiin kokonaisiinhan artikkeleihinhan pääsee käsiksi esim joidenkin laitosten kirjastojen tai työpaikkojen koneilta suoraan. Osa löytyy kokonaisina toisten linkkien kautta. Kokonaisia monia tutkimuksia lukiessa kyllä saa irti tuon vallitsevan käsityksen aika hyvin ihan kuka tahansa maallikkokin ... mutta onhan meitä moneksi, ei toiset ole ylipäätänsä kiinnostunut tutkimusmaailmasta.

Make, laittaisitko aina linkin siitä tutkimuksesta, josta puhut niin kaikki halukkaat pystyvät lukemaan sen (abstraktiinkin linkki riittää hyvin)... tai mainitse vaikkapa tarkemmin artikkelin nimi (Koufmanilta kuten muiltakin tämän alan kansainvälisiltä huipuilla on niin monia artikkeleita ja kaikissa on nuo "tutkimuksen puutteet" siinä pohdintaosuudessa)?
Itse en niin Koufaminin lukuisia artikkeleita osaa ulkoa, että muistaisin missä tuollainen lause on ollut.

Jets, on sulla kyllä vähän huono kohtelu ollut ettei ihme että olet täysin pimennossa ... kirurgi ei ehdi, ystävällinen k- hoitaja ei enää ota yhteyttä vaan hänen sijaan potilasviestintää asenteellaan ja viestinnällään haittaava "hemmetin tiukka akka" .... onko sulle annettu edes minkäänlaista yhteystietoa, josta voisit kysellä asioista - edes vaikka hoitajilta?

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä31.8.2011 11.49
Make, tarkemmin ajateltuna ehkä siihen Koufmaniin ei tässä yhteydessä kannata laittaa nyt linkkiä kun se ei tähän Jetsin kyselemään aiheeseen liity ... Mutta ehkä joku vastaava hyvä esimerkki fundoon & vajavaiseen peristaltiikaan liittyen vaikkapa molemmilta puolin (valtavirta & kyseenalaistava) ...?

MakeRe: Leikkaus edessä31.8.2011 17.29
Siis tuo tuli vaan yleensä mieleen. Abstrakteilla on pakko (ja melkein paras) seuloa artikkeleita, mutta niistä kannattaa toki kysyä enempi jos asiaan tahtoo paneutua. Fundosta en ole lukenut motiliteetin yhteydessä juuri mitään, sillä itseltähän ei leikkaava lääkäri edes koko tutkimusta tehnyt... ja hän on arvostettu kirurgi.

Koufman, J. A., Amin M. R., & Panetti, M. (2000). Prevalence of reflux in 113 consecutive patients with laryngeal and voice disorders. Otolaryngology ? Head & Neck Surgery, 123, 385?388.

Abstraktia:

CONCLUSION: LPR occurs in at least 50% of all patients at our center with laryngeal and voice disorders at presentation.

Itse tekstistä:

This study population may be skewed by the fact that our center is recognized by referring physicians as a center that is particularly experienced in the diagnosis and management of LPR. Consequently, our data/results probably overestimate the prevalence of LPR in the laryngology practices of community-based clinicians. As an obvious corollary, the data of this study do not allow inferences to be drawn about the prevalence of LPR in the general population.

Eli kannattaa Jets kysellä niiiiiin paljon kuin mieleen tulee. Leikkaava kirurgi vastailee kyllä toimenpiteeseen liittyviin kysymyksiin.

jetsRe: Leikkaus edessä31.8.2011 17.51
Jep, yritän sitä aikaa saada naamatusten kirurgin kanssa. Eiköhän se irtoa. Mulla on vain aina niin huono tuuri näitten byrokraatikkojen kanssa ;)

Tosiaan, kyllä tutkimuksiin liittyvät asiat ovat hallussa (olen tosin eri alalla, mutta harrastan kaikenlaista tieteeseen liittyvää). Ongelma on vain se, että kiireissäni en aina löydä tietoa ja tutkimukset ovat vain tutkimuksia. Tutkimusten perusteella voidaan sanoa jotakin keskimääräisesti tai suuntaa-antavasti. Minäkin olen yksilö ja asiat voivat olla aivan eri tavoin kohdallani kuin tutkimusten mukaan keskimäärin on. Parhaiten uskon saavani kovaa kokemusperäistä tietoa nimenomaan sieltä kirurgilta ja muulta henkilökunnalta.

Tietenkin olisi parasta jos löytäisin jonkun leikatun, jolla on ollut samanlaiset arvot manometriassa kuin minullakin (tai lähes).

Minulla on myös lähisukulainen, joka on lääkäri, joka voi useissakin asioissa auttaa. Tässä tosin hänenkin osaamisensa on riittämätöntä ja tuttavapiirissä ei löydy gastropuolen osaajia.

No, onhan noita vaihtoehtoja, tosiaan vaikka sitten se Toupet.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä31.8.2011 23.20
Kiitos Make artikkelin nimestä. Tuota nimenomaista artikkelia en ole lukenut. Conclusion-lause on kyllä luonteeltaan sellainen (at our center), että voi olettaakin, että vastaavaa selitystä ilman muuta artikkelista löytyy.

Jets, harmi, että vastaavaa tapausta ei löydy täältä :-( Hienoa, että oelt aktiivinen tuossa asiassa ja penäät sitä aikaa omatoimisesti, sillä muutenhan olisit kysymystesi kanssa hyvässä lykyssä kuukausia odottelemassa kunnes sinuun otettaisiin yhteyttä. Tiedotuspuolella olisi selvästikin kehittämisen varaa monessa kohtaa niin ettei tällaista tapahtuisi.

Lääkärienkin mielipiteet vaihtelee niin, että vaikka lähipiirissä olisi se sinun tietosi hyvin tietävä gastrokirurgikin (tai muu gastropuolen osaaja), hänellä ei välttämättä ole sitä samaa mielipidettä kuin sinua leikkaavalla/hoitavalla.

Miten muuten oireilu tällä viikkoa?

jetsRe: Leikkaus edessä1.9.2011 11.54
Oireilu on ihan sitä samaa kuin ennenkin. Tasaista rataa tässä mennään. Pariet estää närästyksen, mutta palleatyrä tuntuu ja niin edelleen.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä14.9.2011 18.40
jets, saitko Jaserille jo ajan?

jetsRe: Leikkaus edessä14.9.2011 21.30
Jep, perjantaina menen. Yritän tässä keräillä kyssäreitä. Kunhan saisi aikaiseksi..

jetsRe: Leikkaus edessä15.9.2011 20.50
Tämmöisen kysymyspatteriston kyhäilin. Tämä lista oli pohjana:

http://forums.heartburn-help.com/showthread.php?s=b907ff4de79dc103c913232756e5387d&t=2095

Ja tässä minun kysymykseni:



Kuka tarkalleen ottaen tekee leikkauksen? Montako tällaista leikkausta leikkaava kirurgi on tehnyt? Pääsenkö keskustelemaan leikkaavan kirurgin kanssa?

Voisitko selittää, että miksi juuri minun kannattaisi mennä tähän leikkaukseen?

Minulla on heikko peristaltiikka, kannattaako leikkaus silti? Voiko ruoka jäädä jumiin kun peristaltiikka ei jaksa sitä työntää fundoplikaation läpi?

Millainen fundoplikaatio minulle tehdään? Nissen? Toupet? Miksi?

Mihin lihaksiin leikkaus vaikuttaa? Miten liikkuminen leikkauksen jälkeen?

Mitkä ovat suurimmat riskit?

Mikä tässä leikkauksessa on vaikeinta?

Mistä syistä fundoplikaation tekeminen voi epäonnistua?

Miten leikkaus voisi epäonnistua ja kuinka usein niin käy?

Täytyykö minulle tehdä vielä joitakin tutkimuksia ennen leikkausta? Röntgen? Kuvia?? Verikokeita?

Kuka tulee olemaan leikkauksen anestesiologi?

Mitä lääkkeitä minulle annetaan ennen leikkausta, sen aikana ja jälkeen?

Ketä leikkaussalissa tulee olemaan?

Miten pitkään leikkaus kestää?

Voinko jotenkin edesauttaa leikkauksen sujumista etukäteen valmistautumalla?

Voisinko saada leikkauksen jälkihoito-ohjeet?

Miten leikkauksen jälkiseuranta tapahtuu?

Mistä syistä leikkaus voidaan joutua vaihtamaan avoimeen leikkaukseen? Mitä riskejä ja asioita siihen liittyy?

Voitko näyttää mihin kohtaan leikkaushaavat tehdään? Entä avoimessa leikkauksessa?

Kuinka monta tikkiä sisälleni laitetaan ja mihin kohtiin ne tulevat sisälläni?

Mitä teen jos minulla on ongelmia sairaalasta lähtemisen jälkeen? Mitä ongelmia voi ilmetä?

Oletko haastatellut paljonkin leikattuja potilaita?

Voisinko päästä keskustelemaan jonkun kanssa, joka on käynyt samanlaisessa leikkauksessa.

Onko leikkaava kirurgi paikalla leikkauksen jälkeen? Onko hän jäämässä ehkä lomalle tai muutoin pois töistä?


-------------------

Tuleeko mieleen lisää kysyttäviä muille?

MariaRe: Leikkaus edessä15.9.2011 23.07
Kiva että laitoit listan tänne, sain siitä muutamia hyviä vinkkejä :-) Mä olen kanssa laatimassa kysymyslistaa ensi keskiviikkoista leikkausharkinta-aikaani varten. Aion kysyä lisäksi myös siitä, onko leikkaukseen/mansettiin liittyen olemassa ja jos on, niin minkälaisia pitkän aikavälin riskejä. Samoin aion kysyä myös mikä on nykykäsitys pitkäaikaisen lääkehoidon mahdollisista haitoista. Kerrotko sitten jälkeenpäin miten tapaaminen meni? itseäni jostain syystä jännittää mennä kirurgin puheille vaikken yleensä mitenkään lääkärikammoinen ole..

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä16.9.2011 8.08
Wau, siinäpä liuta kysymyksiä ...

Itseäni kiinnostaisi henkilökohtaisesti tietää, mihin annetut epäonnistumisen liittyvät luvut perustuvat (Suomen isompiin tutkimuksiin, sairaalan omiin tilastoihin, lääkärin omiin potilaisiin) ...

Itseäni (ei-leikkaukseen menijää) kiinnostaa reaktiot myös 2. ja 3. viimeinen kysymys, joita täällä ei taida aikaisemmin kukaan (ainakaan kirjoittaessa) ole pohtinutkaan ... (leikkauksessa käyneitä livenä ja kertomuksien kautta on ollut täällä tietty jo valmiina).

Jos vaan Peijakselta löytyy hoito-ohje netistä niinkuin tavallisesti useasti löytyy, laitatko linkin? Meillä on täällä kolmen muun sairaalan ohjeet ja senkin voisi lisätä tuonne listaan leikkausosioon (tai verrata onko siinä mitään uutta).

jetsRe: Leikkaus edessä16.9.2011 13.49
Noh, nyt on käyty Nabilia moikkaamassa. Laitan tähän hieman vastauksia kysymysten perään:

Kuka tarkalleen ottaen tekee leikkauksen? Montako tällaista leikkausta leikkaava kirurgi on tehnyt? Pääsenkö keskustelemaan leikkaavan kirurgin kanssa?

-Leikkaavasta kirurgista ei ole mitään tietoa, se joka on vuorossa. Jonotushan kestää, joten tietoa ei ole. Kaikki ovat kokeneita. Vuodessa tehdään Peijaksessa parisen sataa vastaavaa leikkausta.

Minulla on heikko peristaltiikka, kannattaako leikkaus silti? Voiko ruoka jäädä jumiin kun peristaltiikka ei jaksa sitä työntää fundoplikaation läpi?

-Juurikin tämä on kynnyskysymys. Perinteistä Nisseniä ei luultavasti kannata tehdä. Toupet ei ehkä auta. Uusi leikkaustekniikka on olemassa, endoskooppinen fundoplikaatio (tmv) jolla tehdään ruokatorven sisäinen fundoplikaatio, joka ei vaikeuta ruoan menemistä. Tämä uusi tekniikka on kuitenkin vielä testiasteella ja ei tietoa, tehdäänkö edes Meilahdessa näitä. Paperini lähtevät Meilahteen professori Jarmo Salon kommentoitavaksi.


Mihin lihaksiin leikkaus vaikuttaa? Miten liikkuminen leikkauksen jälkeen?

-Ei vaikutusta. Tietysti kipeänä leikkauksen jälkeen jonkin aikaa.

Mitkä ovat suurimmat riskit?

-En muista mitä vastasi.. mutta riskit on kai aika pienet..

Mikä tässä leikkauksessa on vaikeinta?

-En muista mitä vastasi..

Mistä syistä fundoplikaation tekeminen voi epäonnistua?

-En muista tätäkään..

Miten leikkaus voisi epäonnistua ja kuinka usein niin käy?

-Noin yksi prosentti epäonnistuu jollain tapaa..

-98% leikatuista on tyytyväisiä.


Täytyykö minulle tehdä vielä joitakin tutkimuksia ennen leikkausta? Röntgen? Kuvia?? Verikokeita?

-Ei

Kuka tulee olemaan leikkauksen anestesiologi?

-En kysynyt.

Mitä lääkkeitä minulle annetaan ennen leikkausta, sen aikana ja jälkeen?

-Syön PPI:tä ennen ja anestesiologi päättää leikkauksessa.

Ketä leikkaussalissa tulee olemaan?

-En kysynyt.

Miten pitkään leikkaus kestää?

-Nabil sanoi, että itse hän tekee tämän 30-40 minuutissa!


Voinko jotenkin edesauttaa leikkauksen sujumista etukäteen valmistautumalla?

-Mitä parempi kunto ja mitä laihempi, parempi

-Leikkauksen jälkeen laihtuu Jaserin mukaan 10-15 kiloa!

Voisinko saada leikkauksen jälkihoito-ohjeet?

-Sain mukaani saman paketin mikä tuli jo postissakin, eli "Videoavusteinen palleatyräleikkaus". Voin skannata tuon, jos joku haluaa. Mutta ei siinä ole muuta kuin kolme A4:sta ja lyhyesti otsikoitten alla tekstiä: "Yleistä", "Ennen leikkausta", "Leikkaus", "Leikkauksen onnistuminen ja mahdolliset ongelmat", "Leikkauksen jälkeen", "Ruokailu" ja "Kotihoito leikkauksen jälkeen" sekä "Erityisesti huomioitavaa"


Miten leikkauksen jälkiseuranta tapahtuu?

-3 kuukauden kuluttua käynti ja mahdollinen tähystys

Mistä syistä leikkaus voidaan joutua vaihtamaan avoimeen leikkaukseen? Mitä riskejä ja asioita siihen liittyy?

-Jos näkyvyys on huono tai muualla tarkastuksessa huomataan jotakin. Kaikki mahan sisältö tarkistellaan ennen leikkaamisen aloittamista tähystämällä, maksa, munuaiset yms..


Voitko näyttää mihin kohtaan leikkaushaavat tehdään? Entä avoimessa leikkauksessa?

-Riippuu ihmisestä. Avoimessa tulee pitkä viilto, jopa koko mahan mittainen.

Kuinka monta tikkiä sisälleni laitetaan ja mihin kohtiin ne tulevat sisälläni?

-Ei tietoa. Kaikki tikit sulavia, myös ihossa.

Mitä teen jos minulla on ongelmia sairaalasta lähtemisen jälkeen? Mitä ongelmia voi ilmetä?

-Voi soitella..

Oletko haastatellut paljonkin leikattuja potilaita?

-On haastatellut todella paljon. Tyytyväisiä..

Voisinko päästä keskustelemaan jonkun kanssa, joka on käynyt samanlaisessa leikkauksessa.

-En kysynyt

Onko leikkaava kirurgi paikalla leikkauksen jälkeen? Onko hän jäämässä ehkä lomalle tai muutoin pois töistä?

-Tähän ei tullut mitään tietoa, kun ei tiedetä kuka leikkaa.

--------------

Että semmoista, jotenkin oli vaikea siellä kysellä. Kirurgi on niin itsevarma ja ammattilainen, että tuntui melkein tyhmältä kysellä ja parilla vastauksella putosi pohja monelta kysymykseltä.

Mutta Nabil Jaser on kyllä tosi hyvä, selittää kyllä mielellään asioita.

SitrusRe: Leikkaus edessä16.9.2011 14.04
jets, mulla on myös heikko peristaltiikka. Useimmat kirurgit ovat sitä mieltä ettei antir-leikkaus siksi ole turvallinen.

Eniten mua askarruttaa mistä moinen heikko peristaltiikka on tullut, mistä se johtuu ja miten se kehittyy? Mun mielestä nielemisoireet ovat ilmaantuneet yhtä aikaa refluksitaudin etenemisen myötä, eli ovat osa sitä. Lääkärit tuntuu tietävän tästä asiasta ihmeen vähän. Joillain tahoilla ollaan jopa sitä mieltä, että h. p. on ensin ja refluksi sen oire.

Kun asia on näin huonosti tunnettu, antirefluksileikkaus epäilyttää todella paljon. Erittäin ikävä juttu.

Veikkaan melkein että sullekaan ei leikkausta Meilahdesta suositella.

SitrusRe: Leikkaus edessä16.9.2011 14.19
Tosta Meilahdesta vielä. Olen ollut siellä tutkittavana juuri perist.asian takia. En voi antaa kauhean korkeata arvosanaa palvelusta. Siellä saa olla todella tarkkana siinä että asiat tehdään niin kuin on sovittu. Kirurgiselle polille kun joutuu soittamaan, niin puhelimeen vastaa tympeä haukotteleva eukko (jostain syystä aina se sama) jossain palvelukeskuksessa. Ei tavallisesti tiedä mistään mitään, eikä myöskään yhdistä puhelua oikealle osastolle. Osastolla kun kerroin näistä yhteydensaantiongelmista olivat todella harmissaan. Tämä on kuulemma tavallista, ja vaikeuttaa heidän työtään. Kehottivat mua tekemään kirjallisen valituksen. En tehnyt. Tietävät siellä näköjään ihan hyvin itsekin ongelmansa joten hoitakoon sen myös kuntoon. Potilailla on ihan riittävästi huolta omassa sairaudessaan.

Mun oli todella vaikeaa päästä edes lääkärin vastaanotolle. Yrittivät kuitata sen lähettämällä vain lausunnon tutkimuksista postitse kotiin. Todella törkeää. Useiden puhelujen ja vaatimusten jälkeen viimein pääsin lääkärin puheille. Hän sitten olikin todella mukava ja asiantunteva ja kävi tilannettani läpi kiireettä.

Ikävä ja vaikea tilanteeni ei siitä tietysti muuksi muutu. Kerro sitten mitä saat tietää tuosta uudesta leikkausmenetelmästä.

SitrusRe: Leikkaus edessä16.9.2011 17.10
Jatkan tässä itsekseni keskustelua. Kysypä jets onko mahdollista korjata pelkästään palleatyrä, jos antir-leikkaus on mahdoton nielemisvaikeuksien pelosta. Tämä on mulla tullut mieleen sitten viimeisimmmän lääkärikäynnin.
Ja jos ei niin miksi ei.

jetsRe: Leikkaus edessä21.9.2011 13.38
Vielä ei ole mitään tietoa tullut. Nabil lupasi, että Meilahdesta tulevaa viestintää laitetaan minullekin tiedoksi.

En ole vieläkään päässyt selvyyteen siitä, että mikä tuo uusi leikkaustekniikka oikein on, josta Jaser puhui. Kysyin nimittäin, että tehdäänkö Esophyx/TIF-leikkauksia ja siihen sain negatiivisen vastauksen, ei ole kuulemma vielä hyväksyttyä. Joten se tekniikka se ei vissiin sitten ole.

Onko kukaan muu löytänyt tai kykenevä löytämään mitään tietoa ruokatorven sisäisestä fundoplikaatiosta? Tämä on se ainoa vihje jonka Jaser minulle antoi tätä koskien. Ja kuulemma ei haittaa ruoan alasmenoa (???).

Saapa nähdä mitä Meikusta todetaan..

Sitrus, fundoplikaatiohan on periaatteessa nimenomaan palleatyrän korjausleikkaus. Pelkän palleatyrän korjausleikkaus jollain muulla tekniikalla on minulle tuntematon.

Sitrus, kuulostaa siltä, että olisin ollut puhelimessa saman tylyn naikkosen kanssa kuin sinäkin.

Edelleen kiinnostaa kuulla, jos jollakulla muullakin on huono peristaltiikka.

SitrusRe: Leikkaus edessä21.9.2011 14.03
jets, jos sulle ei vielä ole tehty ruokatorven varjoainekuvausta, se varmaan määrätään. Jos ei määrätä, niin pyydä se.

Mulle kirurgi piirtäen selitti fundoplikaation tekoa. Siinä mahalaukun yläosa kierretään mansetiksi ruokatorven alaosan ympärille. Samalla yleensä korjataan palleatyrä, jos se on. Fundoplikaatio ei siis ole palleatyrän korjausleikkaus.

Akka oli tosiaan varmaan se sama. Se on siellä nähtävästi ainoa "asiakaspalvelija".

jetsRe: Leikkaus edessä22.9.2011 10.22
Tietääkseni fundoplikaatio on ainoa kestävä palleatyrän korjausleikkaus. Ja ainakin minulle tulleessa Peijaksen ohjeessa puhutaan "Videoavusteinen palleatyrän korjausleikkaus".

Lähipiirissäni on lääkäri ja asiasta on usein keskusteltu hänen kanssaan. Hän oli sitä mieltä, ettei ole olemassa muuta kestävää tapaa korjata palleatyrä, kuin ehdä fundoplikaatio (TIF, Nissen, Toupet..).

Mutta pitää kysellä tuota varjoainekuvausta. Haluaisin kyllä myös kunnolliseen MRI-kuvaukseenkin.

PeteRe: Leikkaus edessä22.9.2011 11.45
Kirurgian professori kertoi minulle, että jenkeissä korjataan pelkkää palleatyrääkin ilman fundoa, mutta se ei kuulemma kestä kovin hyvin, jos ei samalla tehdä fundoa.

Palleatyrän korjaus ja fundohan ovat kaksi eri asiaa, kuten Sitrus jo mainitsikin.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä22.9.2011 12.40
Onko täällä käytännössä muuten ketään Suomessa leikattua, jolle palleatyrän leikkaus olisi tarkoittanut jotain muuta kuin eriasteista fundoa?

Jets, olisko mahdollisuutta soittaa gastron osastolle ja kysyä hoitajilta mikä tekniikka endoskooppisista on luultavammin kyseessä ...?

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä22.9.2011 12.44
Jets, mielenkiintoista, että sulla leikkauksessa painotus nimenomaan palleatyrässä eikä varsinaisesti refluksitaudissa/aintirefluksileikkauksessa .. hmm.

jetsRe: Leikkaus edessä22.9.2011 19.15
Mä odottelen, että sieltä Meikusta tulee lisätietoja. Ja ei minulla tietääkseni ole pääpainotus missään palleatyrässä.

Peijaksen leikkausohjeiden otsikko kuuluu "videoavusteinen palleatyrän korjausleikkaus".

Ja kuten sanoin, fundoplikaatio on ainoa kestävä tapa korjata palleatyrä.

Voisin skannata ne Peijaksen ohjeet ja lähettää sivuille laitettavaksi.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä22.9.2011 20.19
Tarkoitin tuota painopistettä tuossa ohjeiden nimen käytössä ... eli esim tuolla sivuston potilasohjeissa (eri sairaaloista ) on kaikissa otsakkeena
refluksileikkaus.

Vaasasta löysin palleatyränimikkeellä - onko ohjeet samantapaiset kuin nämä (tai nuo muut joita täällä jo on)? Hirveän erilaisethan nämä ei voi olla.

http://www.vaasankeskussairaala.fi/WebRoot/1013451/Potilasohjeet/Laparoskooppinen%20palleatyr%C3%A4leikkaus%28fundoplikaatio%29P%C3%84IKI.pdf

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä22.9.2011 20.44
Jets, tietyn termin käyttö ei siis välttämättä liity mitenkään sinun tapaukseen vaan ihan Peijaksen termien valintaan (silloin kun ohjeille on aikoinaan vuosia sitten pohjat luotu ja tarkistukset tietyn väliajoin) ...

Myöhemmin tulevaisuuden lukijoille vielä yksi tähystysleikkauksen potilasohje (Ruokatorven refluksitaudin tähystysleikkauspotilaan hoito-ohje): http://www.pkssk.fi/metadocs/searchdocs.asp?SearchName=OPE2G%20kaikki:-1:0:0&user=-1&group=2&wg=0&menu_id=1616&menupath=1545,1588,1616

Laita tietoa tännepäin tuleeko vihreätä valoa tähystysleikkaukselle vai ei ..

jetsRe: Leikkaus edessä4.10.2011 23.28
Homma etenee. Postissa tipahti kutsu erikoislääkärin vastaanotolle kuun loppupuolella ja paikkana on Meilahti.

Nyt vituttaa, että paino on päässyt lipsahtamaan 78kg, en ole ikuna ollut näin läski. Veikkaan syyksi liikaa tissuttelua ja telkun ääressä löhöilyä. Nyt alkoi taas terveellinen elämä. EA Active Sports 2, metsällä kävely (vkloppuna 2krt yht 1600kcal) ja varmaan lenkkeilykin. Ja pituuttahan on siis se 172cm. Voi elämänkevät!

jetsRe: Leikkaus edessä7.11.2011 18.09
Tänään kävin erikoislääkäri Jarmo Salon puheilla. Salo on pirun hyvä ja asiansa osaava tohtori, ellei professori peräti.

Leikkaukseen käy matka, tehdään joko löysä kokonainen fundoplikaatio tai osittainen.

Kaiken kaikkiaan hän arvioi, että löysä kokonainen fundoplikaatio olisi paras ja suurella todennäköisyydellä homma pelaa hyvin noin 10 vuotta. Motiliteettikin voi parantua, hän kuulemma oli huomannut, että refluksi heikentää peristaltiikkaa.

MariaRe: Leikkaus edessä7.11.2011 21.32
Hienoa että olet saanut noin selkeän vastauksen ja vielä alan ekspertiltä! Leikkaako Salo siis sinut? Itse olen menossa kuulemaan "tuomiota" ylihuomenna keskiviikkona. Toivottavasti tulee selvyyttä asiaan, alkaa olla aika hankalaa tän taudin kanssa.

SitrusRe: Leikkaus edessä8.11.2011 9.51
Aika mielenkiintoista. Mulle on juuri huonon peristaltiikan takia kerrottu, että leikkauksen riskinä on saada nielemisvaikeuksia. Paikka josta arvio tuli on Meilahti, ja tapaustani arvioi ryhmä jossa mukana oli Jarmo Salo. Ongelma on kuulemma se että etukäteen ei voi tietää mikä on lopputulos.

Musta olisi hyvä tietää eikä vain arvata, mistä nielemisvaikeus johtuu. Muuten on varmaan vaikea sanoa miten se reagoi leikkaukseen.

Sanottiinko sulle mitä tuon mainitun kymmenen vuoden jälkeen sitten on odotettavissa. Kymmenen vuotta on ihmisiässä lyhyt aika. Olin Meilahdessa viimeksi 3/2011. Tuskinpa sen jälkeen on tullut mullistavaa uutta tietoa, joka selittäisi miksi saimme näin erilaisen tulkinnan.

jetsRe: Leikkaus edessä8.11.2011 11.05
Kyllä, Salo kertoi, että nielemisvaikeuksien riski on olemassa. Paikkana myös Meilahti. Mutta Salo ei pitänyt peristaltiikkaa liian huonona leikkausta ajatellen.

Ja kymmenen vuoden päästä mansetti on luultavasti jo löystynyt, kuten varmaan koko mieskin :)

Salo itse ei leikkaa, vaan lausui itse että leikkaus pitäisi tehdä Nabilin toimesta. Mutta totesi siinä hoitajalle, että jolleivät halua Peijaksessa leikata, lähettäkööt Meilahteen.

Salosta on sanottava vielä, että hänestä kyllä näki ja huokui se 30 vuoden kokemus alalta ja viimeisin tieto oli selvästi miehellä mielessä. Oli vissiin nähnyt yhden sun toisenkin tapauksen! Ja esitti asiansa selvästi ja ymmärrettävästi ja oli vielä mukavakin.

Kiitos muille!Re: Leikkaus edessä8.11.2011 17.53
Olen ollut Peijaksessa leikattavana ja lääkäri oli hyvin mukava ja kohtelias, mutta nuorempi hoitaja tais olla kaksikin, kohteli minua välillä kuin vähä-älystä?

MariaRe: Leikkaus edessä8.11.2011 21.23
Jets, kuulostaa siltä että olet hyvissä käsissä, saat varmasti kokeneen kirurgin. Lisäksi se on kyllä hienoa jos pääsee keskustelemaan kokeneen asiantuntijan kanssa hoitomahdollisuuksista.

Itse saan huomenna tietää manometria ja 24 ph-impendanssi -tutkimusten ja magneettikuvausten tulokset ja toivottavasti myös tiedon siitä voidaanko palleatyräleikkaus tehdä. Toivottavasti lääkärillä on aikaa kun kysymyksiä on mielessä aikas paljon...viime käynnillä lääkäri oli kiireinen.

MariaRe: Leikkaus edessä9.11.2011 18.12
Kuulin kirurgilta tänään, että ruokatorveni peristeltiikka on heikko keskivaiheessa ruokatorvea, minkä vuoksi eivät minua nyt halua leikata. Sain lähetteen Meilahteen gastroenterologian klinikalle, siellä kai sitten tulee jatkotutkimuksia (?). Kirurgi kiirehtii lääkärin ajan saamista, koska syömisen kanssa on ongelmia eikä paino saisi enää laskea. PH-impendanssi -tutkimuksen mukaan varsinaista refluksia oli vain 4 kertaa (!). Tässähän tulee ihan mieleen, että onko tämä lainkaan refluksitautia johon olen syönyt lääkkeitä jo 4,5 vuoden ajan... Kirurgi ei kuitenkaan täysin poissulkenut sitä mahdollisuutta että joskus leikattaisiin, viime gastroskopiassahan ei näkynyt tulehdusmuutoksia tms. muuta kuin jotain lievää vatsan puolella, ainoastaan kookas palleatyrä. Minut olisi 2007 leikattu ilman manometriaa ja PH-rekisteröintiä Meilahdessa, nyt tuli kyllä mieleen että onneksi pärjäsin silloin lääkkeillä enkä uskaltanut mennä leikkaukseen...

OlliRe: Leikkaus edessä16.11.2011 16.30
Etsin tietoa Nabil Jaserista ja hakuni toi minut tänne. Joku kysyi onko kokemusta miehestä. Näyttää siltä, että Jaser on saanut nimeä ja arvostustakin. Oma kokemukseni Peijas-Rekolan sairaassa kyseisestä miehestä ei ollut mitenkään mukava eikä luottamusta herättävä. Kyseinen mies oli minua hoitava kirurgi -90 luvun loppupuoliskolla ja vaihdoin kirurgia. Onhan tapahtumasta toki aikaa ja tässä ajassa sitä ehtii lukea itsensä lääkäriksi.
Mies soitti minulle joulukuussa ja kysyi voinko tulla leikkaukseen ennen joulua, pitää ottaa sisuskaluja pois, sanoi hän. Kauhistuneena kysyin, että miksi pitää leikata ja onko leikkaus todella tarpeen. "No, minä juttelen toisten kirurgien kanssa ja soitan sinulle." Soittoa ei tullut koskaan ja jäin itsekseni kauhistelemaan asiaa. Tunsin siihen aikaan sairaalan henkilökuntaa ja pyysin heitä suosittelemaan kirurgia. Näin tein, soitin sairaalaan ja varasin ajan toiselle kirugille. Helpotuksen huokaus. Kirurgi kertoi, että eihän niitä "sisukaluja" noin vain poisteta. Eikä tarvinnut poistaa yhtään mitään, vaikka sellainen mahdollisuus olisi voinut olla mahdollista. Tämä salaman nopea kirurgi olis ottanut kättelyssä osia pois, mutta onnekseni vaihdoin kirurgia.
En halua pelotella ketään. Olen tyytyväinen, että ihmiset ovat saaneet apua vaivoihinsa. Tämä nyt on vain minun tarinani tämän ihmisen kourissa.

jetsRe: Leikkaus edessä21.11.2011 14.03
Kirurgit on tosiaan tuollaisia. Kirurgiksi haluavan täytyy pystyä tekemään päätöksiä todella nopeasti. Kirurgit ovat hiukan kuin lääkäreiden hävittäjälentäjät, jos vertaus sallitaan :)

Mutta takaisin asiaan.

Maria, onko sulla joitakin lukemia heittää tänne siitä peristaltiikasta? Mullahan on samoin keskivaiheilla heikko. Voin kaivella lukematkin esille, kunhan muistan ja jaksan.

MariaRe: Leikkaus edessä2.12.2011 18.23
Jets, alla mun mittauslukemia, sain kopiot lausunnosta itselleni.

Mulla ilmeisesti heikoimmat tulokset ovat tulleet etäisyydellä 23/28/33/38 cm sierainaukosta, joista lausunnossa mainitaan seuraavaa: " Vesinielaisussa ei synny yhtään efektiiviseksi katsottavaa peristalttista aaltoa, koska keski- ja alaosassa maksimiaplitudi on vain 23 mmHg ja amplitudi 90%:sti alle 15 mmHg. Sileälihasalueella kontraktio on kaikkiaan varsin heikko, keskiyläosassa keskimäärin 17 mmHg ja 30 %:ssa inefektiivinen alle 12 mmHg, distaalisesti keskimäärin 25 mmHg ja maksimissaan 36 mmHg, 80 %:sta inefektiivinen alle 30 mmHg. Supistuksen kestokin on kolmella alimalla mittaustasolla tavanomaista lyhyempi 2,3 - 1,9 - 1,8 s. Oraalireunassa poikkijuovaisen lihaksen alueella kontraktio on normaali."

LES:n osalta on maininta, että LES on 5,5 cm mittainen.Lisäksi mainittu seuraavanlaisia tuloksia: "Jatkuvassa läpivedossa keskimääräinen maksimipaine 36 mmHg ja paineintegraali 1360 mmHg2 x cm olivat matalaa normaalitasoa. Vaiheittaisessa läpivedossa keskimäräinen keskipaine oli lievähkösti alentunut 10 mHg, mutta tässäkin keskimääräinen loppuekspiratorinen paine oli vain rajapinteisesti alentunut 5-6 mmHg ja parhaimmillaan 43 cm kohdalla (keskipaine 18 mmHg) aivan moitteeton 11 mmHg. Nielaistessa tapahtuu riittävä relaksaatio."

Tutkimuslöydökseen on kirjattu: "LES ei ollut mitenkään selkeästi hypotensiivi. Runko-osassa esiintyy laajasti merkittävää hypokontraktiliteettiä, minkä aste vaihtelee lievästä vaikeaan."

Tämän perusteellahan minulla ei käsittääkseni ole vika alasulkijan toiminnassa (24 h rekisteröinnin aikanahan oli vain 4 refluksijaksoa). Asian selvittely jatkuu vielä ensi vuoden puolella...

Jos sulla jets on lukemat helposti saatavilla, niin miellelläni kuulisin ne.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä2.12.2011 20.46
Hienoa Maria että jaksoit kirjoittaa tuloksesi - oli kerrankin kunnon lukemat ja selitetty vähän enemmänkin!

Kerrottiinko sulle mitä ens vuonna on edessä?

jetsRe: Leikkaus edessä2.12.2011 20.52
Kiitos Maria. Omat lukemani ovat kotona ja mahdollisesti skannattuna jossain. Olen siis nyt mökillä. Yritän löytää ne, kone on kuitenkin mukana.

Palataan asiaan!

MariaRe: Leikkaus edessä3.12.2011 19.42
Mulle ei kerrottu mitä jatkossa tapahtuu, gastroenterologian klinikalle on varattu aika tammikuun alkuun ja ennen sitä pitää heti joulun jälkeen käydä labrakokeissa (ei aavistustakaan mitä kokeita otetaan, ajanvaraustiedot ilmoitettiin minulle kirjeitse).

jetsRe: Leikkaus edessä19.12.2011 19.40
Tänään tuli tieto, että leikkaus on 16.1.2012 ja sitä edeltävä tarkastus 12.1.2012. Huhhuh, nyt alkoi jänskättämään...

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä20.12.2011 14.22
Hyvä, että leikkaus on heti alkuvuodesta niin kesällä et enää sitä muistakaan :-)

Onko sun tuolla aikaisemmin kertomasi paino lähtenyt tippuun jo alaspäin?

jetsRe: Leikkaus edessä21.12.2011 10.02
Paino ei ole lähtenyt tippumaan, mikä on ikävä juttu. Seilaa nyt 76-78kg välillä :( Mutta varmaan tippuu leikkauksen jälkeen..

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä21.12.2011 13.50
Varmaan ei tarvi painontiputuksesta huolehtia itse paljoakaan leikkauksen jälkeen ... onko sulla muuten joku ihannepaino, johon ylipäätänsä tähtäät?

Täällä kevään kipukilojen painonpudotusprojekti päällä mutta jouluaikana realistinen tavoite on pitää paino vaan nousematta :-)

jetsRe: Leikkaus edessä21.12.2011 15.56
Tähtäilen että painaisin noin 68-70 kiloa. Se olisi varmaan aika hyvä.

Melko lailla jänskättää tuo leikkaus kyllä :(

jetsRe: Leikkaus edessä23.12.2011 22.42
Marialle ja muillekin, tässä tietoa mun manometriasta:

ruokatorven paineenmittaus:

Katetrointi sujui ongelmitta.

LES:n kokonaispituus oli 3.8cm, vatsan puolella 2.8cm, ja sen oraalireuna sijaitsi 47cm etäisyydellä sierainaukosta.
Keskipaine oli kohtalaisesti alentunut 10 mmHg (viitealue 15-35mmHg), loppuekspiratorinen paine oli myös keskivaikeasti alentunut 3mmHg (viitealue 5-20mmHg). Kesmimääräinen maksimipaine oli kohtalaisesti alentunut 11mmHg (viitealue 29-80mmHg) ja paineintegraali (vektorivolyymi) oli keskivaikeasti alentunut 628 mmHg2cm (viitealue 1000-9000 mmHg2cm). Nopeiden läpivetojen keskimääräinen maksimipaine on 18 mmHg. Nielaisuun liittyvä relaksaatio oli normaali.

Bodyn mittauskohdat olivat 29/34//39/44 cm sierainaukosta. Keskimääräinen amplitudipaine on 27/27/22/40 ja supistuksen keskimääräinen kesto 2.6/2.0/2.9/3.0 s. Peristaltiikka-aaltojen korkeus on ruokatorven keskiosassa matala. Niiden kesto on normaalin rajoissa. Korpuksen peristaltiikka-aallot etenevät normaalisti, mutta ne ovat tehottomia ruokatorven keskiosassa. Vain ylimmärn ja alimman mittauspisteen kohdalla voimakkuus on normaalin rajoissa.

UES sijaitsi 23-21cm sierainaukosta. Keskipaine oli lievästi alentunut 58 mmHg (viitealue 60-94 mmHg), sen relaksaatio oli normaali.

Tutkimuslöydös: LESin paine on keskimäärin keskivaikeasti alentunut. Ruokatorven runko-osan keskiosassa peristaltiikka on tehotonta (aaltojen korkeus <30mmHg).

jetsRe: Leikkaus edessä23.12.2011 22.44
Pahoittelen kirjoitusvirheitä, kirjoitin suoraan lausunnosta katsomatta kirjoitustani. Osaan kirjoittaa silmät kiinni vähäisin virhein, joten tuokin tulla tupsahti noin vain :) Pahoittelen virheitä. Saanette silti selvää.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä23.12.2011 23.12
Hyvä, että saadaan useampia raporttitekstejä peristaltiikan puolelta!

Kyllä minuakin tuo leikkaus jännittäisi ilman muuta...

tyttöRe: Leikkaus edessä27.12.2011 21.13
onks toi leikkaus miten iso juttu??? mullaki sappileikkaus tähystyksessä eli ei varmaan läheskään niin iso leikkaus mut silti muaki jännittää nukutus jne.. kauan tossa joutuu jäämään sairaalaan ja kuinka pitkä saikku???
tsemppiä jets leikkaukseen!!!!!!!

jetsRe: Leikkaus edessä30.12.2011 16.59
Tyttö, kyllä se leikkaus melkoinen juttu on. Ainahan leikkaukset on ja homma tehdään yleisanestesiassa, eli nukutuksessa. Siihen liittyy riskejä.

Mutta fundoplikaatio tehdään kuitenkin sentään tähystyksessä, joten toipumisaikakin on kohtuullisen nopea.

Ja minun leikkausaikani on 16.1.2012.

Netistä löytyy paljon materiaalia, googlaamalla "Nissenin fundoplikaatio" löytyy runsaasti kaikenlaista :)

MariaRe: Leikkaus edessä30.12.2011 18.07
Jets, sähän sait nopeasti leikkausajan. Sulla ainakin on hyvä puoli tuon leikkauksen suhteen se, että joku hyvä ja kokenut kirurgi on leikkaajana ja ruokatorven toiminta on tutkittu ja tilanne on tiedossa. Tiedätkö vielä kuka sinut leikkaa ja leikkaavatko Peijaksessa vai Meikussa? Uskon että jokainen täysjärkinen ihminen jännittää leikkaukseen menoa, kyllähän se vaatii oman henkisen asennoitumisensa vaikka tilastojen mukaan yllivoimaisesti suurimmassa osassa tapauksia tulos on hyvä. Itse valmistauduin koko syksyn ajan leikkaukseen henkisesti kun eri lääkärit puhuivat leikkauksesta suht varmana ratkaisuna. Sitten marraskuussa manometrian jälkeen sainkin tietää ettei leikatakaan kun tilanteessani leikkaus ei auta oireisiin vaan voisi pikemminkin pahentaa niitä. Muistan että itse en meinannut kestää lainkaan hiiltymättä näihin asioihin perehtymättömien ihmisten kommentteja tyyliin "hieno homma kun leikataan ja saat taas vatsan kuntoon" ja "eihän nyt palletyräleikkauksissa mitään ongelmia ole, turhaan huolehdit". Paljon helpompaa on laukoa rohkaisevia kommentteja kuin olla itse menossa leikkuupöydälle. Tosin se on kohdallani totta, että turhaan huolehdin kun ei edes leikata.

Positiivista on se, että nykyään sentään tehdään manometriatutkimus, tietoa on enemmän ja riskejä voidaan minimoida paremmin.

jetsRe: Leikkaus edessä30.12.2011 18.25
Tietääkseni se on se Nabil Jaser, joka leikkaa. Peijaksessa leikkaavat, ainakin sinne on nuo ajat. Mutta kirurgista en ole siis varma, ymmärsin kuitenkin, että se proffa suositteli että Jaser leikkaa.

Ja mut laitettiin leikkausjonoon kun aloitin tämän ketjun, joten kyllä siinä muutama kuukausi leikkausjonossa vierähti.

Oikeastaan eniten odotan sitä muutaman viikon joutilaisuutta :)

Ja jos leikattuja tätä lukee, kuulisin mielelläni kaikkia vinkkejä ja sen semmoisia, kuten että minkälaiset vaatteet kannattaa ottaa sairaalaan mukaan ja niin edespäin.

Liisa JämsäRe: Leikkaus edessä30.12.2011 20.10
Liisa
Mulla leukkaus 9.1.2012
Osastolle menen
8.1
Jännittää . Minulla on sydämen hiippaläppävuoto.

jetsRe: Leikkaus edessä30.12.2011 21.47
Moi Liisa, minne sä olet menossa leikkaukseen? Ja olet siis menossa Nissenin Fundoplikaatioon?

Tuo mitraaliprolapsi ei tietääkseni kovin suuria riskejä tuo. Hyvin se menee!

Astma/refluksiRe: Leikkaus edessä30.12.2011 23.47
jets:
Onnea leikkaukseen! :)

Vaatteista sen verran, että ota mahdollisimman löysät ja rennot vaatteet mukaan!
Omat housuni eivät mahtuneet sitten mitenkään kiinni kotiin lähtiessä!
Hoitajat naureskelivatkin osastolla, että ei taija kenenkään housut kiinni tänään mennä! :)

LiisaRe: Leikkaus edessä31.12.2011 10.57
Menen Oulun Yliopistolliseen sairaalaan

jetsRe: Leikkaus edessä9.1.2012 21.33
Liisa Jämsä, mitenkäs meni leikkaus? Mitkä fiilikset? Kerrohan kaikki! Tuntemukset, fiilikset ja kaikki muukin kiinnostaa.

Itselläni leikkaukseen on nyt viikko. Kieltämättä alkaa jo jännittämään melko lailla, mutta olen sentään saanut nukuttua. Viikonloppuna mennään jonnekin ravintolaan syömään hienommin ja tällä viikolla aion mussutella melkein kaikenlaista.

Tutkailin muuten tutkimuksia ja tietoa tuon heikon peristaltiikan osalta. Näyttäisi konsensus olevan, että kokonainen fundoplikaatio ei tuota ongelmia.

Ks:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15194064
http://www.springerlink.com/content/b08434h4207l1471/

Lainaus:
"In this study, 48 patients with severe esophageal dysmotility underwent LNF. All the patients presented with symptoms of GERD, and 19 (39%) had preoperative dysphagia. A total of 10 patients had impaired esophageal body contractions, whereas 32 patients had an abnormal esophageal amplitude, and 6 patients had both. The average abnormal esophageal amplitude was 24.9 ± 5.2 mmHg (range, 6.0?30 mmHg). The mean percentage of nonperistaltic esophageal body contractions was 79.4% ± 8.3% (range, 70?100%). There were no intraoperative complications and no conversions. Postoperatively, early dysphagia occurred in 35 patients (73%). Five patients were treated with esophageal dilation, which was successful in three cases. One patient required a reoperative fundoplication. Overall, persistent dysphagia was found in two patients (4.2%), including one patient with severe preoperative dysphagia, which improved postoperatively. Abnormal peristalsis and/or distal amplitude improved postoperatively in 12 (80%) of retested patients. There were no cases of Barrett?s progression to dysplasia or carcinoma. During an average follow-up period of 25.4 months (range, 1?46 months), eight patients (16%) were receiving antireflux medications, with six of these showing normal esophageal pH study results."

Kirjoittelen itse tänne kuulumiset leikkaukseen liittyen heti kun vain pystyn :) Kone lähtee kyllä sairaalaan mukaan, tiedä sitten minkä verran pystyy kirjoittelemaan sieltä käsin.

LiisaRe: Leikkaus 12.1.2012 13.01
Menin 8 pv. osastolle .9 pv.aamulla suihkuun ja leikkaus vaatteet päälle . Noin kio 8.00 esilääkitys ja 8.40 köröttelee leikkaussaliin. Vintti pimeni ja se uraavan kerran katoin kelloa n.12. Ihan raukee olo ,ei paha .Noin klo.14 osastolle .Kipulääkettä suoraan suoneen heti kun tuntui vähäkään kipua . Aamulla kirungi kävi ja totesi kotikunnossa . 10 maissa tipat ja katetri pois .Sitten vä hän pesulle ja vc . Hoitaja toi lähtöpaperit ja kotiin . Kotia tulin niin alkoi yökkäyttää ,eihän sieltä tule mitään. Taho pahoinvointi lääkettä ja särkylääke poreina . Nyt 12 pv.oon syönyt jo pinaattikeittoa ja juonut nesteitä. Ei kannata isoja annoksia kerralla laittaa suuhun . Kipulääkettä oon ottanut aamulla nyt klo on 13 ei vielä tarvetta lisää . Väsyttää vaan kovasti. Ei se niin kauhea ole ,turvallisen mielin mene leikkaukseen. Minä ole jo vanha 64v.

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä12.1.2012 13.07
Hienoa Liisa, että olo ok! Tsemppiä vaan toipumiseen.

Kuinka kauan ehdit refluksista kärsiä?
Oletko työelämässä - saitko sairaslomaa?

jetsRe: Leikkaus edessä12.1.2012 13.16
Kiitos Liisa, kiva lukea että sulla on mennyt hyvin ja kokemustieto on arvokasta.

Terveisiä sairaalasta tulotarkastuksesta. Aamulla tulin, labrat otettu ja ekg myös. Tässä odottelen osastolla hoitsun ja lääkärien puhuttelua.

Maanantaina sitten leikkuriin itse. Hirveästi himottaisi käydä jututtamassa tänään leikattuja.

tyttöRe: Leikkaus edessä12.1.2012 14.07
..en tiennykkää että toi refluksileikkaus on noin iso juttu että joutuu käydä alkutarkastuksissa ihan siäl sairaalassa..multaki kyllä otettiin ennen sappileikkausta verikokeita ja keskustelin jonku lääkärin kanssa ennen kun ne suostu laittaa mut leikkausjonoon... miksi muuten refluksileikkausta ennen otetaan toi ekg?

tsemppiä leikkauksessa olleille ja sinnee meneville!!!!

jetsRe: Leikkaus edessä12.1.2012 14.41
Aina ennen anestesiaa pitää ottaa sydänfilmi. EKG paljastaa monenlaisia erilaisia sydänvaivoja. Jos sydämen kanssa on jotakin vikaa, voi leikkauksessa käydä huonosti. Esimerkiksi jotkin lääkkeet voivat muuttaa sydämen syketiheyttä tai sydämen toimintaa hetkellisesti ja vaivaisen sydämen kanssa voi todellakin sitten olla ikävämpiä juttuja edessä.

Lääkäreitten pitää tietysti saada mahdollisimman tarkkaan tietoonsa etukäteen potilaan terveydentila :)

Osastolla oli tulotarkastuksessa juurikin muuten eräs tyttö, joka oli menossa sappileikkaukseen :) Näytin tämän sun kertomuksen sille :)

jetsRe: Leikkaus edessä12.1.2012 14.42
Siis piti sanoa "tyttö" nimimerkille, että näytin hänen sappileikkausketjun tälle sappileikkaukseen menevälle tytölle :)

tyttöRe: Leikkaus edessä12.1.2012 17.20
hmmm.. outoa kun minulta ne ei kyllä mitään sydänfilmiä koskaan ottaneet vaikka mut nukutettiinkin... ei kai siitä enää näin jälkikäteen voi tulla mitää kohtauksia??? vai oisko ne ollu siinä leikkauksenja nukutuksen yhteydessä???? kääk taas sain jotain ahdistavaa pohdittavaa....

jetsRe: Leikkaus edessä12.1.2012 18.51
Juu ei siitä jälkikäteen tule mitään kohtauksia :) Minä luulin että aina ennen anestesiaa otetaan sydänfilmi. Onko sulta joskus otettu ekg? Ehkä ne on muuten todenneet että terve tyttö on ;)

tyttöRe: Leikkaus edessä12.1.2012 21.36
okei no hyvä tietää ettei tarvii miettii :) on mul joskus otettu ekg mutta hassuu jos joku vuosien takainen ekg kelpais korvikkeeks. no hyvä ettei kumminkaan tullu sitten sen suhteen mitään.

miten paljon sua jets jännittää se leikkaus ja mikä siinä sua eniten jännittää?

jetsRe: Leikkaus edessä12.1.2012 22.04
Juu, tuskin se vuosien takainen ekg kelpaisi korvikkeeksi. Mutta ehkäpä siinä on jokin ikäraja? Ehkä nuoremmilta ei oteta ekg:tä?

Noh, aika paljon jännittää, mutta pystyn sentään vielä nukkumaan. Sunnuntai-maanantai yö voi mennä aika vähillä unilla.

En oikein osaa sanoa, että mikä siinä jännittää. Kokonaisuus varmaan. Jännittää se nukutus, sitten tulevat kivut varmaan eniten. Ja tietysti se jännittää, että mitenkä sitten ruoka menee alas. Kivut lienee se eniten jännittävä asia.

Se mietityttää, että mitenkä pystyn yskimään tätä limaa leikkauksen jälkeen, että tekeekö pahasti kipeää ja pystyykö ollenkaan. Yskin ja kröhin kuitenkin vähän väliä.

tyttöRe: Leikkaus edessä12.1.2012 22.23
no olen 33v , että en usko että menen tässä asiassa nuoren piikkiin :)))

se nukutus on ainakin todella helppo juttu voisin mennä heti uudestaan vaikka jännittäjä tyyppi olenkin, että sitä ei kannata jännittää.

En tiedä millä menetelmillä toi leikkaus tehdään mutta jos se on tähystyksellä niin ne haavakivut paranee suht nopeasti. sisukalujen särystä en tiedä. Mulla meni ne haavakivut muutamassa ov ohi mutta nyt tuntuu että noi sisuskalut tosiaan särkee mistä toi sappirakko poistettiin ja siit ympäriltä.
itsekkin ehdin jo säikähtelee ja miettii että onkohan tämä normaalia kun tuntuu vielä mutta sairaanhoitajat sanoivat että 9pv jälkeen leikkauksesta on normaalia että särkyjä tuntuu sillä onhan siellä niin paljon leikelty poltettu ja tikattu...

mut tsemii todella paljon jets hyvin se menee!

Astma/refluksiRe: Leikkaus edessä12.1.2012 22.42
ekg:tä ei minultakaan ole otettu kertaakaan leikkauksia ennen ja minuakin on operoitu jo useamman kerran!
"Nuorilta" ei kuulema oteta, Jos ei ole ennestään sydänsairautta..

jets:
Yskiminen sattuu kovasti haavoihin, mutta muista painaa tyynyä mahaan aina, kun yskittää!!
Limaa ei minulta ainakaan leikkauksen jälkeen noussut, vaikka, kuin yskin!

Kyllä on ihan normaalia, että tuleva jännittää ja se on vaan hyvä asia..
Minua jännitti eniten se kuka minut leikkaa ja sitten vasta alkoikin jännittää, kun olin jo leikkausalissa!!

Kaikilla ei edes kovia kipuja ole, saati sitten ollenkaan, niin, kuin minun huonekaverilla ja toisen huoneen potilailla ei kipuja ollut laisinkaan ja kävelivät ihan normaalisti, niin, kuin ei olisi mitään koskaan leikattukaan!
Minä, kun en vessaan meinannut sairaalassa päästä kävelemään suorassa kipujeni kanssa ja tuntuikin silloin, että olin ainut kipeä!!

Hienoa kyllä, että kyselet kovasti muiden kokemuksia! :)

LiisaRe: Leikkaus edessä13.1.2012 9.18
Liisa
Minä olen eläkkeellä ,tyttärelleni tehtii vuosi sitten sama leikkaus oli sairaslomalla 6 v. Hänelle tehtiin lyhkinä klo 13 osastolle ja 5 .ltä leikkaukseen aamulla kotiin . Hyvin on toipunut .

jetsRe: Leikkaus edessä13.1.2012 9.21
Näyttää siltä, että olen ollut väärässä sen ekg:n suhteen. Toisaalta, käytännöt vaihtelevat sairaalasta toiseen.

Kiitoksia tuosta tyynyvinkistä!

Nyt aion herkutella ja nautiskella koko viikonlopun :)

jetsRe: Leikkaus edessä13.1.2012 15.15
Noniin. Nyt tuli kellonaikakin tietoon. Maanantaina kello 07.00 täytyy olla kirurgian päiväpolilla. Sieltä sitten siirretään osastolle kun leikkaus on tehty. Nyyyyyt se vasta alkaakin jänskättää :)

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä13.1.2012 16.09
Tsemppiä odotteluun ja herkuttele kunnolla!

tyttöRe: Leikkaus edessä13.1.2012 17.07
joutuuko sairaalassa olemaan kauankin? tehdäänkö leikkaus kumminki päiväkirurgiassa?
olet sitten ainakin ensimmäisten joukossa leikkauksessa ainakin jorvissa meni silleen että ekat leikattavat tuli 7 ja sit seuraavat 10 jne pitkin päivää...jännä siellä oli aamulla odotellessa miettii et mihinkähän leikkaukseen kukakin on menossa. aika vaisuu porukkaa oli kyllä, tais kaikkii jännittää aika lailla :))))

jetsRe: Leikkaus edessä13.1.2012 18.59
Joo, päiväkirurgiassa on hiukan pienempi ja heikommin varusteltu sali, kuin ne isot salit. Päiväkirurgiassa leikataan nämä "terveemmät" potilaat ja tehdään pienemmät leikkuut.

Pääsen kotiin tiistaina tai keskiviikkona. Luultavasti tiistaina.

Kiitos tsemppauksista :)

SitrusRe: Leikkaus edessä13.1.2012 19.43
Onnea matkaan, jets!

jetsRe: Leikkaus edessä14.1.2012 1.32
Haluaako ylläpito, että raportoin ja kerron kokemuksistani tähän ketjuun, vai perustanko uuden leikkausta varten?

Kiitos vielä kannustuksesta :)

YlläpitoRe: Leikkaus edessä14.1.2012 13.52
Hyvä kysymys!

Uusi avaus kuulostaa hyvältä. Laitatko vielä vaikka linkin tähän keskusteluun niin tulee taustaakin mukaan?

t. YP

jetsRe: Leikkaus edessä14.1.2012 15.17
Uusi ketju löytyy täältä:

http://www.refluksi.fi/keskustelu.html/12903?p=&c=

refluksikurkkuRe: Leikkaus edessä22.9.2015 16.16
Nostoa ...

Aikuinen nainenRe: Leikkaus edessä27.2.2017 11.09
Häh...Mitäs täällä tapahtuu.

SitrusRe: Leikkaus edessä5.3.2017 1.02
Ei tosiaan taida olla. Mitenhän tän foorumin käy?
Tämä on kai ollut yhden yksityishenkilön toimeliaisuuden ansiota ja varassa.

YPRe: Leikkaus edessä8.3.2017 22.33
Hei!

Jos sattumalta tänne alkaa johonkin ketjuun tulla roskapostia tms, vinkatkaa asiasta tuolla yhteyslomakkeella (vasen sivupalkki), niin selvitetään asiaa. Järjestelmä on napannut tänne ei-julkaistuihin n 40 kirjoitusta; muut poistetaan sitten käsin viestikohtaisesti.

Tämä ketju suljetaan - yhteyslinkki uuteen ketjuun löytyy yllä.

Mukavaa viikkoa kaikille!

YP



Vastaaminen ei ole mahdollista, sillä viestiketju on lukittu ylläpitäjän toimesta!