Satu: "Lääkärin mielestä uusintaleikkaukseen ei kannata ryhtyä"


Satu (43) kärsi 10 vuotta närästysoireita, jonka jälkeen hänet leikattiin avoleikkauksella kymmenisen vuotta sitten. Leikkaus sujui hyvin ja refluksi jäi sille tielle. Nyt 10 vuoden jälkeen leikkauksessa tehty mansetti on kuitenkin purkautunut ja refluksioireet ovat palanneet.

 

j0444155.jpg

 

Miten refluksitauti sinulla sai alkunsa?
 
"Närästysoireita ilmaantui jo ollessani alle 20-vuotias. Oireet voimistuivat vähitellen muutaman vuoden kuluttuessa. Ruoka ja mahanesteet nousi takaisin suuhun, rintaa poltteli ja kurkku oli kipeä. Oireita oli jatkuvasti ja alkoi voimakkaat ylävatsakivut. Yleiskunto laski ja huonovointisuus lisääntyi. Ruokahalu väheni voimakkaiden oireiden takia. Tuntui, etten mitään kykene enää syömään." 
 
 
Miten leikkaukseen päädyttiin?
 
"Voimakkaiden ja jatkuvien oireiden kanssa sinnittelin 10 vuotta. Tänä aikana monenlaista lääkitystä ja ruokavalio muutoksia kokeilin. Ylävatsa-ja ruokatorvikivut olivat jo niin voimakkaita, että jouduin syömään niihin myös kipulääkkeitä. Ennen leikkausta minut tähystettiin kolme kertaa. Ruokatorvessa ja mahassa oli haavautumia sekä palleatyrä. Ruokatorven portti todettiin löysäksi, jonka vuoksi ruoka nousi jatkuvasti ylös."
  
"Lopulta lääkäri ehdotti leikkausta ja olin siihen välittömästi valmis. Minulle tehtiin avoleikkaus, jossa ruokatorven porttia kavennettiin ja palleatyrä poistettiin. Sairaalassa olin viikon verran."  
                            
j0202069.jpg
 
 
Minkälaisia oireita sinulla oli leikkauksen jälkeen?
 
"Leikkauksen jälkeen syöminen oli aluksi vaikeaa. Söin alkuun soseita. Jatkossa vähitellen siirryin kiinteään ruokaan. Varsinkin leivän syöminen tuotti vaikeuksia. Tuntui, että ruoka jäi jumiin ruokatorveen ja se aiheutti kipua. Muutaman viikon jälkeen syöminen alkoi onnistua. Oksentaa ei enää tarvinnut, koska se ei onnistunut. Mitään ilmavaivaongelmia minulla ei ollut."
 
 
Oletko joutunut käyttämään närästyslääkkeitä leikkauksen jälkeen?
 
"Kivut ja närästysoireet jäi leikkauspöydälle. Pystyin syömään mitä ja milloin vaan, eikä oireita ollut. En tarvinnut enää mitään närästys- enkä kipulääkkeitä."
 
 
Jouduitko huomioimaan refluksileikkaustasi mitenkään vuosien varrella?
"Leikkauksesta ei jäänyt muuta haittaa, kun haava mahaan (noin 10 cm). Olin täysin terve refluksista, eikä minun tarvinnut siihen enää kiinnittää huomiota."

Miten purkautumista alettiin epäillä?
 
"10-vuoden kuluttua leikkauksesta minulle alkoi vähitellen ilmaantua närästysoireita uudelleen - mahanesteita sekä ruokaa alkoi nousta takaisin ylös. Rintaa poltti ja kurkku oli kipeä joka aamu. Tähystyksessä todettiin leikkauksessa laitetun mansetin irronneeksi."

 j0444175.jpg
Mitä refluksioireita sinulla on nyt?  
 
"Nyt minulla on jatkuvina oireina polttava tunne rinnassa, kurkkukipu ja ruoan ylösvirtaus. Syömisen kans saan olla tosi tarkkana. Mitään rasvaisia ja mausteisia en pysty syömään. Illalla kuuden jälkeen en syö enää mitään. Päiväsaikaan en voi laittaa maata heti ruokailun jälkeen, muuten ruoka nousee takaisin suuhun."
 
 

 

Mitä keinoja lääkärisi on maininnut tilanteen hoitamiseksi?
 
"Lääkäri suositteli jatkuvaa lääkehoitoa ja terveellisiä ruokatottumuksia. Tällä hetkellä minulla menee lääkityksenä somac 40 mg päivittäin."
 
"Lääkärin mielestä uusintaleikkaukseen ei kannata ryhtyä, koska siinä on niin suuret riskit. Kun ruokatorvea on jo kertaalleen operoitu, on vaarana, että uusintaleikkauksessa tulee ruokatorveen reikä. Sit syödessä ja juodessa ruokaa voi mennä keuhkoihin, jolla on vaaralliset seuraukset."
 
 
tyttokedolla.jpg
Mitä mieltä itse olet uusintaleikkauksesta?
"Itse en mene uusintaleikkaukseen, jos pärjään oireitteni kans. Mutta jos oireet menee niin pahaksi, että vaikeuttaa elämää suuresti, menen uudelleen keskustelemaan uusintaleikkauksesta lääkärin kanssa."
 
Mitä sanoisit leikkausta harkitseville?
 
"Suosittelen leikkausta niille, joilla oireet on niin voimakkaat ja kaikki muut keinot on yritetty (ruokavalion muutokset, ruokarytmin muuttamiset, lääkitykset, laihduttaminen). Nykyään ei varmasti enää tehdä avoleikkauksia, joten toipuminen leikkauksesta on nopeampaa."
  
         
   
(Haastattelu 20.1. 2010)                   

Takaisin: Refluksileikkaus         Takaisin: Uutisia Helmikuu